neděle 29. října 2017

Bez elektřiny a internetu jsme nemožní .Program RMM na listopad. MSFF s tématem geocachingu.


Byl to takový krásný letní den někdy na přelomu tisíciletí. Přesné datum bych možná ještě našel  v jednom  papírovém fotografickém albu, stejně tak, jako fotografie z toho výletu. Vypravili jsme se tenkrát do Poděbrad, odkud jsme šli podle řeky Labe a podle restaurace Cidlina do nedaleké Libice nad Cidlinou. Bylo takové parné odpoledne, vzduch se tetelil, lidé posedávali venku před restauračními zařízeními u soutoku Labe s Cidlinou a já si pochvaloval, jak dobře jsem udělal, když jsme přeci jen aspoň po sobotním obědě vyrazili vlakem na výlet.

Na kraji obce Libice najdete informační tabule, které vás informují o tom, že zde byl roku 995 vyvražděn rod Slavníkovců a od tohoto data bylo naše území definitivně sjednoceno pod vládou přemyslovských knížat. Malá odbočka vás pak zavede na louku, kde najdete velký dřevěný kříž, půdorys hradiště a sousoší. V tetelícím se vzduchu to byl vskutku impozantní pohled. Atmosféra té historické chvíle s dřevěným křížem, za nímž se na obzoru tvořily od západu husté bouřkové mraky působila dramaticky. Ticho jak před bouří, nebo před středověkou bitvou :-).

V Libici mají před kostelem takovou pěknou stylovou hospůdku, jezdí odtud vlak do Poděbrad, kde můžete přestoupit později na rychlík do Mělníka, a tak se tak také stalo. Jak se blížil Mělník, byla mračna stále hustější a sotva člověk došel domů, tak se venku spustila mela. Elektrický proud několikrát pohasl, až pohasl definitivně a město zahalila tma i naprosté ticho, do kterého se jen tu a tam ozval nějaký ojedinělý hluk. Zapálili jsme tehdy svícen a nějak jsme si začali povídat. Bylo to úplně neuvěřitelné a naplnilo se to, co známe jen z historie a z vyprávění.

Tehdy jsem snad ještě ani internet a PC neměl, ale bylo to zkrátka, jak v časech, o kterých jsme jen slýchávali. Pouze ten, kdo měl nějaké nabité baterie, které mohl vložit třeba do přenosného rozhlasového přijímače, tak mohl zkusit poslouchat rozhlas, pokud mu poslech praskot bouře z reproduktoru neotrávil. Skutečně jsme si tenkrát dlouho povídali a skoro mi bylo líto, když nastala chvíle, že proud opět naběhl a bylo po vyjímečné atmosféře, která patřila svíčkám a petrolejce.

Dnes je vše jinak a stali se z nás závisláci na proudu a na internetu. Někde vypnou proud, jinde vypadává internet a člověk se může rozčilovat, že si nemůže přečíst na netu, co se kde právě děje, co natropila kde větrná smršť apod. Třeba i to, že nemůžete známému poslat urgentně e-mail, nebo vystavit článek na netu :-)). Dokonce jsou chvíle, kdy se zaradujete, že vás se to netýká, protože máte nabité baterie, a pak si uvědomíte, že vám to stejně není nic platné, protože nejde internet, nebo aspoň vypadává. To jsme dopadli,co :-))?

Ale nebojte se, vyhrává ten, kdo si zachová pevné nervy a najde si takovou zábavu, při které se bez elektřiny a internetu obejdete. A pokud již opravdu nemůžete bez toho displeje, či monitoru být, tak pořád ještě můžete aspoň s bateriemi číst něco uloženého offline, snad hrát nějakou hru, a nebo se na to vše fakt vykašlete a zkuste, zda si třeba dokážete ještě povídat s nejbližšími lidmi :-)).

A teď již program RMM na listopad:

Někteří z vás možná zbystří hned při první akci. Stačí na to snad jen kliknout, nebo sem.. http://www.muzeum-melnik.cz/vystavy-a-akce/?ftshow=631#ka631





Žádné komentáře:

Okomentovat