neděle 22. října 2017

Mšeno čeká integrace PID a rozvoj turistického ruchu. Mšenské údolí Debř dostalo nový kabát. Pěkné,co říkáte? ( Aktualizováno!)



Dnes je tomu přesně týden, co jsme si užili takový krásný víkend babího léta. Soutok navštívil tehdy Vrátenskou horu ( minulý článek), ale zastavil se také pro turistickou vizitku v místním info centru v budově radnice a především navštívil významné zrekonstruované údolí Debř, které je branou Mšena do CHKO Kokořínska - Máchův kraj. Vždyť jsem tu od oslav 650 let města Mšena v červnu nebyl.


Každou chvíli očekávám zprávu, že již bylo Mšeno alespoň částečně zařazeno do PID a také jsem zde již o tom psal. Následující odkaz není na článek Soutoku, který zde také vznikl, ale města Mšena. Týká se právě integrace do PID, která nyní na podzim probíhá.

http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page-single&type=102&action=2&news_id=1432


Co znamená integrace dopravy na Mšensku pro občany Mělníka a dalších přilehlých obcí ? Tak samozřejmě, že se nabízí možnost levnějšího cestování které může využít každý. Pokud máte například potřebu někam dojíždět do zaměstnání, nebo do školy, tak jistě víte, jak moc je ,, příjemné" jezdit někam autem v mlze, nebo v závějích.

 Také turistický ruch po sloučení dvou CHKO ( Kokořínsko a Máchův kraj) nabyl na významu. Do Mšena vyrazí další spoje, z nichž důležitá je především přímá spoj z Prahy a možná i pro nás zde v Mělníku, se nabízí otázka, zda se nám aspoň občas pro zpestření nevyplatí si vyrazit do Mšena i jinam lokálkou.


Vždyť taková krásná procházka po Cinibulkově stezce, zakončená posezením v jednom z asi tří zdejších pohostinství  ( obvykle U Zlatého lva) a romantickou projížďkou po lokálce není vůbec k zahození. A vězte, že možností k turistice je tu mnohem více a nejen ze Mšena.

 Psal jsem tu třeba o procházce kolem Skalského potoka ze zastávky Trnová k nádraží Bezděz, odkud se například můžete vrátit třeba vlakem přes Mladou Boleslav, nebo můžete v závěru změnit turistickou značku a od Suchého mlýna přes Nosálov a Lobeč opět dospět třeba až do Mšena. Dalšími možnostmi jsou návraty přes Doksy a městečko Dubá, nebo přes Českou Lípu s případnou projížďkou lokálkou přes Litoměřice, ale to je již pro opravdové dobrodruhy cestovatele.


Mšenští si dali v poslední době, se svojí chloubou, kterou přilehlý lesopark Debř je, opravdu hodně práce. Kromě toho dnes již není potřeba chodit do obce Romanov po silnici ze mšenské části Podolec, ale staré kamenné schody z údolí Debř vás vyvedou nejprve přes pole k bývalé hříbárně, kde je dnes pěkná restaurace s rozhledem, a pak k důležitým turistickým místům v katastru Romanova.

 A není divu, vždyť dnešní město Mšeno budí již skutečně občas na návštěvníka dojem, že je někde v lázních, za což může nejen hojně navštěvované údolí i samotná Cinibulkova stezka, ale také krásné samotné hlavní náměstí před zmíněnou restaurací i radnicí zdobené krásnou kašnou a zelení s lavičkami. Kolorit místa dokreslují ještě návštěvníci zdejší vyhlášené cukrárny, důchodci z barevného a trochu extravagantního moderního domu seniorů, a konečně v pěkném počasí i návštěvníci restaurace u stolků venku.


Mšeno má před sebou díky integrované dopravě, radním a několika zájmovým oddílům jistě zajímavou a doufejme i skvělou budoucnost, kterou mu samozřejmě přejeme. Vždyť jde o část okresu, která je i pro nás zajímavá, a tak nás musí prosperita nedalekého Mšenska těšit.

Aktualizace 23.10. v 16.40: Železniční trati jsou již integrovány!
https://pid.cz/trvale_zmeny/trvale-zmeny-v-rijnu-2017/




Mělník-Mšeno, 38 minut, 24 Kč
Mělník-Všetaty-Mladá Boleslav, 61 min., 32 Kč
Mělník-Mšeno-Mladá Boleslav, 91 min, 40 Kč

Mělník je v zóně číslo 4, Kanina5, Mšeno 6 a Mladá Boleslav 7.







3 komentáře:

  1. Hoj,

    dle časoPIDu na říjen jsou Mšeno a Mladoboleslavsko integrovány
    k 15.10. Praha Hl.n. - Mšeno za 84 Kč.

    Tomik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přes Mladou Boleslav, přes Mělník 74 Kč. Zatím pouze vlaky.

      Tomik

      Vymazat
    2. Tomíku, zdravím a velmi děkuji za přínosný komentář!
      Pořád chodím do stejné rolety, ale nenapadlo mě, že pokrok v informaci nenajdu na stránce Plán integrace, ale na stránce Trvalé změny. Ještě jednou moc díky!

      Vymazat