neděle 29. října 2017

Venku je vichr, sněhová kalamita, nebo záplavy a vy máte někam jet. Co s tím?


Pokud patříte mezi čtenáře serveru Mělníček.cz ,( asi každý :-)) , tak jste si možná všimli  zřejmě takové legrácky, kterou tu oprávnění webmástři  Mělníčku natropili. Všechny články v roletě Zprávy, budou po tomto článku zřejmě patřit jenom magazínu Soutok Uznejte, že takovou komickou ojedinělou příležitost, ke které možná dojde ( a kdyby ne, tak co? :-)), by stálo za to docílit. To znamená tedy ještě tento článek o něčem.

Tak ono je pořád o čem. Ten život je pestrý, ač nám přijde mnohdy monotonní. Zrovna včera jsem koukal ( vyjímečně se našel koukatelný pořad) na hr na jeden hodinový pořad z cyklu Divoké Německo, který byl tentokrát věnovaný veškerému dění kolem Bodamského jezera. Sice vám ukáží z vrtulníku města na jeho pobřeží, ale je to hlavně orientováno na přírodu, jako náš seriál, který teď běží každý čtvrtek ve 21.30 na ČT2. Je až neuvěřitelné, co vše může žít vedle sebe. Tolik krásných ptáků, čápi, srny, různé šelmy a vedle toho lidé a moderní sídla.

Ale, to jsem jen tak odbočil. K tomuto článku mě motivoval takový fakt, který často potkává i školáky, kteří se potřebují dostat někam na internát, ale i různé turisty, či návštěvníky. Kalamit přichází ročně celá řada. Jednou to jsou spadané stromy, jindy povodně, sněhové závěje, náledí, náledí na trolejích tramvají i vlaků atd.

A opravdu není auto, nebo autobus ideální dopravní prostředek do takových podmínek. Nikdo nechce uvíznout v mrazu v kolonách, odkud není úniku a tak jednoznačně vítězí vlak, byť má třeba i zpoždění. Jistě si mnozí řeknete, že dnes není problém použít nějaké služby ve svém mobilu, která vám řekne, jaké zpoždění má váš vlak, na který ve stanici čekáte. Tak ano, ale co dále? Co když ještě budete někde několikrát přestupovat? A to už nemusí každý znát. Na to je krásný odkaz .. http://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa


..., který vám ukáže, kde v jakém místě republiky, se zrovna nějaký ten osobní vlak, či rychlík apod. zrovna nachází a kolik minut má zpoždění. Jak vidíte, tak dnes, se to jenom červená díky tomu obrovskému větru, a některé úseky mohou být dočasně uzavřeny, což se všechno na této službě dozvíte.

Internet je zkrátka plný služeb, které každý z nás rád aspoň občas využije, ale nutnost je o nich vědět, vědět, jak se jmenují a kde je najde. Není to tak trochu zase ta závislost na internetu, o které jsem psal v minulém článku :-)? Budou bez něj vůbec další generace umět žít? Již teď si tak s kamarády často říkáme, že žádná jiná generace před námi a ani ta po nás, neprožila za život tolik změn, jako my.

Kdo z těch dvacetiletých ví, že jsme také chodili do nějakých videopůjčoven, abychom si na videorekordérech mohli promítnout filmy? A co to vlastně bylo to DVD, nebo ty kazetové magnetofony :-)?

Žádné komentáře:

Okomentovat