sobota 6. dubna 2019

Unikátní tažný remorkér Beskydy a výstava o vodních cestách 21. století na vás čeká v neděli na Labi pod Mělníkem. Mělník přivítal nejslavnější internetovou loď Rio 2. Moranu vhodíme do řeky tuto neděli. Poslední obchodní dům má zatím obrysy.


Jako občasný divák živého přenosu z lodi Rio 2 čtu občas také příspěvky dalších diváků a občas to jsou zajímavé a přínosné věci. Pokud to ještě nevíte, tak jeden komentář za všechny ....

Den otevřených dveří na remorkéru s výstavou v Mělníku

Remorkér Beskydy
Přijďte si prohlédnout zadokolesový motorový remorkér BESKYDY, a výstavu „Vodní cesty pro 21. století“ o tisíci leté historii vodních cest v českých zemích a jejich budoucnosti v nákladovém prostoru tlačného člunu.
Unikátní technická památka bude k vidění pouze v neděli 7. dubna 2019 od 10 do 18 hodin u městského mola Mělník.
  Jediný funkční tažný remorkér tohoto typu v Evropě i po 60 letech služby stále aktivně využívá Ředitelství vodních cest ČR k vlečení lodí za nízkých vodních stavů. Remorkér byl postaven právě v loděnici Mělník v roce 1956 a jeho původní, stále plně funkční motor ojedinělé konstrukce, nikde jinde neuvidíte. Prohlídky s odborným výkladem. Více na www.rvccr.cz nebo www.facebook.com/rvccr/.



Protože je loď již na řece pod mělnickým kopcem, tak jsem nelenil a již dnes jsem vyběhl pořídit nějaké fotografie. Podle některých zpráv tu měla být ještě Labská princezna a jakási červená velká loď, ale tyto lodi jsem tu dnes ( v pátek odpoledne) již nenašel.





Délka téměř 60 metrů a šířka se moc neliší od šíře Labské princezny, která je zatím největší osobní lodí, jaká tu kdy plula.

https://soutok.blogspot.com/2016/05/melnikem-dnes-projizdela-nejvetsi.html




Loď Rio 2 je vlastně nejslavnější internetovou lodí v ČR. Kamera umístěná na tlačném remorkéru nám umožňuje sledovat zejména krajinu kolem řeky Labe mezi Hamburkem a Děčínem, ale občas loď na našem území zajíždí až do Lovosic a vyjímečně k nám do Mělníka.

Sleduji její plavby průběžně již rok a nyní je v Mělníku teprve podruhé. Tedy, lépe řečeno byla. Loď připlula ve čtvrtek 4.4 ve 13 hodin a v pátek ráno již opět odplula s nákladem do Lovosic. Při nízkém stavu hladiny řeky loď loni  v létě operovala zejména na kanálech mezi Magdeburkem a městy nedaleko Rýna.

Vy se na její plavbu můžete kdykoliv podívat na webu https://www.mall.tv/lod-rio

A protože jsou to plavby zdlouhavé, tak se již našli koumáci, kteří vám zpracují úsek 50 km do čtyř minut. Vy si potom připadáte, jak na motorovém člunu. Letos navíc existuje služba, která vám umožňuje vrátit přenos až o 4 hodiny zpět a můžete si tak dodatečně prohlédnout s určitou časovou prodlevou místa, která vás zajímají, když nemáte zrovna čas u toho sedět v reálném čase.


Toto je například průjezd lodi kolem rezidence Karla IV. v Tangermünde. To ještě vezlo Rio 2 a dvě naše další lodi pivní tanky z Hamburku do Lovosic.

A podívejte se na toto úchvatné zrychlené video, které vás přepraví z Hamburku několik desítek kilometrů proti proudu řeky:

https://www.youtube.com/watch?v=O9GQSWEsjcA&feature=youtu.be


Zde jsme již před mělnickým přístavem.


Příjezd do přístavu.


A na samý závěr již vlastní fotografie plavidla. Lépe to zkrátka nešlo. To by musel člověk být někde u řeky, nebo na komorách v Beřkovicích a hlavně v příznivém mimopracovním období.








Připomínám, že  v neděli 7. dubna je také od 15 hodin Morana. Je to s podivem, protože loni jsme pohřbívali zimu a přitom ještě pěkně vládla, a tak se to letos posunulo na teplejší a jistější období, ale nyní to působí podivně.

Trochu mi to připomíná ty nedávné akademické debaty o letním čase. Pořád se najde dost pitomců, kteří pořád žvaní o zimním čase a přitom vůbec neví, jaký je rozdíl mezi Středoevropským časem a zimním čase. To není to samé. Právě v zimě lidé nadávají, jak to dlouho trvá, než vyjde slunce. Díky SEČ je to v 8 hodin, ale pokud zůstane LEČ, tak to bude až v 9 hodin. Zkrátka, někde budou lidé nejen vstávat do tmy, ale ještě v ní budou tři hodiny pracovat.

U nás byl zimní čas zavedený chvíli po válce a znamenal, že slunce vycházelo už v 7 hodin, ale zapadalo v 15 hodin. Umíte si jistě představit ten zmatek lidského organizmu, kdybychom střídali všechny tři časy.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zimn%C3%AD_%C4%8Das

A proto moudrá příroda i naši předci používali čas pro určitý poledník, který má hodně blízko právě k pásmovému času, který známe třeba ze slunečních hodin. Vždyť právě u nás na 15. stupni je to skutečně rozdíl o hodinu proti GMT a pamatuji dobu ( 70. léta 20. století), kdy Paříž a Francie měla poledne, Nizozemsko s Belgií 12.20 a Německo i  naše republika 13 hodin.

Je pravda, že nás dříve potřeba letního času ani trochu nepálila, dokud jsme jej neznali, ale snadno si člověk zvykl, byť mnozí vždy aspoň 14 dní  ráno nadáváme. Jenže v zimě už máme zase ten pravý a správný čas. Zatím.


A na závěr ještě fotku nového budoucího obchodního domu poblíž velkého Teska, kde by měl být nějaký dětský obchod. Jak vidíte, tak zatím máme obrysy.

Hezký víkend!  A už jsme 12 minut v sobotě :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat