středa 25. října 2017

Pivovarské vepřové hody v Lobči. Běh Debří ve Mšeně. Internetový kurs hornolužického jazyka hlavně pro Němce.


Stále se někde něco děje, Teď přeskočím až do soboty 4. listopadu, a pak se vrátím do té poslední říjnové, která bude také státním svátkem. Proč?

Pivní tématika vás čtenáře vždy velmi zajímala, a také je na čase, se zase podívat po dlouhé době na dění do Lobče. Chystají tam totiž vepřové hody, což je pro mě minimálně milá příležitost na článeček :-).


Tak tady je napsáno vše potřebné :
http://www.lobec.cz/pripravovane-akce?veprove_hody_2017

Začíná to zkrátka v poledne a prohlídky pivovaru jsou ve 14.30 a v 17 hodin. Neváhejte a navštivte je. Lobeč dělá dobrá piva, zajímavé speciály, a kdo nikdy nebyl přímo u toho, kde se český národní nápoj přezdívaný zlatavý mok vyrábí, tak o hodně přišel. Zvláště, když jde o pivovar regionální. Byl jsem zde přímo na pivovarské akci dvakrát a vždy byla spokojenost.

Přímo ve Mšeně, se bude tuto sobotu 28.10. konat akce s názvem Běh Debří a program závodů máte přímo zde: http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=710&lang=cs Začátek v 10 hodin.


A na závěr tu mám takovou zprávu, kterou lze považovat za zajímavost, přišla mi dnes emailem a dala mi vlastně důvod k tomu, abych i dnes něco napsal, byť jsem měl původně v plánu čtení posledního čísla Živé historie. Téma čísla je věnováno dobývání pólů.

Já ten přeposlaný e-mail Společnosti přátel Lužice otisknu v celém znění a myslím, že vůbec nevadí, že se ke mně dostal až dnes a ten seminář není již aktuální, neboť je časově propadlý. Tam je fantastická jiná věc a myslím si, že ji možná především využijí někteří Němci patrioti, kteří v Lužici žijí. Posuďte sami. Stačí jen kliknout na ty odkazy v e-mailu.

Milí přátelé,

jak jsme Vás informovali již dříve, v úterý 24. října od 18:00 (tedy zítra) se v Lužickém semináři uskuteční přednáška Dr. Karin Schöne z technické univerzity Drážďany, nazvaná Online serbsce wuknyć aneb Interaktivní kurz lužické srbštiny.

Připomínáme celou anotaci: 

Začněme otázkou: víte, že existuje nový online kurz lužické srbštiny? Jestliže ne, tak se podívejte sem: bit.ly/2g5in59
Kurz iniciovala Nadace lužickosrbského národa (Załožba za serbski lud) s cílem posílit a rozšířit zastoupení lužické srbštiny v nových médiích a vznikl v roce 2016/2017. Je založen na požadavcích jazykového certifikátu Hornjoserbšćina – Start I a zároveň na průzkumu potřeb cílové skupiny, určen tedy je pro začátečníky a mírně pokročilé. Přednáška po krátkém shrnutí dosavadních výsledků kurzu poskytne náhled do jeho témat a do komiksového příběhu, do kterého je kurz zasazen. Během digitální prohlídky kurzu se posluchači seznámí s různými typy úkolů a her a zároveň s metodickým postupem.

O tom, jak kurz vznikal a jaké jsou jeho ambice a výhledy na rozšíření, nám přijede povědět jedna z jeho autorek: Karin Schöne, Ph.D. z Technické univerzity Drážďany.
Přednáška bude proslovena česky a po jejím skončení jistěže bude prostor pro diskusi.

Myslíte-li to s lužickou srbštinou vážně, přijďte!
Na shledání se těší

Lukáš Novosad a celý tým předsednictva SPL
-- 
Společnost přátel LužiceU Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
www.luzice.cz

Připomínám jen pro ty méně zvídavé, že na sever od Libereckého kraje sice leží Německo, ale zmíněné území se jmenuje Horní a Dolní Lužice, mají tam občas dvojjazyčné nápisy, které nemají nijak moc daleko k našemu jazyku a  jsou nám srozumitelné. Však také území patřilo zejména za vlády Karla IV. k našemu království, a to až do roku 1635.

 Naše příbuzné slovanské jazyky jsou však určitou historickou vazbou dodnes. O tom si však můžete přečíst v šestidílném seriálu, který jsem začal psát 15.2. 2014 ( roleta vpravo) a kde jsou první dva díly věnovány městům Budyšín a Zhořelec. Začátek třetího dílu patří Žitavě a zbytek je Frýdlant, Liberec a Jablonec. V 70. letech 20. století dokonce docházelo k výměnnému pobytu žáků  základních škol a možná je tomu občas tak i dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat