pátek 6. března 2020

Druhého května vstupuje do PID oblast Kokořínska a Mělnicko tak bude kompletní. Moji poslední hračku budete mít jednou nejspíše všichni.


Prožíváme teď takové zvláštní období. Světem se šíří již od Vánoc nebezpečný koronavirus, který některým napadeným jedincům bere životy a nákaza tento týden dorazila mediálně i k nám do Čech. Platí u něj stejně tak, jako u chřipky, že mu k šíření a přenosu na další osoby vyhovuje situace, kdy se sejde na nějakém místě více lidí a v uzavřených prostorách se mu daří šířit vůbec nejlépe.

Z tohoto důvodu se v současnosti doporučuje, aby se lidé takovým rizikovým místům pokud možno vyhýbali, byť občas musíme do nějakého toho obchodu, nebo do veřejného dopravního prostředku. Vyjímkou pak nejsou ani různé sportovní, kulturní akce, nebo výstavy.

Určitým štěstím v neštěstí je, že ty krásné jarní akce se teprve rozjedou, a tak pro nás mnohé může být výše zmíněná prevence přeci jen snazší. Snažme se zkrátka v tyto dny pobývat nejlépe doma, nebo případně osamocení na procházkách v nějaké otevřené krajině.

Mimochodem, líbil se mi článek ....

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/brit-nakazeny-koronavirem-popsal-den-po-dni-jak-mu-bylo-40315609

.... a  s tou odolností je to prostě u každého člověka jinak.


Nicméně, život se kvůli tomu zastavit nemůže a doufejme, že nás tento nepříjemný problém přestane snad brzy ohrožovat a stav věci zažije návrat k normálu.

S předstihem se tak nyní podíváme na jednu významnou a potěšující zprávu. Jistá integrace Mělnicka do PID ( Pražská integrovaná doprava) již v minulosti proběhla, ale stále tu máme ještě určité území, kde nám ještě jezdí klasické linky. To by se mohlo už 2. května změnit a bude to samozřejmě jedině ku prospěchu nás potenciálních cestujících.

Vždyť jsem nejednou vychvaloval, že cestování autobusy a vlaky je nyní konečně díky integrovaným regionálním jízdenkám  opět po mnoha letech pro řadu potenciálních zákazníků přijatelné Výhodou samozřejmě je, že můžete vystoupit a nastoupit na zcela odlišných místech, plně se bez nutnosti soustředění na jízdu autem oddat výhledům do krajiny a odlehčíte komunikacím, životnímu prostředí cyklistům i chodcům.

 V neposlední řadě můžete potěšit některou restauraci i sebe ještě přímo na výletě a posedět si u zlatavého moku někde v přírodě, nebo ve stylové hospůdce kdesi na cestě.

Je zbytečné, abych tu nějak něco o nadcházející integraci psal. Vše potřebné najdou zájemci zde na :

https://pid.cz/integrace-verejne-dopravy-kokorinsku/

Snad jen, že to bude znamenat zřejmě kratší časové intervaly mezi jednotlivými spoji a autobusy s třímístnými čísly se nám tak objeví nově v takových lokalitách, jako jsou ˇnejblíže k Mělníku obce Želízy, Tupadly, Medonosy, Horní i Dolní Vidim, Sitné apod.

Připomínám ,že Kokořínsko a Mšensko zejména v pracovních dnech v novodobých dějinách obsluhovala především společnost Kokořínský SOK s.r.o. a jistě bude zajímavé, co to všechno v oblasti na sever od Mělníka způsobí.

https://www.kokorinskysok.cz/autobusy/

Závěrem snad jen tolik, že je pozitivní i skutečnost, že nám opět na okrese jezdí po mnoha letech autobusy hojněji i o víkendech, což mohou uvítat zejména výletníci. Sice jezdíme přes léto o víkendech většinou někam dále, ale taková předchozí jarní tréninková turistická procházka ze Řepína na Mělník, se může také někomu hodit. Tedy, pokud něco pojede :-).


Již snad více než rok zde píši o rozhlasovém pásmu budoucnosti, které je sice už dnes určitou přítomností, ale u nás nemá mediálně valnou reklamu. Toto není televize, ale jenom rádio.

Přesto se zdá, že podle posledních zpráv by měl rozhlas, tak jak jej známe dnes v roce 2025 skončit. Již žádné VKV (FM), ale DAB+ bude nutností. Je to zatím nejzazší ( slibované) datum, protože tehdy končí mnoha soukromým stanicím vysílací licence.

Co to bude znamenat ? Že už češtinu na svém současném rádiu za 5 let neuslyšíte a není jisté ani to, zda tam budou ještě k záchytu vůbec nějaké cizí stanice. Všichni naši sousedé totiž průběžně přechází na pásmo DAB+.


Technika jde však stále vpřed, a tak již nestačí jenom zobrazené názvy stanic, názvy pořadů, názvy písniček a interpretů, nebo technických informací přijímané stanice. Černobílý displej vám sice ukáže mnoho potřebného, ale barvička se stává nyní šlágrem.

Mladší bráška rádia značky Silvercrest, který se prodával minulý týden v Lídlu je sice o 300 Kč dražší ( stál tedy 800 Kč), ale umí takovéto obrázky, kterým se říká slide show. Některé jsou spíše pro parádu, jiné předají i nějaké textové informace, nebo vám představí moderátora ve studiu, či osobu, se kterou probíhá rozhovor, ale v každém případě je to zase něco nového.

Vzhledem k tomu, že nejsou pro dálkové lovce pořád podmínky, nebo už asi tak víte, co za zlepšených podmínek nejspíše chytíte, tak je to nová zábava k výzkumu.


Třeba takové populární stanice z VKV, jako je Evropa 2, nebo Frekvence 1 vám v DABu nic obrázkového zatím nenabídnou, ale rádio Beat, nebo Samson už zmíněné služby poskytují.

Tady je zatím bezkonkurenční Český rozhlas a zejména jeho stanice Radiožurnál. Tam jsou právě ty textové zprávy, nebo předpověď počasí. Multiplex 12C je vůbec náš nejsilnější multiplex a zachytíte jej prakticky kdekoliv. Nevím, jak ve sklepě :-).


Počasí však není jenom na Radiožurnálu, ale viděl jsem jej zase v jiné grafické úpravě na jiné stanici. Protože mux 12C patřící Českému rozhlasu obsahuje 15 stanic, tak za těmi opravdu nikam z domova nemusíte. U dalších muxů již záleží, kde bydlíte a kam až proniknou.

Můžete si samozřejmě pomoci nějakou venkovní anténou. Jako dálkaře mě samozřejmě zajímaly i německé muxy, ale Bavorsko už měsíc nešlo, natož něco vzdálenějšího, a tak jsem se u mělnického zámku potěšil aspoň Saskem. Tam má docela pěkné slide show rádio Jump pro mladší generaci a různé verze stanic začínajících na MDR zase připomínají náš Český rozhlas.

Bohužel jsem zjistil, že rádio Erzgebirge - RSA, které dává pěknou oldies hudbu Z Fichtelbergu ( sousední kopec našeho Klínovce) , které tu na VKV leckde pěkně jde ( 107.7 MHz) zatím slide show nemá.


Uvidíme tedy, co nabídnou za obrázky bavorské stanice, ale to se musíme nejprve dočkat lehkých podmínek, které ne a ne přijít.


Hezký víkend !


Žádné komentáře:

Okomentovat