neděle 29. března 2020

Vzpomenete si ještě někdo, čím vším jsme právě touto dobou žili na Mělníku před rokem ? Nová situace nás může přivést někdy i ke staronovým úvahám, které nemusí být špatné.



Pokud bychom se podívali do loňského, nebo předloňského roku, tak by tu touto dobou byl zřejmě již článek o pěší procházce ze Všetat na Mělník, kterou jsem nazval podle mělnické pověsti zmíněné v knížce Náš Mělník ( Vánoce 2014), jako osobní jarní oslavný pochod s názvem Po stopách vladyky Beše.

Byly by tu zřejmě možná i obrázky z akce Vynášení Morany, ale také přicházelo období, kdy v našem městě začínal společenský život. MOOS nás v posledních dvou jarních obdobích zval na prohlídky středověkých sklepů, které měl dohodnuté s majiteli a hlavně město ovládl ruch pravidelných sezonních farmářských trhů. ( A později i ruch turistický.)

Jednu akci však ještě zmíním. Je to totiž rok, co k nám připlula loď Beskydy, aby nám na výstavě v prostorách lodi připomněla stavby, které se nám tehdy zdály ještě utopií, avšak dnes již jejich realizaci vidíme na vlastní oči a Soutok je občas u toho také. ( Nedávné články jsou toho důkazem.)

Výstava na lodi Beskydy:
( pozvánka, akce)

https://soutok.blogspot.com/2019/04/unikatni-tazny-remorker-beskydy-vystava.html

https://soutok.blogspot.com/2019/04/unikatni-tazny-remorker-beskydy-vystava_7.html

Dokonce jsem potkával lidi, kteří si  mi rozhořčeně  postěžovali, že je pod Mělníkem taková věc ( akce) a oni o tom s dostatečným předstihem vůbec nic nevěděli. Inu, ono se vyplatí nejen občas číst noviny a bavit se o akcích s přáteli, ale mít také osobní přehled, kde všude se dají najít hlavně i na netu nějaké zajímavé informace například i z regionálního dění  a aspoň občas do nich nahlédnout.

Vždyť ti autoři to tvoří sobě i druhým lidem pro radost :-). A je jedno, zda je to malíř, fotograf, básník ... prostě ve všem je nějaký nápad a oni se mohou nějak veřejně vyjádřit.


Letos je tedy vše jinak, a kdo by tehdy jen tušil, že záběry z konce závěru sezóny farmářských trhů na náměstí Míru budou pro Mělník zatím těmi posledními.

Protože nám již nastalo astronomické jaro a dnes i diskutabilní letní čas, tak se ani nemůžeme divit tomu, že zahrádkáři jsou již jako na trní a příroda nám dává tolik do těla, jako nikdy dříve. Vždyť léta povodní, která tu už i částečně zaznamenal Soutok v přímých přenosech ( zejména 2013), nebo i v záznamech ( 2002)  vystřídala léta sucha, která se nejvíce u nás promítla na stavu hladiny říčky Pšovky a jezírek v parku vedle autobusového nádraží.

Letos na začátku roku k nám nečekaně přeskočil virus z daleké Číny a ovlivňuje naše životy neskutečným způsobem. Všichni jsme v očekávání, že to všechno pomine, budeme se cítit psychicky mnohem lépe a budeme znovu užívat darů života.

Bohužel jsme mnozí po tyto víkendové dny disciplinovaně doma a neubráníme se hltání nejčerstvějších zpráv ze světa i z domova. A stále není vidět do budoucna nic, co by nás mělo těšit. Sice jsme si již mnozí snad zvykli, že média umějí leccos podle svých potřeb i zkreslit, a že pravda přichází obvykle na světlo světa později, ale zprávy budou vždy hýbat lidskými emocemi


Naznačil jsem tu, že po seniorech a pendlerství, se třeba právě také hodně mluví o práci jako takové a samozřejmě i o tom zemědělství, či farmaření. Když jsem byl před 14 dny na Řípu....

http://soutok.blogspot.com/2020/03/krasne-pocasi-dnes-vytahlo-lidi-na-rip.html

....., tak jsem ani nechtěl věřit tomu co vidím. Nyní nás již zase straší meteorologové a astronomové. Nikdo z nich pořádně neví, zda se na Zemi otepluje, nebo zda přichází další malá doba ledová ....

