neděle 22. října 2017

Uplynulý týden přinesl radost lovcům rozhlasových dálek. Stručné ohlédnutí za volebním víkendem očima diváka.


Libovický kříž pod Vrátenskou horou.

Na Vrátenskou horu jezdím i z nostalgických důvodů. Jednak se odtud mohu podívat prakticky do všech míst, které mi nějakým způsobem něco říkají, byl jsem u jejího slavnostního otevření dne 28.10.1999 a nesčetněkrát jsem i z ochozu rozhledny, ale obvykle od její paty s kamarády vysílal vysílačkou, které se říká občanská radiostanice a jejíž boom skončil po přelomu tisíciletí.

Dnes mi tuto zábavu nahradilo rádio v mobilním telefonu, nebo přímo radiopřijímač a specializoval jsem se na rekreační poslech běžného VKV pásma (FM) , a od prosince 2015 i DABu +.

 Příjem DABu má navíc tu výhodu, že během výletu se nijak nezdržujete nějakým pomalým laděním stanic na pásmu s natáčením do požadovaných směrů a jejich identifikací, ale v otevřeném prostranství vysunete pouze  vertikálně prutovou anténu a zmáčknete tlačítko scan, čímž se vám podle momentálních podmínek nahraje do paměti rádia seznam stanic, které můžete podle podmínek případně i čistě a bez šumu poslouchat, pokud je na to dost silný signál. Buď tam signál je, nebo není, a nebo vypadává zvuk.

 Znáte to z dnešní televize, kde to občas začne kostičkovat a vypadává obraz i zvuk.Je to naprosto stejný princip. Zachytíte vysílač a načte se vám třeba 14 programů.  Všesměrová anténa, kterou prut ( teleskop) je, může samozřejmě na vyvýšeném místě na speciálním rádiu zachytit více vysílačů a případně i vzdálenějších.

 Jsou však lidé, kteří se tomu věnují vážně, mají na svém pozemku i směrové antény pro bývalý příjem třetího televizního pásma a ti pak jsou schopní v podmínkách docílit i mimořádných vzdáleností. Nebaví je poslouchat vždy stoprocentní  příjem internetových stanic, a tak si hrají z DAB+ a FM, zvlášťe, když bydlí na vhodném místě s rozhledem do kraje a bez překážek.


Významná památka z roku 1833.
Místo vyjadřující úzké spolunažívání české a německé komunity.


Takovou zajímavostí je, že pásmo DAB+ ( 174 - 230 MHz) nemá při běžných podmínkách takové šíření, jako běžné FM ( 87.5 - 108 MHz) a úlovky vysílačů na něm jsou vzáčnější. Na druhou stranu je pro nás dálkaře výhodou, že u nás v ČR to ještě není tak zahlcené našimi stanicemi, jako na FM, Rakousko i Slovensko například začínají a Německo prožívá obrovský boom.

Byl jsem tedy zvědavý, zda i na vzdálenější kótě, ale s vyšší nadmořskou výškou ulovím bavorské vysílače, které jinak velmi často zachytím nedaleko kostelíčka na Chloumečku, či u Strážnice, ale jinde ( s vyjímkou Řípu a Vehlovic) zatím tedy ne. Zkusil jsem to tedy v samotném ochozu rozhledny ve výši 25 metrů nad zemí  a zdařilo se, ačkoliv jsem měl nad sebou les telefonních antén.


Multiplex https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_DAB-Sender_in_Deutschland   bavorského rozhlasu 11D ( pravděpodobně Hoher Bogen) šel stabilně a občas se dařilo naladit i přehrát ve směru výhledu k Řípu i  10B z kopce Ochsenkopf, což je takový regionální DAB vysílač pro takzvané Horní Franky.

 Z Mělníka je to na Ochsenkopf úctyhodných 196 km, odtud ještě dále a kopec se proslavil už v dobách totality, kdy mnoho mělnických domácností ve čtvrtích Vehlovice, Mlazice ( na kopci), Chloumek, nebo Slovany, ale i na výhledových místech centra občas na prvním televizním pásmu tento vysílač přijímalo. ( seriál o rádiu v listopadu 2011)


Dnes tedy Ochsenkopf šíří i vysílání DAB+ . Byl jsem zvědavý, jak dopadnu pod rozhlednou. Zeleň a terenní  překážky, se tu totiž uplatňují ještě více, než u FM. Když jsem došel na parkoviště, tak bylo po všem a já si uvědomil, že tu překáží ve směru les. Z minulosti však vím, že ještě o něco níže je už terén otevřenější a bavorský FM tu občas chodí, ale je to přece jen klasické FM.

