sobota 15. dubna 2017

Rozkvetlý Mělník a přehlídka velikonočních piv. Fantastické možnosti cestování PID.


Potkal mě včera Martin Klihavec a nějak přišla řeč na ten článek, kde jsem psal nedávno o vycházce po Mělníku ...http://soutok.blogspot.cz/2017/04/ctyri-varianty-jedne-z-nejkrasnejsich.html . Prý se mu takové typy na vycházky po městě líbí a je fakt, že k dnešnímu dni to má i díky facebooku mělnické skupiny, který tu často zmiňuji již 1077 návštěv.

Tak nic proti tomu, ale je na čase si trochu uvědomit, že díky neustále se rozvíjející síti PID ( Pražská integrovaná doprava) jsou dnes třeba Poděbrady, nebo Milovice, odkud byl poslední článek, předměstím Mělníka :-). Vždyť doprava byla teď celé roky drahá a zdá se, že  se blýská na lepší časy.


Moje generace neměla internet, a tak jsme se družili především v hospodách a restauracích, kde jsme vymýšleli náplň volného času. A tehdy jsme také v legraci přepočítávali cenu piva na jízdné. Když nějaký kamarád s určitou závistí naznačil, že by se také rád někam podíval, tak jsme mu odpověděli: ,, A kde je problém? Odpustíš si nahoře ve skleníku tři kozlíky ( točila se tam 12- ka za 3 Kčs) a za to můžeš až na hranice :-)." Však ono to bylo tenkrát o určité lenosti i pohodlnosti a umění ji protrhnout.


Podívejme se na takové zajímavosti, které nám PID dnes zřejmě přinesla. Pořád píšu ,, zřejmě" , protože tomu nemohu v dnešní době občas ani uvěřit.
Největší rozdíl je v cestování do Poděbrad, které jsou v pátém pásmu. Když si na idosu, nebo webu CD zadáte jízdné, tak vám vyjde cesta pro jednoho jenom tam 84 Kč ! Když to spočítáte kalkulačkou na stránkách PIDu ( 30-60 minut a pásma 3,4,5), tak vám vyjde krásných 24 Kč! To je rozdíl 60 Kč v jednom směru!! Jenže, to vám reklama neřekne, protože ta řeší jízdné mezi Nymburkem a Prahou.

 Do Milovic se jezdí za 61 Kč, ale když si na autobusáku v Mělníku koupíte lístek a na nádraží ČD na peronu ho označíte, tak za 35 minut jízdy v pásmu 3 a 4 zaplatíte také 24 Kč. Tady je úspora sice jen 37 Kč v jednom směru, ale to je nádhera, ne ?!


S Prahou už je to díky pražským dojezdovým pásmům a pásmu ,,P" trošku dražší záležitost, ale zde oceňujeme především možnost cestovat různě po Praze po dobu 3.5 hodiny od zakoupení za cenu 62 Kč ( odjezd z našeho města).

Také sousední Liběchov mírně podražil na 12-18 Kč v jednom směru ( podle nástupní zastávky v Mělníku) oproti původních asi snad 10 Kč v autobusu MHD, ale to je téměř zanedbatelné. Městečko je díky svému okolí i místním možnostem občerstvení vhodným turistickým cílem v okolí našeho města.


Tak jest-li to všechno nezní optimisticky :-)? Je ale pravda, že s přibývajícím věkem potřebuje člověk mezi cestami trošku té cestovatelské nenáročnosti i poklidu, což mu umožňuje především pěší vycházka do okolí jeho bydliště. A někdy ani nemusíme jít tak, abychom prošli nějaká zvláštní a zajímavá místa. Někdy nemusíme jít někam daleko skoro vůbec. Podívejte se na ty stromy, které jsem asi na 200-300 metrech vyfotil? Není to nádhera? To je prostě jen jaro u nás doma v Polabí, v Mělníku.



Člověk ovšem nežije jen přírodou a výhledy ( včera večer byly vidět slabě Krušné hory), ale také interiéry a pochutinami. Na zelený čtvrtek je to zelené pivo. Napadlo mě, že už jich tu několik mám, tak si dáme takovou fotogalerii. Co říkáte :-))?

Zelená 14 Krasličák z pivovaru Ježek v Jihlavě. Místo: Šatlava ( Liblice-stará hospoda, Neratovice-Oskar klub) chuť: dobré a silné pivo plné chuti, které rozhodně není cítit po mentolu. Stojí za to jej ochutnat, ale pozor na jeho sílu. Dle možností každého jedince :-). Rok: 2017.


Zelená 13 Starobrno. Ve více restauracích. Plná hořká chuť. Prý snad obsahuje podle některých znalců bylinný likér, ale technologii výroby neznám. Mohu jen potvrdit, že je to skutečně pivo vynikající a jedinečné chuti, které rozhodně stojí za to o Velikonocích nevynechat.


Pivo minulosti ( Krasličák dvoubarevný). A to je malá vzpomínka na Liblice 2015. Mix červené 10 a zelené 14 ve správném pořadí dokáže tento krásný barevný efekt, ale nyní se již dodává jen pivo zelené, což zřejmě způsobil fakt, že je náročné pro znalost správného pořadí čepování a jistou zručnost obsluhy. Pivovar Ježek Jihlava.

4 komentáře:

  1. Děkuji za podnětné informace o pivech a možnostech výletů s PID. Krásné snímky rozkvetlé přírody !

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo. Hezké svátky Vám i Zdeňce Medvědářce!

    OdpovědětVymazat
  3. Jirka z Mělníka16. dubna 2017 v 18:00

    Rozkvetlá magnolie u Jungmannky už tady, myslím, byla, tak Vám tentokrát prominu její absenci :-)
    Sakurová alej u zemědělky (nebo spíš u zahradnické školy) je ukázková - i proto jsem rád, že se nafocení ulic, respektive vytvoření 3D modelu našeho města, událo zrovna v době jejich rozkvětu. Mapy.cz už nějakou dobu nabízejí zajímavou funkci 3D zpracování map a nejen tahle ulice stojí za návštěvu:

    https://mapy.cz/s/1z1nP

    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jirko,
      také děkuji za příspěvek. Inu, zajímavý pohled. Poslední dobou používám mapy.cz spíše klasicky a jen velmi zřídka pouliční, nebo letecké pohledy, ale toto jsem dosud neobjevil. Takže díky, a odkaz třeba i nějak někam zařadím :-). Hezký zbytek svátků.

      Vymazat