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/pocasi-muze-letos-blaznit-rika-nasa-slunecni-aktivita-bude-nejnizsi-za-200-let-40310495

Pravdou je, že už vůbec nikdo nechce počítat s nějakými mrazy a značnou hospodářskou škodou. V jedné věci mě však vzniklá situace opět zahnala do vzpomínek.


Hodně se nyní ozývají majitelé restaurací, kteří hledají různá řešení a v souvislosti s tím musíme vzpomenout nejtradičnější český nápoj, kterým je pivo. Aby bylo pivo, tak je třeba i chmel. A aby byl chmel, tak je třeba jej na začátku dubna zavést a na začátku srpna tuto popínavou rostlinu sklidit.

V minulosti to byla práce i nás školáků. Žáci sedmých tříd  ZDŠ měli školní rok zpestřený tím, že jednoho pondělního rána odvezl autobus ČSAD žáky například do obce Horní Počaply, kde se ubytovali v takových dřevěných ubytovnách patřících zemědělským družstvům s chodbou uprostřed.

 Pak všichni vyrazili na pole, na určité místo a nastala akce, při které se slabý drátek s háčkem na konci za pomoci lehké hliníkové tyče  zavěsil na silný řadový drát chmelnice. Spodní konec drátu se poté zašlápl do země, aby se po něm mohla v budoucnu popínavá rostlinka otočným pohybem šplhat  vzhůru.

Nevím už, jak dalece se nám to líbilo, ale denní porce hodin na poli to byla. Co by tomu řekla dnešní mládež :-)?

Když jsem jel nedávno po cyklotrase číslo 2 přes obec Dušníky nad Vltavou a později podle Labe do Roudnice nad Labem, tak jsem nemohl přehlédnout, že dnes tuto práci u nás dělají občané východních národů Evropy a mají k tomu i mechanizaci.

Teď najednou nejsou. Hned jak se k nám dostal koronavirus, tak levní pracovníci pospíchali domů do tehdy relativního bezpečí. Zaměstnavatelé si povzdechli, že nemají kdo by to dělal a jeden z nich dokonce v médiích bědoval, že Češi jsou líní a toto by mu jistě nikdo nedělal :-).

On by prostě leckterý takový podnikavý ,, hoch" chtěl nejraději udělat druhými lidmi práci zadarmo. Avšak, naskýtá se vlastně zamyšlení nad tím, zda by si naše mládež neosvojila podobným způsobem morální hodnoty, které jsou jí při výchově i určitém vlastenectví cizí a je to škoda pro všechny strany. Vždyť,  možnost jet později na brigády do zahraničí jim nikdo neupírá.

 Vím, že jsme tenkrát dostali do těla a nejen při této činnosti, ale později i  při česání chmele, kdy jsme nějakou tu kačku za každý sklizený věrtel chmele dostali, jenže člověk na to nepříjemné moc nevzpomíná a spíše je hrdý na to, že někde s někým byl, něco si osvojil, prožil určitou nevšední atmosféru, která mu zůstane ve vzpomínkách po celý život, a kdykoliv do těch míst přijede, nebo vidí někde něco podobného, tak je to určité pohlazení na duši.

Ostatně, pivo je dnes nápojem, o kterém se z řady důvodů píší knihy podobně tak, jako o víně a oba druhy nápojů mají oprávněně řadu příznivců.

Úspěšný vstup do dalšího týdne !




Žádné komentáře:

Okomentovat