sobota 16. prosince 2023

Máte rádi Vánoce ? O předvánočním shonu. Tak se píší články.

 


Máte rádi Vánoce ? Věřím, že vzhledem k tomu, že má většina z nás obvykle delší volno, tak ano, ale ten předvánoční shon, tak to je tedy něco.

I v dnešní době docela fešáckých umělých stromků, se stále ještě najde plno lidí ochotných koupit živé stromky někde u supermarketů. Jenže, to je to nejmenší. Nakoupit pohledy, napsat pohledy, sehnat a nalepit známky, a nakonec je odeslat. Tam zajít pro balíček, tam také vyzvednout balíček, s tímto zajít na poštu. Jenom, než se vůbec svátky přiblíží, tak to je i celá řada různých úklidových prací, na které jinak ani nevzpomenete a upřímně by se vám do nich ani nikdy jindy nechtělo.

Už je to zkrátka tak, že dnes ani není doba na to, abychom nechávali vše na ženách. Dávno jsou pryč časy, kdy si ženy na tyto věci brávaly v zaměstnání svévolně volno, nebo dokonce vůbec nechodily do zaměstnání. A i dnes, se objevuje něco, co tu dříve nebylo. Je to možná spíše záležitost těch mladších ročníků, ale tradiční domácí výroba cukroví pomalu ustupuje nákupům od profesionálů.

Další kapitolou jsou samotné vánoční. dárky. Vždyť dnes se vám snaží najít nápady i internet. Nejjednodušší bylo vždy vybrat něco pro děti. Ovšem dnešní hračky jsou v některých případech již tak autentické, že to leckdy šokuje samotné rodiče. Kam až jen ta technika dnes dospěla. Tady si vždy vzpomenu, že už lidstvu chybí snad jenom přenášet na dálku různé pachy i vůně, aby byly požadavky tzv. pěti smyslů téměř kompletní. Ve skutečnosti jich máme mnohem více.

https://www.idnes.cz/technet/veda/lidske-smysly.A161129_134649_veda_pka


Roztomilé to je pak u mladých manželství, kde  muži chtějí svoji partnerku leckdy překvapit a někdy ji dokonce i odvážně obdařit  nějakým oděvem, přičemž velikost jen odhadují. S postupujícím věkem již obvykle přichází rozum a vypadá to asi takto :

,, Vážně nic nechceš ? - Vždyť už snad všechno mám. Až budu něco potřebovat, tak si to koupím. Nebudu přece něco kupovat, nebo něco chtít jen proto, že jsou Vánoce." Nakonec si každý po delším uvážení koupí to, co si od protějšku nechá zabalit  a nadělit pod stromek, aby to pak už jen doladilo nějaké malé překvapení. A vězte, že je to kolikrát cesta nejschůdnější, protože máme mnohdy tendenci k výběru stejných věcí, jaké jsme již třeba předloni koupili :-). Ona je to vůbec ,,legrace", když víme, že někoho něco baví, a pak zjišťujeme, zda dotyčný třeba už danou publikaci má.

Takže kolikrát lepší, než někde potom někde něco vracet, nebo to udat jinde v širší rodině :-). Možná, že o tom všem ještě v televizních zpravodajských vánočních relacích uslyšíme a osobně jsem rád, že to píši jen všeobecně a nikoliv osobně.

Osobní budu až nyní. To víte, že si mezi tím předvánočním shonem zkouším udělat také čas na nějaký článek a není to z řady důvodů jednoduché. Pokoušíte se na jeden zátah udělat celkem odborný článek k místnímu výročí železnice, který vás baví a už se nemůžete po mnoha hodinách dočkat vydání, protože je to téměř aktualita. Jenže, když ho čtete druhý den, tak už vidíte, jak ve dvou větách po sobě užijete slovo ,, zřejmě", každý druhý odstavec začíná větu písmenem ,,A" , tam vypadlo písmeno atd. atd. Je to dané i tím, že v hovorech na veřejnosti takto opravdu mnohdy dosahujeme důrazu, ale v psané formě češtiny to působí někdy i rušivě.

