pondělí 9. března 2020

MOOS vás zve k účasti na symbolické brigádičce v příjemném prostředí. K labské plovárně vedly z parku vždy dvě cesty. Občan Mělníka chce poukázat na romantickou pěšinu, která sem vždy patřila a patřit by měla.


Na konci článku dnešní aktualizace.

Přátelé, Mělník v těchto dnech do jisté míry žije takovou romantickou představou, která je velmi blízko svého naplnění a je to prakticky tutovka. Zdá se, že dole u řeky Labe vyroste něco, co tu již v historii bylo, a to něco se jmenuje říční plovárna. Dokonce jde o naprosto stejnou lokalitu.

Jsou mezi námi ještě dnes lidé, kteří tu historickou plovárnu pamatují, nebo ji ještě nějakým způsobem užili. Jsou tu i tací, kteří se již v Labi nekoupali, ale pamatují ještě nějaké to dřevěné molo v řece, nebo dokonce některou tu dřevěnou budku.

A jsou tu i tací, jako jsem já, kteří to znají již jen z vyprávění a z historických fotografií Mělníka, které se po roce 2000 objevily mezi zájemci o městskou minulost a nakonec pronikly na výstavy i do knížek s regionální historii.

Přesto, že jsem staré lázně nezažil a povídání o nich znám především z místních novin, tak mi také není takové prostředí cizí. Kdo  jste někdy prožili aspoň jednu dovolenou na vodě, jako vodáci, tak víte, jakou úžasnou atmosféru mají tzv. vodácké kempy a tábořiště na břehu řek.

Mně připomíná prostředí starých lázní tzv. Harrachovku u Tábora na řece Lužnici. Nemohu ale najít poklidné a skromné obrázky 80. let, protože současné obrázky spíše propagují moderní restauraci s penzionem a nějak to ztrácí to genius loci z doby, kdy se tu především choulilo několik vodáckých stanů, kiosek s množstvím stolků a nocí zněla při kytarách píseň ,, Kdo jsi se v lednu narodil, povstaň povstaň, povstaň.


Z internetu.

Konečně, nemám ani tu nejmenší představu, jak to tu bude jednou vypadat a je lepší se nechat mile překvapit, než si něco představovat, co může být úplně jinak. Stačí si jen vzpomenout na krásný dvorek bývalé restaurace U císaře ( později Šalanda), který jsme si vlastně ani neužili a nic podobného venkovního v takové kvalitě Mělník prostě nemá.

Na druhou stranu povede kolem i parádní cyklostezka, a tak jsem opravdu zvědavý, zda toto místo bude jen místem koupání a slunění, nebo i místem dobré zábavy a rozjímání u zlatavého moku s pohledem na řeku i radující se koupající se lid, jak to bývá běžné.

Umíte si však někdo představit, že by se na říční plovárnu chodilo jen od tzv. Rasovny ( hospoda u tenisových kurtů v Polabském parku) ? Nebo snad ještě i od veslařského klubu ? Já tedy ne.

Já tedy ne a myslím, že řadě občanů Mělníka přijde přinejmenším podivné, že by cestička z parku, která tu vždy byla a dnes je po ní chůze na vlastní nebezpečí, že by měla zaniknout. Naopak si myslím, že by chtěla opravit a bude velmi velmi využívána, jakož ostatně stále je.

A protože nejsem sám, kdo si to myslí, tak mě ani nepřekvapilo, když se včera pozdě večer v mé elektronické schránce objevil e-mail předsedy MOOS Martina Klihavce apelující na stejné téma. Připomínám, že jsme se o téma vůbec nebavili a nezávisle na sobě jsme věci viděli naprosto stejně.



MOOS  vyzývá zájemce k dobrovolné brigádičce, jejímž účelem je připomenout vedení města, že občané Mělníka o tuto cestu rozhodně stojí. Sraz je první jarní sobotu ( 21.3.) ve 14 hodin v parku, a byť je smysl akce spíše symbolický, tak by jistě bylo pěkné, kdyby cesta zásluhou účastníků trochu prokoukla.

Chodilo vás hodně do středověkých sklepů a určitě by to byla hozená rukavice, kdyby tu vyrostl živý had lidí, kteří by na jedné straně ustřihli nějakou tu větvičku náletové dřeviny, která vyčnívá do cesty a na druhé straně třeba odcházeli. To by bylo od Labe nejen krásné foto, ale doslova mediálně významné.

Na druhou stranu vás musím upozornit, že vstup na cestu je na vlastní nebezpečí. Přišla o svůj asfaltový povrch a ve svém středu je poněkud prošlapána do oblouku. Proto tedy dbejte zvýšené opatrnosti. Vše potřebné je na vystaveném plakátě.

Koronavirus nepodceňujte, byť jde o setkání pod širým nebem a nikoliv v zavřeném prostoru. Pokud se někdo necítí dobře, pohyboval se třeba v hromadných prostředcích veřejné dopravy v Praze, přišel do styku s někým, kdo byl pravděpodobně v Itálii, někým kdo se u nás nakazil obyčejnou chřipkou, tak svědomitě účast na akci klidně odmítněte.

Jste zváni a můžete si odnést pěkný neobvyklý zážitek, který se vám bude vracet vždy, kdykoliv tudy půjdete.





Aktualizace 10.3. v 19.30 :

,,Na vojně se mění situace každým okamžikem." Jedna ze známých hlášek z populárního Švejka dnes vešla v platnost. Nikdo vlastně nevíme, co bude za 10 dní.

Nicméně, ať už se budou věci odvíjet jakkoliv, tak vám všem přeji, ať to současné nepříjemné nervozní období nějak bez újmy na zdraví přečkáte a ať to dlouho netrvá.

Žádné komentáře:

Okomentovat