úterý 26. prosince 2023

Hladina Labe v Mělníku zaplavila přes noc náplavku v Rybářích a na poledne dospěla ke druhému povodňovému stupni. Porovnávací fotky. Co se změnilo s posledním půl metrem od včerejšího podvečera ?

 


Současné vánoční povodně ( 2023) jsou takové zvláštní. Všechna města na dolním Labi mají již delší dobu své třetí stupně ohrožení ( Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice, Kostelec nad Labem), ale Mělník až dnes v poledne stoupl  hodnotou 500 cm ve své klasifikaci teprve na druhý stupeň ( pohotovost). Třetí stupeň v Mělníku patří hodnotě 550 cm a do té nám nyní v 17 hodin odpoledne chybí 47 cm.

Je tedy pozitivní, že momentálně nejde v posledních pěti hodinách o žádný velký nárůst a všeobecně se leckde očekává kulminace hladin, ale přece jen deště ještě neskončily. Nicméně je Mělník velmi dobře připravený, jak ještě uvidíte, ale dejme si nejprve fotografie srovnávací. Vrchní snímky jsou záběry dnešní a spodní včerejší z téměř stejné doby. U starých lázní a spodní chaty jsme se tedy dnes přiblížili k základům těchto staveb.









Tady nám pomůže k měření hlavně spodní a střední sloupek zábradlí.






Když si uvědomíte, kde všude jsme ještě včera po náplavce chodili a tam vzadu ční jen doslova nepatrná část včera v podvečer uměle zatopeného mola pro městskou výletní loď, tak je to až k nevíře.



Tady už máme pravou špičku, což v mělnické hantýrce znamená pravý soutok Labe ( vlevo) a Vltavy ( vpravo). Všimněte si té cedule v řece s informativní značkou plavby vlevo. Za normálních okolnosti lze suchou nohou dospět ještě několik metrů před značku. Dnes už je prakticky Úpor zatopený jen s minimem vyvýšeného terénu.


Pro porovnání jsem dal jeden obrázek níže z letošního října. Více najdete v následujícím článku

https://soutok.blogspot.com/2023/10/nekdo-nam-vypustil-pod-melnikem-reku.html a dalších třech posloupně časových článcích v roletě vpravo.







Zábrana je namontována již komplet. Vůbec není důležité, co nás v nejbližších hodinách čeká. My tu zábranu máme a byl by hřích nebezpečí podcenit., Zábrana stojí, v myslích máme všichni klid, její stavba byla dobrou a potřebnou prověrkou, za kterou je třeba všechny účastníky a zejména stavaře pochválit.





Nebylo dnes  vidět nějak moc dobře do dáli, ale na Komáří vížce v Krušných horách jsem ještě spatřil sněhová pole. Jak vidno na fotografii níže, tak nejvyšší hora východní části Českého středohoří Sedlo ( 726 m.n.m.) má na severním úpatí také sněhové pole. Ten kopeček vpravo od chladící věže, co má na sobě ten stožárek je Buková hora s televizním vysílačem. Sice je vzdálena 40 km, ale ne všechna místa ve městě jsou orientována na Prahu.

Když se tu občas potkám s lidmi z Drážďan a mám opravdu dobrou náladu, tak jim vždy říkám, že ve stejné přímce ( lze ověřit v mapě) a o stejnou vzdálenost leží jejich město i vysílač Wachwitz Jsou z této informace vždy doslova unešení a velmi děkují :-).



V Hořínském parku již byla četná jezera.



Zatímco Mrkvice mezi laterálním kanálem a Vltavou vypadá dobře, tak rezervace Úpor  je již z velké části pod vodou. Dost dobře tedy nechápu, že se tam ozývají už asi tři dni rány, jako kdyby tam někdo střílel zvěř.

Docela bych si přál, aby již ta hladina nestoupala, protože nás obklopují i jiné věci. Na druhou stranu je tu vždy snaha být někde, kde můžeme situaci označit slovem ,, maximální". Na posledním snímku vidíte díky holým stromům přes zatopený Úpor i Vltavu a Mrkvici, kde vede cyklostezka od komor do Vrbna.

Pohodové volné dny !





Žádné komentáře:

Okomentovat