Jenže ( také často užívané slovo :-)) místo této gramatiky a korekce vám často dojde, že můžete ještě něco obsahově přidat, nebo by to chtělo nějaké další obrázky apod. Dokonce i víte který a hledáte ho. Nakonec vytvoříte v neuvěřitelných 1.30 hodin ráno článek, který si po jeho vydání téměř bleskovou rychlostí  do následujících 10 hodin dopoledne  přečte 12 lidí. Jenže ho dopoledne zase trochu upravíte, a potom možná zase a upravený finálový článek z druhého dne přitom už nemá takový nárůst návštěv, jako za prvních 8 hodin od vydání. I tak to je. Pokud si nyní přečtete předešlé dva články o výročí železnice a protektorátní mapě, tak mnozí zjistíte, že jsou přepracovány, nebo i doplněny novými obrázky, či nově  jejich popisy. Lidé navštěvují i léta staré články a u některých jsou časem třímístná i čtyřmístná čísla.

Proč tomu tak je ? Odpověď je jednoduchá. Záleží na celé řadě faktorů. Tady na webu mám dvě možnosti. Buď si řeknu, že to stačí a jdu v jiném článku k novému téma, nebo je článek určitým způsobem moje větší parketa, hned se mi dále nechce, a tak jej ještě i dodatečně piluji, i když by to chtělo ještě několikrát do něj vlézt a provést dle možností především gramatickou korekturu. To vše však samozřejmě stojí další čas a není to zárukou návštěvnosti, ani ten čas moc není.

Jiné už to je tam, kde  je třeba i nějaký mediální zájem. S tím jsem se setkal hlavně v roce 2005 v novinách, kde jsem se nemusel vůbec věnovat případné korektuře ( samozřejmě se snažíte) a dostával jsem pouze informace o přibližné velikosti obsahu a k pokynům, co bych měl vypustit, a co naopak zdůraznit. Obrovskou výhodou bylo, že mě nikdo k ničemu časově nenutil a měl jsem sám důvod se snažit. V případě tohoto zmíněného článku jsem ovšem rád, že jsem jej mohl věnovat celému úseku a nikoliv regionu, protože to byla má vůle.

Požadavky lidí jsou mnohdy odlišné. Někdo klade větší důraz na budovy ve městě, jiného více zajímají jízdní řády. S tím jsem se setkal například někdy po roce 2012, když si jeden můj bývalý asi o 15 let starší spoluzaměstnanec přečetl v Mělnické radnici článek o bývalém autobusovém nádraží ve Fibichově ulici a  ulici 5. října. Začal mi vysvětlovat nějakou lehkou nepřesnost v popisu budov, které samozřejmě i  ke svému věku perfektně znal a vůbec nebral v potaz, že to vlastně bylo vytvořené z paměti  možná 10 let starého kluka, který tak akorát chodil na jahodovou zmrzlinu za 1 Kčs a byl hlavně učarovaný autobusy škoda RTO, jízdními řády a tím, do jakých dálek, nebo naopak do jakých Chotěhůlek na okrese zajížděly. Ty budovy byly v daném případě lehce vedlejší.

Takže i takové je zákulisí tvorby, o které čtenář neví. Je již 23.30 hodin a ani není dnes čas si to po sobě přečíst. Ještě zkusím dodat rychle nějaké snadné obrázky. Jsem vůbec rád, že jsem dostal nápad, protože se mi dnes chtělo něco napsat, ale už bych radši šel zase k televizi :-). Práce dnes bylo dost. Snad vás článek k aktuálnímu vánočnímu shonu aspoň trochu pobavil a našli jste se v něm.

Pohodové dny !

Žádné komentáře:

Okomentovat