sobota 14. října 2017

Týden do voleb a napětí houstne. Koho? Jednoduchá volba? Rozhodne dobrá konstelace.



Tak už máme konečně jen poslední týden do voleb a atmosféra houstne na televizních obrazovkách, v rozhlase, ale i na sociálních sítích, kde občané prakticky kritizují všechny strany, které už nám ukázaly, co dovedou.

V článku .. http://soutok.blogspot.cz/2017/09/volby-2017-volebni-sliby-snad-jen-cesi.html (z 28. září) můžete ještě vidět v grafu velkou převahu hnutí ANO a stoupající preference SPD a Pirátů. Ovšem, od té doby se mnohé změnilo, a tak se dostáváme do velmi zajímavé situace.

graf září 2017

Abychom ji pochopili, tak se musíme podívat do minulosti, kde prostě  padla tehdejší vláda ( Tyto strany nebyly schopné dohromady pracovat)(https://volby.cz/pls/ps2010/ps53?xjazyk=CZ&xv=1, občané byly znechuceni již profláklými stranami s jejich třenicemi, strany, jako VV ( věci veřejné), nebo kdysi Zelení byly stranami klaunů, a k hnutí ANO 2011 tak byla upřena naděje mnoha voličů ze všech částí politického spektra, což tu nikdy předtím nebylo. ANO totiž dostalo svůj hlas od voličů z obou částí spektra, jak to ostatně vyslovili po volbách i političtí odborníci.

Zpočátku jsme slýchali v médiích, jak se vše daleko lépe daří, než předtím, a co vše se podařilo zlepšit, ale politika je politika, boj o moc, a leckomu z dalších politických týmů, se určitě nemůže líbit být někde v opozici, nebo prostě být tím druhým a poslouchat. Snad nejlépe o tom vypovídá nedávná hláška předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který prohlásil s velikým úsměvem zhruba tuto větu: ,, My máme těch svých šest procent ( podle výzkumů) jistých, my se tam v pohodě ( už po několikáté) dostaneme, ha ha :-). No, to je doslova výsměch voličům.


Tragikomické je, že hodně lidí na sociálních sítích si přeje, aby se bývalý předseda ČSSD a současný premiér Bohuslav Sobotka  raději již k ničemu nevyjadřoval, nic nedělal, a přesto jsme v situaci, kdy strana podle preferencí sahá po druhé příčce v nadcházejících volbách a samotní členi strany prohlašují, že je to patrně ta nejvhodnější osoba pro vedení strany po volbách. Strana, která by pořád rozdávala na něco a někomu finance a člověk tak přemýšlí, zda je tedy  vůbec normální pracovat.

V podobné situaci jsme byli i za vlády ODS, která se nyní docela komicky transformuje. Vždyť třeba v 90. letech byla její vize taková, že je vlastně hromadná veřejná doprava zbytečná a neekonomická, protože se jezdí všude auty. Měnil se v lecčems zákoník práce a v důsledku toho, že lidé dnes raději přechází nemoci, než by byli tři dny zdarma doma na nemocenské, tak snad dokonce právě ODS má v programu mimo jiné placení nemocenské od prvního dne nemoci, nebo se mýlím? Ponechme stranou velké skandály i tunely a podívejme se na odštěpky.



Docela mě překvapilo, že ještě existuje ODA. Co říci k TOP 09? Vždyť to věčné vyjadřování pana Kalouska v televizi prakticky ke všemu diváky již umořilo, a to měl ještě nedávno jednu konkurentku v jiné straně :-)). Mimochodem, je docela zajímavé, kolik politiků ze zatím zmíněných stran i na všech dalších stupních, se již nějakým způsobem buď přímo podílelo na politice před rokem 1989, nebo aspoň jejich rodinní příslušníci ( otcové v řadách KSČ).

Ani Ano není bez chyby, ale když je na jednom smetišti hodně silných kohoutů, tak se těžko něco dělá. Problém není jen Babiš, na kterého se to teď sype ze všech stran a podařilo se jim ho dostat pro ně v pravou chvíli k soudu, což mu v reklamě nepřidá, ale i leckteří politici z Ano mají občas také podivný názorový přístup. Jako kdybychom snad v Europarlamentu ani neměli politiky, přestože tam máme eurokomisařku, která také někdy zvláštně odpovídá na tamní dění.


Všimněte si, jak je opomíjena a prakticky zapomenuta vždy parlamentní KSČM. V 90. letech to byla strana, kterou modří strašili hlavně naši mládež a oranžoví, se snažili vládnout za její tiché podpory. Jsem zvědavý, jakou roli sehraje po těchto volbách. Strana dává celkem oprávněně ráda najevo na parlamentní půdě, že dostala nemalý mandát voličů a může být rozhodujícím jazýčkem na váze.

 K nepsaným favoritům, kteří byli ještě nedávno outsidery patří SPD a Piráti, kteří zatím mají čisté štíty a mohou oslovovat voliče jen svými programy. Je otázkou, kolik toho opravdu posbírají. Zdá se, že se nám to spektrum výsledků v poslední době opět vyrovnává, což není dobře.

Bude asi hodně důležité, kolik křesel uhraje stávající favorit voleb ( pod vlivem mediálního útoku pěkně ztrácí), protože pokud by ANO vyhrálo jen s nepatrným náskokem nad ČSSD, tak to může být zase pěkné politikaření. Oni se totiž ty strany, co jsou zvyklé být již léta u moci umí pěkně postarat o to, aby ty nepohodlné trumfly a podržely si svá postavení.


Pokud tedy někdo chce, aby naše politika dostala zase nový vítr, tak bude zřejmě nutná dobrá konstelace hvězd. Těžko si lze například představit  sobotkovu vládnoucí účast ČSSD s ANO, nebo dokonce s  SPD. A myslím si, že pokud by vyhrálo ANO a nespojilo se s novými neznámými nadějemi, ale s dinosaury naší politiky, tak by to valná část populace viděla nejspíš dost záporně.

Máte to tedy ve své ruce nad volební urnou :-). Nemá cenu vhazovat hlas jiným stranám ( nepostoupí přes pět procent), nebo nechodit k volbám, protože i tak si váš hlas budoucí parlamentní strany finančně rozdělí.

Co říci závěrem?  Tak článků o volbách, které vám jen řeknou, jak máte pracovat s volebním lístkem, podle čeho se rozhodovat a další nějaké statistiky, tak těch je hodně a nikdo si u nich ruce nepálí. Jinými slovy to zvládne každý ... no vy víte. Jsou to prostě články ne moc náročné. Ale, pustit se trochu do polemizování, tak to už je jiná třída. Možná jsem článkem některé politiky na svých místech v parlamentu, či na radnicích i jejich příznivce nadzvedl, ale smyslem článku je zaujmout a dovést čtenáře k zamyšlení. Osvědčené ověřené hodnoty, nebo další změny? Známé strany, nebo ty ještě neznámé? A tak mě tak napadá, že bych si mohl o Hamletovi něco přečíst :-)).

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Právě jste mi dokázal, že ani čtení o hvězdářských dalekohledech ( kdysi dávno jsem se tomu trošku věnoval) není dostatečnou zárukou, že se člověk slova rektascenze a konstelace naučí správně. Děkuji, již jsem to opravil.

      Vymazat