neděle 22. března 2020

V pondělí 23. března začíná vysílat televizní stanice pro seniory ČT3. Taková byla televize OK3, a tak to tenkrát bylo.


Předpokládám, že to asi většina z vás již ví, ale opět se to týká nás všech. Od zítřejších 9.00 budeme mít možnost, se dívat na nový televizní program ČT3, který má být údajně dočasný a hlavně pro seniory, kteří jsou uvěznění doma. Na druhou stranu věřím, že potěší i ty diváky, kterým není ještě 65 let a rádi si zavzpomínají na časy, kdy byly na obrazovkách ještě televizní hlasatelky.

Ostatně, sám jsem zvědavý, co všechno nám chce ČT z archívu nabídnout a připomenout. Je snad zbytečné, abych se o programu nějak rozepisoval. Více se dozvíte zde na :

https://digital.rozhlas.cz/jak-naladit-novou-televizi-ct3-od-zacatku-bude-v-dvb-t2-o2tv-skylinku-upc-a-8166695

https://digital.rozhlas.cz/stanice-ct3-bude-dostupna-ve-dvou-dvb-t2-multiplexech-testovat-zacne-uz-zitra-8165993


Možná si řeknete, že jsem si musel při vyslovení ČT3 vzpomenout na nějaký televizní program z bohaté placené nabídky, se starými filmy, nebo vzpomenout slovenskou obdobu, kterou se Trojka mohla tak trochu inspirovat, ale já si vzpomněl na OK3, která nás kdysi zdarma mohla učit jazyky, pokud jsme ji zachytili.

Vysílala totiž z Milovic ( dnes území kultury, nabídek vojenských prožitků a především obřích oplocených  pastvin pro divoké koně, pratury a zubry) nevelkým výkonem a byla takovým pozůstatkem televizních služeb pro Sovětskou armádu u nás, která obývala tuto oblast a prostory Kuřívod u Rálska.


Výlet k zubrům:
http://soutok.blogspot.com/2017/05/z-melnika-pres-hostin-na-kole-za-bizony.html

O televizi OK3 ( 14.5. 1990 - 31.12. 1992) :

https://cs.wikipedia.org/wiki/OK3

Bohužel jsem ji tehdy doma nechytal a byla to velká škoda, protože televize vás v jakémkoliv libovolném čase učila zdarma světovým jazykům. To byla velká výhoda, protože jste si vybrali dobu, kdy byla na učení nálada a řada potenciálních žáků navíc tehdy nechtěla investovat do něčeho, o čem nebyla přesvědčena, že to dokončí.

Výuka u CD ( pro mnohé nejdříve v roce 1998) také nebyla tím pravým ořechovým a DVD, či aspoň kazety VHS také ještě v roce 1990 nebyly. Již jsem tu o ni psal, ale vzhledem k tomu, že tu je již 1833 článků !!!!! a ta nejstarší léta vyhledávač ani nebere, tak snad dám odkaz poději, pokud to najdu. Wikipedie to nezmiňuje.



A mám to :-)!

https://soutok.blogspot.com/2015/11/televizni-jazykove-kursy-v-nemecku.html

Zkrátka, říká se, že moje generace to odnesla dost blbě, protože jsme již byli dávno odrostlí školním lavicím a rodící se nový politický režim si na všech úrovních školství již vychovával novou cizojazyčně mluvící mládež. V částečné výhodě byli snad jen studenti gymnázií a středních škol, kde se dle zájmu rozhodovali po povinné ruštině ze ZDŠ snad mezi jazykem anglickým a francouzským, ale i ti již byli dlouho ze školních lavic.

Minulý režim měl občas i zvláštní praktiky. Chceš studovat ? Známky na to máš, tak můžeš studovat, ale na vojenské škole :-). To si člověk hodně rozmyslel.

Snad jen ještě zbývá doplnit, že takové ty první odvážné pracovní pobyty naší svobodné právě dostudované mládeže v zahraničí byly ještě až za další roky a dojíždění našich pracovníků za prací třeba i jen přes hranici ještě mnohem později. Však to neměla Česká republika se vstupem do EU jednoduché. Až 1. května 2004 po pěti letech jednání !

Pak přišly ty novinové zprávy o přeshraničních burzách práce a sousedé z Německa a Rakouska k nám vzhlíželi zprvu s jistou nedůvěrou. Proč to píši ? Protože v cizí zemi se prý teprve opravdu po delším pobytu naučíte dobře mluvit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vstup_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_do_Evropsk%C3%A9_unie


Dnes jsem se náhodou v diskusi  dozvěděl, že také existuje nějaký TV program s názvem English Club TV, a že je v nabídkách některých placených operátorů. Mladší to třeba užijí a ti starší si mohou ještě zpestřit výukou stáří. V každém případě je u nás nádherně, Británie už není v EU a Evropa, která se bude léčit z koronaviru ještě ani netuší, zda se bude virus vracet, a co nás ještě čeká za překvápka.

Nuže, už nám běží večerní hlavní zprávy a pochybuji, že by si ČT neudělala na zítra reklamu a já vás tímto článkem překvapil :-), ale co se dá dělat ? To tak už bývá, že vám občas někdo vypálí rybník třeba proto, že si buď nepospíšíte, nebo nejste někdy i dost odvážní na některé věci apod.

Tak tedy: Mějte se ! A kdo máte zase tu divnou náladu, která se obvykle v neděli již od školních let dostaví, tak vykročme zítra do pracovního procesu správnou nohou ! :-)


2 komentáře:

  1. Děkuji moc za přínosný článek, to je určitě velice dobrá zpráva. Nicméně je to taková zpráva s křížkem po funuse, protože já jsem si domu nechal udělat internetovou televizi , takže si teď všechno mohu prakticky najít a sledovat hezky v pohodlí a to i bez tv :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář. Máte na mysli ten speciální program English Club TV ? Vůbec jsem o něm nevěděl. Připomněl jsem v jedné diskusi na webu věnovaném digitální televizi a rozhlasu, že tu kdysi býval skvělý program OK3 a co vysílal. Netrvalo dlouho a z míst nejvyšších přišla tato informace.

    OdpovědětVymazat