středa 11. října 2017

V listopadu bude slavnostně odhalen druhý vesnický orloj v Čechách. Je neskutečné, co dokáže nadšenec vytvořit za dílo.


Kryštofovo Ůdolí.  http://soutok.blogspot.cz/2013/09/orloj-ktery-se-zrodil-ze-stare.html

Jedna z věcí, která mě fascinuje, jsou orloje. Dovedete si představit ty obrovské teoretické znalosti, které musí autor mít a ta myšlenka a šikovnost to celé z něčeho vyrobit ?
Dlouho si člověk myslel, že jde především o historický pozůstatek dávných časů a jezdili jsme se dívat především jen na pražský orloj, nebo maximálně do Olomouce, ač tu máme asi ještě čtyři další městské orloje. Jenže, až snad v roce 2012, se v bývalé trafostanici v obci Kryštofovo Ůdolí (u Liberce) rozhýbal první vesnický orloj v Čechách a Soutok stál již o rok později před ním. Je to skutečně krásná obec, která má návštěvníkům co nabídnout a nejen orloj. Ostatně, nedaleko je Ještěd s populárním výhledem.



Hojsova Stráž.

Letos v létě jsem jel na Jízdenku na léto jednu cestu do stanice Špičák ( před Železnou Rudou), abych se odtud vypravil na Pancíř. Sotva jsem přijel domů, už jsem viděl ve zprávách informaci o obci Hojsova Stráž ( stanice před Špičákem), kde prý nějaký nadšenec buduje první orloj na Šumavě. To mě zkrátka zaujalo a výsledky toho nejsou vůbec k zahození. Tak předně je nutno říci, že orloj již snad běží ve zkušebním tempu, ale dne 17. listopadu by měl být slavnostně uvedený do plného provozu...http://plzensky.denik.cz/z-regionu/hojsova-straz-ma-prvni-sumavsky-orloj-20171004.html Tam se také dočtete, že pan Landa začal stavět první stroj v květnu 2014 a bude v mnohém jiný, než ten od Ještědu.

Především bude odbíjet jen v poledne, a to tak, že divák uslyší prvních 8 tónů naši hymny. Figurky apoštolů tu tedy každou hodinu nehledejte. Ovšem, má neskutečné kalendárium s obrovskou přesností, ukazuje na dvou menších cifernících na minuty přesně východ i západ slunce a dokonce i úžasnou mapu hvězdné oblohy pro půlnoc každého dne, na které najdete četná souhvězdí i hvězdy. Orloj bude osvícený světlem. Zájemcům doporučuji vyníkající web autora, kde je popsána i vlastní technologie stavby orloje, včetně nádherných záběrů na jednotlivé díly i celky.

http://www.orloj-sumava-hojsovastraz.cz/   Škoda jen, že je to poměrně lán cesty a den je již krátký. V blízkosti je toho k vidění opravdu moc. Například  chata a rozhledna Pancíř s občasným výhledem na Alpy,Špičák, Černé a Čertovo jezero,Železná Ruda, mezinárodní nádraží v Alžbětíně s muzeem bavorských železnic a společná stálá výstava o Šumavě i Bavorském lese, a nakonec asi tři a půl hodiny odtud pěšky vzdálený Velký Javor ( Grosser Arber), který je považován se svými 1453 metry nad mořem za nejvyšší horu Šumavy ( již v Bavorsku).

Jeden z nejhezčích orlojů je třeba v begickém Lieuru ( ukazuje i příliv)...http://www.hermanci.cz/neco_z_fotaku/list/62.

Dobrý web je také.... https://www.pinterest.co.uk/k_danak/orloj/

Aktualizace 26.3. 2022:

Soutok v příštím roce ( léto 2018) místo navštívil a krásný den byl opravdovým zážitkem s několika turistickými cíli :

Žádné komentáře:

Okomentovat