A zadařilo se díky podmínkám neuvěřitelným způsobem. Jak vidíte na některých obrázcích, tak se podařilo dokonce zachytit regionální multiplex 8C, což je vysílač Dillberg pro Střední Franky, který je z Vrátenky vzdálený 267 km.( stanice Galaxy Mittelfra na spodním obrázku , nebo Rock Antene 8C na obrázku o něco výše). Jistě jste si všimli, že každý multiplex bývá vysílán zhruba ze čtyř vysílačů a ptáte se, jak tedy mohu vědět, který vysílač poslouchám?


To už je praxe. V pásmu FM je každá jednotlivá stanice šířena z konkretního vysílače na konkretním kmitočtu. Pokud tedy ulovíte nějakou dálku v pásmu FM a seznámíte se tím s vysílačem, odkud je stanice šířena, pak je více než jisté, že odtud půjde i DAB+. Je navíc dost nepravděpodobné, že by sem šel signál z nějaké městské věže v Norimberku, nebo neznámého menšího kopečku. Jde vždy o vyhlášené kopce.



A nakonec ještě přece jen něco k právě uplynulým volbám.
Užil jsem si je. Se zájmem jsem sledoval boj TOP 09 v boji o pětiprocentní hranici, která v úvodu začínala na 3,5 procentech a nakonec ještě předběhla na kvalifikační hranici i starosty. Ukázalo se, že osobnost Karla Schwarzenberga má zkrátka v Praze zvuk a TOP 09 vyhrála i všude v zahraničí, kde volili naši voliči.

Mimochodem, vzpomeňte si na článek Soutoku ... http://soutok.blogspot.cz/2013/09/proc-vlastne-maji-volit-i-cesi-v.html
... kde jsem nadzvedl několik lidí, ale jak vidíte, tak se ukázalo, že mohou volit Češi v zahraničí úplně jinak, než ti, kteří zde žijí.

Pád ČSSD byl očekávaný, ale předvolební výsledky byly v tomto přece jen zavádějící, když ji dávaly druhé místo. Málokterý pracující člověk z tržního hospodářství vydrží poslouchat řeči o zvedání platů státním zaměstnancům a důchodcům. či další blbosti. Včera jsem snad prvně viděl zastrčeného Sobotku vzadu. To jim také nikdy nedošlo :-).

Výsledek ODS není zase až tak velkým překvapením a je ukázkou toho, co dokáže udělat obměna tváří, trochu jiný druh projevů a umírněnější napadání favorita voleb, čímž se hlavně odrovnala ČSSD. Vrátili se jim voliči od TOP 09 a možná i někdo z ANO, protože jde přece jen o druh voličů, kteří patří spolu s komunisty k takzvaným skalním příznivcům, kteří nepatří k těm tápajícím v programech stran a hledajících rozhodnutí.

U komunistů možná hraje trochu roli stárnutí populace i určitá neaktivita. Tou naopak hýřili piráti, částečně starostové, ale pro nás je samozřejmě mnohem důležitější ( díky počtu mandátů a třetí pozici), jakou úlohu budou vůbec hrát. Totéž platí i o SPD, která se netají tím, že by ráda ze svého programu něco splnila, což bude podle jejího předsedy možné jen tehdy, pokud bude ve vládě.

Kam a s kým půjde Ano je také otázkou, byť existuje kniha, kde je jakási programová vize napsána.
Tak co, dal vám tento příspěvek něco ?  Myslím si, že nedal a možná i papouškuje to, čím se teď žije ve zpravodajské ČT 24 apod.,ale, věřte mi, že i určitým nepatrným zájmem o politické dění, se dá třeba i jen občas také bavit a někdo tím prostě teď tak trochu žije, což je i můj případ :-).

 Vždyť i naši radní politici jsou také v této hře, která se přece jen v podobě zákonů bude každého z nás dotýkat. Budou to oni, kdo bude významně rozhodovat o našem životním prostředí a blízkém okolí. Tak tolik na závěr právě uplynulých voleb, které pro nás, jako pro voliče momentálně skončily, ale ta atmosféra a četná vyjednávání, stejně tak jako další kroky dějin, tak to vše pokračuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat