čtvrtek 26. října 2017

Před 99 lety vznikl samostatný stát Čechů a Slováků. Páni politici, poslouchejte více hlas lidu :-)!


Tak si v sobotu připomeneme již neuvěřitelné 99. výročí společného samostatného státu Čechů a Slováků, který je sice od 1. ledna 1993 již minulostí, ale jeho význam je tak obrovský, že  ho právem uchováváme, jako státní svátek i nadále. Ostatně, 28. říjen 1918 vyvedl český národ po mnoha staletích z područí Vídně a naše východní sousedy vlastně vyvedl z maďarské poroby.

Ne, nechci zde dnes psát to, co se můžete všude dočíst, co si připomínáme každý rok, a co jsem zde tak nějak zkoušel v minulosti shrnout. Mimochodem, jak se blíží kulaté jubileum, tak se tomu věnuje filmová tvorba i knižní tvorba. Tady bych rád upozornil zejména na skutečné skvělé knižní dílo s názvem První republika, kde najdete opravdu snad každé odvětví lidské činnosti od průmyslu, artefaktů bankovek, přes turistiku, až po hvězdy stříbrného plátna.

Dnes jen připomenu takovou věc. Našemu hospodářství, se dařilo již za Rakouska a Čechy byly průmyslově nejvyspělejším státem celé monarchie, o čemž svědčí již tehdy slušně rozvinutá hustá síť železnic, aerolinek i silnic, kde sen o dálnici spojující Prahu s tehdy naší Podkarpatskou Rusí zničila až příchozí druhá světová válka.

Nelze upřít našemu národu v počátcích samostatné republiky nadšení pro vznik slovanského státu, ale když se podíváme dále v toku času, tak je možná škoda a moc nám to neprospělo, že jsme se odnaučili učit se na základních školách německému jazyku, jakož jazyku, který je v centrální Evropě tak rozvinutý a důležitý. Sice jsme se ke světovým jazykům v posledních letech větší měrou vrátili, ale v kursu je přece jen více angličtina, což  se v těchto státech zase až tak moc nenosí a spíše sousedy potěšíte, když je oslovíte v jejich jazyce.
Nechce se mi zrovna moc pouštět do osobních zkušeností, ale minimálně na tom něco pravdy zákonitě je. K tomu  mě tedy inspirovala včerejší krásná Cestománie po švýcarském Lucernu


A nakonec se dnes ještě tak trochu vrátím k volbám, protože jak vidíte, tak by všichni nejraději vymýšleli nějakou boudu, jak vládnout z opozice. Nebo, jak to dnes hezky napsal jeden čtenář, že ti  co jen tak tak prolezli, tak už zase zvedají křídla k útoku. A bylo by zajímavé, co by všichni ti, co chtějí do opozice říkali, kdyby si ten Babiš z trucu místo ODS vzal k sobě SPD, nebo dokonce ještě .... :-)). Nechtěli jste do vlády, tak si nestěžujte.

Ale, já chci psát o něčem jiném. Vezměte si, jak nás zmátly předvolební výsledky sociálních demokratů. Jest-li jsem v prvním volebním článku psal, že se asi povezou ke dnu, tak ve druhém jsem byl již díky průzkumům opatrnější. A přitom je vlastně nejlepším průzkumem a hlasem lidu internet!!! Ano, tam lidé psali ,, volte SPD, nebo piráty". Tam lidé psali: ,, Sobotko, táhni už někam!" Ale, nikdo z politiků je neposlouchal a možná to nikdo nečetl. Přitom právě na Novinkách si každý politik může udělat obrázek, co si od něj lidé slibují.
A protože momentálně situace jednání o vládě zatím nikam nepokračuje, tak jsem zvědavý, jak budou lidé na to vše reagovat. Hezký blížící se víkend a nezapomeňte na změnu času :-)!

Žádné komentáře:

Okomentovat