neděle 8. října 2017

Volby 2017: Volby? To je tak trošku hra. Haloween začíná mít sílu. Pozdrav z Aljašky. Markův svět.


Na volby nahlíží každý různě. Je spousta pesimistů, kteří si přejí, aby to už bylo pryč, protože to je stejně k ničemu, a i když dáte někomu hlas a oni třeba i vyhrají, tak to klidně slepí s těmi, které nemůžete ani cítit. Je mimochodem zajímavé, jak úplně všechny strany vždy před volbami vědí, co občana pálí a chtějí to řešit :-)).

Stačí se podívat na ta hesla. Byrokracii odbouráváme přes čtvrt století :-). On se na papírování leckdo slušně živí a stejné je to i s ostatními zákony. Co by potom ti právníci dělali, kdyby to bylo vše takové jednoduché, jako selský rozum.

Volby jsou ale také zábavnou hrou, pokud je tak přijmete. Už jen to, že nesete ten svůj žeton ( hlasovací lístek) vhodit do hry a někdy i do místnosti, která je nejen krásně a majestátně vlastenecky vyzdobena, a kde můžete potkat třeba i známé a sousedy, ale ke které můžete mít i jiný vztah.

 V neděli po čtrnácté hodině, pak přichází hra, kterou můžete přijmout a nemusíte. Stačí třeba jen vypadnout do přírody, nebo se zabrat do jiné činnosti. Můžete ale také sledovat, jak se odevzdávají hlasy z různých lokalit ČR, jak zpočátku létají barevné grafy stran nahoru i dolu, než se trošku ustálí a podle odevzdaných okrsků můžete zkusit i předvídat, kdo bude ještě posilovat, a kdo naopak bude ztrácet. Můžete nahlížet do štábů politických stran a sledovat jejich měnící se nálady, což se jen tak běžně nevídá.


Ovšem, předpokladem je někomu fandit a dobré je nefandit jenom straně, které jste dali hlas, ale ještě i několika dalším. To tak často v praxi funguje, že volič má radost z neúspěchu některých stran a každé procento stranám, o kterých si myslí, že mohou být přínosem, nebo straně, které dal hlas jej potěší. Po sečtení můžete večer tak trochu slavit, nebo smutit, ale tím hra jménem volby končí. Dále už jen můžete sledovat, jak se to všechno vyvíjí a co to přináší, což vůbec nemusí být nezajímavé.


Už třeba v tuto chvíli je zajímavé sledovat, jak skoro všechny strany, se opět již poněkolikáté zkouší hlavně vytáhnout na toho Babiše, co se dá, aby mu ještě srazily preference. Jako-by zpravodajsky nebylo nic lepšího na pořadu dne, než pořád Babiš a Babiš. Možná, že si i sami sobě škodí, ale to ukáží za 14 dní výsledky. A co vy, máte nějaká želízka v ohni a doufáte, že se některým již téměř dlouholetým politickým stálicím protáhnou obličeje :-)?


Původně jsem tak trochu přemýšlel, že obrázky létajících draků a letadýlek tady ještě nemám, a navíc byl každý muž chlapcem, a také jsme pouštěli draky, tak bych mohl nejspíše na Drakiádu na Chloumek vyrazit a trochu se tak i projít. Jenže, věk i určitá lenost a větší smysl pro doléčení nachlazení v dnešním větrném počasí mě vedl jen ke krátké procházce. A motivy přicházely samy.

Vinaři si stěžují na počasí, blíží se sklizeň svatomartinských hroznů, a tak pohlédněme do zámecké vinice.


Odtud je již jen skok na zámecké nádvoří, kde vedle vstupní brány vidíte vlevo nejstarší část zámku, která mi vždy připomene také scénu z  německého válečného velkofilmu Stalingrad, kde si zahrál i náš herec Karel Heřmánek.


Na nádvoří mě však přivedlo tentokrát něco jiného. Halloween začíná zřejmě pomalu nabývat na síle i u nás a tentokrát mě sem přivedla pozvánka na akci především pro děti a jejich mladé rodiče. Mám pro vás připraveno opět několik pozvánek do mělnického RMM ( snad již zítra), ale tentokrát tu tedy máte pozvánku do zámeckých sklepů .-).


A že nepřeháním, tak to vidíte na fotografii. Podívejte se na sedmý (?:-)) schod a nenajdete tam pivo, jako ve veselohře Vesničko má středisková, ale již připravenou vydlabanou dýni. O svátku jsem psal loni
.

Kdo jezdíte aspoň občas vlaky, tak víte, že ČD dodávají pro veřejnost do svých stanic časopis, který vás může inspirovat k cestám po Čechách i jinam a přináší i další zajímavosti. Ten jsem sice nenašel, ale zato vím, že až do 15.10 je na lokálce mezi Mšenem a Mladou Boleslaví výluka, a našel jsem tam tento nezvyklý plakát. Co dodat? Mír byl vždy přáním většiny normálních lidí.


Podobně mě zaujal i webový odkaz na tomto autě, které nemůžete už jen pro znak restaurace Němý medvěd přehlédnout .... http://www.1000mil.eu/?page_id=259&lang=cs_CZ  Ano, příběh o zachráně lidí pomocí psích spřežení na Aljašce, kde se koná na jeho počest několikadenní závod jsem v televizi viděl. Jak vidno, existuje spousta dobrodružných i charitativních akcí, do kterých se může podle možností leckdo zapojit.

Původně jsem to chtěl vystavit až zítra, ale čtvrtek je tak brzy, že nic nezkazím, když to dám už dnes. A to je dnes úplně vše. Pohodový vstup do dalšího říjnového týdne!

2 komentáře:

  1. Co to jsou "Svatomartinské hrozny"??
    Reypalus melnicensis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšel jsem o víně, které se nechává přejít mrazíky, podává se nejdříve od 11. listopadu a říká se mu svatomartinské víno. Jsem jen vinařský laik, vím že víno bylo sklizeno a toto oslaveno slavnostmi jménem vinobraní. Pochybuji, že by pan Lobkowicz zapomněl něco sklidit ( snad je to podle bobulí modrý portugal), a tak mě nic jiného nenapadá. Odborník třeba řekne, že jde o nějakou odrůdu s pozdější sklizní, ale na druhou stranu možná není od věci připomenout něco, o čem se bude jistě brzy mluvit.

      Vymazat