sobota 7. března 2020

Pravda o Strojní traktorové stanici v Mělníku. Hlavními akcemi měsíce března jsou Keltský telegraf a Vynášení Morany.



Když jsem tu začátkem roku 2014 napsal článek o  staré STS Mělník ....

https://soutok.blogspot.com/2014/02/valdstejnsky-lis-zapomenute-pamatky-na.html

..... tak jsem ani neměl tušení, že v roce 2015 někde na FB vznikne o tomto ,,zámečku" článeček nový. A nevěděl jsem to až do dnešního dne, kdy jsem zavítal na FB historické skupiny pana Lojky, kde odkazuje v komentáři jednu paní právě na svůj starý článek z roku 2015.

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1823722524520445&type=3&hc_location=ufi&comment_id=Y29tbWVudDozMTYwMTk2MDkwODczMDc1XzMxNjA0MjQyNjA4NTAyNTg%3D


Článek jsem si se zájmem přečetl, ale minimálně se do něj vloudila chybička v letopočtu 1970, který tam pan Lojka uvádí.  Před několika lety bych se pozastavil nad tím, že se nenašel nikdo, kdo by na chybu upozornil, ale dnes už mě to ani nepřekvapuje.

Pro mě je stará STS něčím více, než jenom nějakou stavbou, a tak jsem si dovolil uvést věci na pravou míru.

Strojní traktorová stanice sídlila v objektech bývalého viničního lisu a přilehlých staveních až do léta 1985. Někdy po prázdninách došlo ke kompletnímu  přestěhování instituce za koleje do části Pšovka- Průhon. Snad ještě dnes tam na Průhoně najdete na ,, nové budově" nápis Zemědělská technika. Nejsem si však jistý. O kus dále je velkosklad Eva.

Aktualizace 8.března v 9.40:

Kdyby tento článek četl ještě nějaký živý pamětník, který zná přesná fakta, tak by řekl : ,, Já ti dám prázdniny 1985." Problém je totiž ten, že tento detail, kdy vlastně přesně došlo k opuštění objektu touto poslední veřejnosti známou firmou je možná i tak trošku mimo zájem regionálních historiků, které především zajímá budova Valdštejnského lisu, než dějiny nějakého podniku. To není výtka, ale to jsou prostě fakta.

Podobně těžko a jen stručně najdete na netu u dnešní firmy Tereos  historii našeho cukrovaru a stejné je to i u firmy EMS, která zase zmiňuje rok 1994, jako datum odkoupení části prostor nové STS na Průhoně.

Podívejte se na tyto dva odkazy :



Není vyloučeno, že nějaké materiály se zachovaly v oblastním archívu, ale většina lidí pracuje se svými dávnými zážitky a zkouší tak utvořit děj s přiřazením  letopočtů.

Uvedený rok 1970 je hodně vzdálený od reality, ale po opravdu dlouhém přemýšlení se zdá, že k přesunu firmy došlo již v listopadu 1984. Málokoho dnes taková přesnost zajímá, ale potvrzení tohoto termínu by bylo pro někoho možná zajímavé.

Lesopark před starou STS byl ještě v 90. letech velmi zachovalý, ačkoliv první vzala za své socha Satyra ( čerta).


Paradoxně tak nová doba pohřbila něco, co bývalo za socialismu v lepším stavu. Bohužel jsou i takové případy, byť nám centrum města zkrásnělo a máme i nové pěkné komunikace. Ostatně jsem o takových stavbách u nás napsal kdysi také článek ...



Nahlížel jsem do katastru nemovitostí, komu že dnes lesopark a budovy patří. Mají stále ještě pořád stejného majitele a můžete si  to dohledat. Od toho tato služba na netu je ...

http://sgi-nahlizenidokn.cuzk.cz/marushka/default.aspx?themeid=3&MarExtent=-990320.44597457629%20-1239836%20-346646.55402542371%20-923033&MarWindowName=Marushka

Po přiblížení mapy kliknete na tlačítko pod mapou KN ,a pak do mapy přímo na objekt. V tabulce se vám zobrazí také vlastník.

Závěrem téma snad jen to, že dnes z lesoparku na tyto stavby neuvidíte, neboť tomu brání plachty.



A jaké jsou hlavní akce měsíce března ?


Ano, vyneseme Moranu z města a bude to 29.3.2020 v 15 hodin.


Loňský rok si můžete prohlédnout na ....



Mnozí koukáte i na Keltský telegraf, který má letos 11. ročník a vychází letos přesně na 21. března.




Akce sice již léta obchází náš okres po západní straně od Prahy do Českého středohoří, kde se vrací i na břeh pravý, aby navštívila třeba Radobýl nad Litoměřicemi, nebo Hradiště u Libochovan, kde byl Soutok loni v říjnu na skvělé archeologické akci, ale přesto jsou články akce navštěvovány a v historii se i několikrát zapojil Liběchov ( prostor u kostelíčka sv. Ducha).

Asi už nemá cenu k akci něco dodávat. Takzvaní čerti se přihlásí do akce na webových stránkách, jsou zařazeni do časové štafety a přijmou v daném čase světelný pokyn z předešlého kopce a předají jej na další kopec ve štafetě. Pak se vše dokumentuje na obrázcích, popisuje se atmosféra místa, dojmy z akce a případně i to, z jakých kopců bylo ohně vidět.

Tolik tedy k hlavním akcím měsíce března, kdy převezme vládu jaro a já se po dnešním nepěkném uplakaném dni aspoň trošku projdu, protože se počasí zlepšilo.



Bonus:

  Máte rádi hudbu 70. let ? V pátek večer ve 22.55 byl na programu ČT -Art vynikající díl 3/12 britského seriálu Top of the pops:


Kromě zmíněných jmen zavadíte během hodinky také o hvězdy, jako Alice Cooper, Suzi Quatro, The Knack, The Jam, Bay city rollers, nebo Free a jejich hit All right now.



Díky dnešní technice není problém přehrát kdykoliv.

A pokud již dnes nic nenapíši, tak úspěšný vstup do dalšího pracovního týdne !



2 komentáře:

  1. Pane Stanislave, moc děkuji , že jste mě upozornil na chybu v letopočtu, chyba se vloudila. Jen mě překvapuje, že si toho 5 let nikdo nepovšiml. Asi to není tak zásadní. :-)
    Se srdečným pozdravem Karel Lojka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás pane Lojko, rádo se stalo. Já zase děkuji za inspiraci :-). Může to být tak, jak píšete, ale osobně se mi i stalo, že mi například jednou opravil dvě nepřesnosti v článku známý při setkání na ulici. V 70. letech jsem byl prostě ještě moc mladý :-).

    OdpovědětVymazat