neděle 1. prosince 2013

Pojďte pátrat po kometě !


Vlastní snímek Měsíce v úplňku průměrným digitálem. Krátery je lépe fotografovat při první čtvrti, kdy povrch Měsíce není tak přesvícený odraženým slunečním světlem.

Americký spisovatel Mark Twain, se v Čechách proslavil  v 70. letech 20. století televizním seriálem pro děti s názvem  Dobrodružství Toma Sawyera a  Dobrodružství Huckleberryho Finna

Kromě toho je však známý jeho výrok o Halleyově kometě. ,, Na tento svět jsem přišel 14 dní po jejím zjevení a myslím, že až se zjeví znovu, tak s ní odejdu." A tak se skutečně stalo. Kometa se zjevuje každých 76 let a spisovatel skutečně v roce 1910 zemřel. 

V roce 1986 svět očekával její velký slavný návrat, ale tyto vlasatice, se občas chovají nevyzpytatelně, jako ženy a její návrat byl pro mnohé zklamáním. Skutečně vzácně, se totiž stává, že některá kometa je vidět jen očima a dokonce i za bílého dne. Většina komet je totiž ke spatření jen ve velkých hvězdářských dalekohledech, ale najdou se i takové, které vzbudí zájem lajcké veřejnosti a zpravidla je spatříte i v malém triedru, který má zpravidla každý, kdo se rád dívá do kraje.

To, že hvězdářství prodělalo v Čechách v 70. letech 20. století velký boom, to má na svědomí především Dr. Grygar ( autor knížky Okna vesmíru dokořán), který mládeži i dospělým poutavě vyprávěl každé sobotní dopoledne v našem rozhlase. Již tou dobou jsme měli na předměstí amatersky zhotovený dalekohled. Stačilo zaříznout trubku pouzdra od tapet na 133 nebo snad i 205 cm a dodat z optiky čočku o hodnotě čtvrt, či půl dioptrie a nějakou tu hodinářskou lupu instalovanou v menš íkrátké ostřící posuvné trubce. A tak člověk mohl obdivovat krátery měsíce ještě mnohem dříve, než se na jaře 1989 objevil v Mělníku U Fajtů ( dnes vinotéka naproti Šatlavě) první profesionální dalekohled ke koupi ( AD 800, refraktor délky cca 75 cm, bez nožiček a navigačního malého dalekohledu, bez možností nastavení deklinace a reaktance). Stál 2 220 Kčs a přibližoval 40x a 80x, což je dnes směšné. Na komety však není třeba dalekohledů, ale spíše triedrů, které sice přibližují jen 8x, 12x,  25x, ale neubírají tělesům potřebnou jasnost a neokrádají vás o určitou prostorovou velkoplošnost oblohy, která je u komet vítána, včetně neomezení jejich jasu.

S kometami je to u nás zajímavé. Tu první mám matně v paměti z roku 1973 a snad šlo o Kohoutkovu kometu. Na druhou jsem si počkal přes 20 let a nějak si nevzpomínám, že by mezi tím byla na nějakou kometu nějaká velká reklama. Okolí Mělníka nebylo v roce 1996 ještě tak přesvícené a v triedru bylo možno spatřit kometu, která měla podle objevitele název Hyakutake. Jen o rok později byla ke spatření kometa Hale-Bopp a od té doby nic. Takové objekty jsou někdy náročné na pozorování ( zataženo, nepříjemně vysoko nad obzorem), natož na fotografování.

V letošním roce se objevila v médiích zpráva, že k zemi se blíží kometa ISON, která má být kometou století a bude snad vidět i za denního světla. Ve čtvrtek však přišla zpráva, že kometa průlet kolem Slunce nepřežila a zcela roztála v jeho žáru. Ovšem, již v pátek musela být zpráva poopravena. Z dvoukilometrového jádra zbyl malý kousek, který za Sluncem opět vylétl na oči veřejnosti a objevil se i jakýsi prachový typický chvost. Odborníci tvrdí, že již to žádná bomba pro denní nebe i oko nebude, ale v triedrech máme prý před východem Slunce snad šanci. Kdo rád ráno vstává, když nemusí, tak má tedy šanci.

Ovšem, je tu ještě jedna kometa, o které se veřejně tolik nemluví, ale její spatření je nadějnější. Kometa nese jméno Lovejoy a jakmile zapadne Slunce, tak máme s triedrem za příznivého počasí šanci. Podívejte se k severu, kde směřuje k obzoru oj souhvězdí známého Velkého vozu ( součást Velké medvědice). Když po ní pojedete dále k obzoru, tak vám vlastně oj vozu, jako ručička kometu ukáže. Má jít o mlhavý obláček, který máme dobře v triedru spatřit. Kometa je prý nyní cirkumpolární, čili nezapadá za obzor, ale v čase Vánoc bude mezi 21. hodinou a 1. hodinou ranní pod obzorem, než opět vykoukne na SV nad obzor. Pokud získáte nějaký amaterský snímek z pozorování, tak se zmiňte v komentáři a rád jej v nějakém jiném článku i s vaší vizitkou zveřejním. Poštu Soutoku ( je tu nějaká taková adresa) neotvírám.

A ještě nějaké hobby adresy: http://mfweb.wz.cz/astronomie/142.htm
http://www.astro.cz/ , http://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat