sobota 14. prosince 2013

Mělnické vánoční trhy, o kterých dnes vůbec nikdo nevěděl.


Stánek se slovenskými ovčími sýry a klobásami doplňoval v těsném sousedství stánek s prodejem pravé maďarské klobásy.

,,Nevíte pane, co se to děje? Koukala jsem do novin a nikde o tom nepíšou."
,, A na Mělníček, případně vlevo dolů do zpráv jste koukala?"
,, Koukala, ale nic tam nebylo."
,,No, snad to jsou ty trhy pořádané muzeem."

Ne, kdepak, všechno špatně. Muzejní trhy byly před týdnem a městské jsou až někdy ve čtvrtek. Ale, nebylo by to vůbec marné, kdyby teď za bílého dne v sobotu, kdy je přece jen lepší nálada na to nakupování, není člověk utrmácen po práci a není tma, tu byly nějaké větší trhy.




Stánků bylo celkem asi 7 různě roztažených po náměstí. V jednom byly různé vařečky a kvrdlačky ze dřeva, ve druhém vykrajovátka na cukroví atd. atd.

Prohlížím v rychlosti několik stánků a atmosfera působí spíš pochmurně. Trošku, jako před předvolebním mítinkem ODS. Osamocení prodejci působí poněkud znuděně a už tam někdo snad dokonce své ležení bourá. Akce je to vskutku zvláštní, nejen počtem stánků, ale i snad skromným, byť ne vyloženě nezajímavým výběrem a prakticky bez reklamy.


Ty pravé mělnické vánoční trhy začnou jako loni ve čtvrtek a skončí v neděli.

Přecházím náměstí, kde mě upoutala neuvěřitelná věc z rákosu. Byl to závodní motocykl celý z proutí a já udělal tu největší chybu, kterou může fotograf udělat- nevyfotil jsem ho mobilem.
Však tu bude snad za hodinu taky a to už budu mít foťák. Bohužel, už tam nestál a zmizel neznámo kam. Velká škoda.


Pravá část zvláštního tržiště. Trochu jsem takové počínání bez reklamy nechápal a přiznám se, že i tržní prodej sem si kdysi vyzkoušel na vlastní kůži.

Původně se nám zrovna hodilo někdy po dvanácté hodince polední zajít někam, kde to máme rádi na pivko, ale Mělník je vlastně i dnes vesnice. Buď se všude začíná nejdříve v 15 hodin, nebo tu jsou tříhodinové díry, nebo jde o hlučné a přeplněné podniky, případně ty zbytečně drahé. Jména podniků si za všechny čtyři modely může každý znalec dosadit sám ;-).


Vyprázdněné ulice předvánočního sobotního popoledního historického Mělníka připomínají  více pěknou vesnici, než město.

A tak jsem tak trochu přemýšlel, co by stálo za pozornost a napadlo mě, že ty  uličky  historického města na kopci mají své kouzlo, jaké jinde nemají ( tam mají zase jiné kouzlo), ale leckdy to tu mimo úřední a pracovní dny, či nákupní víkendové chvílky ( obvykle sobota dopoledne) připomíná vesnici. Je to dobře, nebo není ?

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat