pondělí 9. prosince 2013

Od neděle bude platit nový jízdní řád ČD. Turisté z Mělníka mohou uvítat jednu novou zajímavou linku.


Vlaky řečené Sysel postupně přebírají osobní dopravní obslužnost naší hlavní tratě pod městem.

Od neděle 15.12. začíná platit nový jízdní řád ČD. Na první pohled, se pro obyvatele Mělníka neděje nic podstatného, pokud snad nemáte v plánu jet po 22. hodině do Litoměřic, nebo Ústí nad Labem. To už tu bylo, ale pak se to zrušilo a teď to zase bude. I z druhé strany opět přibude ,,flamendrák" jedoucí až z Bíliny, ale ten skončí letos ve Štětí. Ani ceny jízdenek by neměly prý o moc podražit a doufejme, že snad ani ty zajímavé speciální jízdenky.

Jednu můžete užít už teď ( Labe-Elbe). Krajské město Ústí nad Labem opět láká na vánoční trhy do Drážďan speciálním spojem, který nese jméno Vánoční kometa. Ta vyjíždí již od 30.11. v sobotu a neděli v 9.18 z tamního hlavního nádraží a staví pouze v Děčíně, Bad Schandau a Drážďanech, kam dorazí v 10.18. Kometa má 10 vagonů a zpět vyráží v 16 hodin s příjezdem v 16.59 do Ústí nad Labem. Pro nás je zajímavá ráno tím, že pokud vyjedeme v 6.51 z Mělníka a nechceme 3x přesedat ( Ústí, Děčín,Bad Schandau) s příjezdem do Drážďan v 9.56, tak  můžeme dobu od cca 7.50  do 9.18 věnovat zdravotní procházce třeba ze Střekova na hlavní nádraží, nebo ji nějak volnočasově strávit v prostorách hlavního nádraží. Také cestu zpět nám Vánoční kometa nezkrátí ani neprodlouží, protože v obou případech vyjíždíme kolem 16. hodiny ( 15.58 nebo 16.02 běžná linka), ale místo tří přestupů, zastávek a čekání na trase můžeme spokojeně sedět téměř necelou hodinku někde v Ústí v pohostinství. Komplet cena za oba směry je pro jednotlivce  200 kč, nebo 400 Kč pro 2-5 lidí ( skupinu).

Opravdovou radost však přináší turistům nově otevřená linka Děčín- Bad Schandau-Seibnitz-Rumburk, která má být zprovozněna v létě 2014. Nové a takzvaně druhé ( tentokrát po německé straně) železniční spojení Děčína s Rumburkem totiž umožňuje dokonalý přístup českých výletníků do slavného Českosaského Švýcarska z německého severozápadu, kde je jedním z největších lákadel kromě saských skal i u nás pramenící říčka Křinice. K ní dosud jezdili naši výletníci trochu komplikovaně speciální tramvají z Bad Schandau ( Saský Žandov). Také zde je totiž čilá plavba pramicemi po říčce, jako je tomu u Hřenska na Kamenici. Již nyní jsem zvědavý na zajímavý řád linky, který může občan Mělníka kombinovat s autobusovou linkou Praha-Mělník-Rumburk a udělat si třeba okruh. Ale, v tomto případě by šlo spíše zřejmě o dražší projížďku, než o nějaké pěší putování a časové cestovní hranice tohoto způsobu dopravy by bylo třeba nejspíš posunout oběma směry v ranních i večerních letních hodinách.

A nakonec se vraťme trochu do té nezodpovězené reality. Stále se píše o nějakých plánech v oblasti rozšíření  PID ( Pražská integrovaná doprava) až na Mělník, která zajímá hlavně školáky a ne zrovna moc šťastné dojíždějící pracující, kteří jistě dojíždění do práce 30 kilometrů za pokrok nepovažují ( a toho času na cestě). Tak to je stále ještě ve fázi rokování ;-).

SŠ.

2 komentáře:

  1. Něco jsem nedávno zaslechl o tom, že když si v Praze koupím celodenní jízdenku, tak nějakým spojem se mohu dostat na Mělník právě za tuto jízdenku a nic z Prahy na Mělník neplatím. Použiji právě tu jízdenku. Nevíš o tom něco?

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle sice není přesně úplně k tvému dotazu, ale docela se se to sem hodí ....http://www.isoutok.cz/inpage/novinky-ve-spojeni-s-prahou/

    A teď k tvému dotazu.
    No, to jsou právě ty speciální jízdenky, o kterých občas tady píšu. Najdeš je na cd.cz . Třeba ta pro Středočeský kraj stojí 225 Kč pro jednotlivce a každému průvodčímu v našem kraji, který Ti ji bude kontrolovat a možná ji orazítkuje ( aby případný kontrolor neřekl, že snad neobchází lidi ve vlaku) je úplně jedno, kam jedeš. Jak jistě víš, tak na ni můžeš třeba až do Příbrami, a pak třeba ve stejném dni do Kolína, ale v Písku bys už měl velkou smůlu. Samozřejmě, že na ni můžeš ve stejný den jet i z Prahy na Mělník. Vždyť je to prostě jízdenka, tak jaképak zadarmo. Za 225 Kč v tomto případě.

    OdpovědětVymazat