středa 26. dubna 2017

Ve skalním bytě ve Lhotce probíhají poslední přípravy na sezónu. První snímky prací na ,, Novém mostě". Mělník čeká zřejmě referendum.


Začnu článek příspěvkem z muzea:

Skalní obydlí Lhotka se připravuje na novou sezónu

Lhotka u Mělníka, 4. 5. 2017


V tomto týdnu probíhá finální údržba a úklid, aby ve čtvrtek 4. 5. skalní obydlí otevřelo brány návštěvníkům. Mohou se těšit na zbrusu nová kachlová kamna, která byla během zimní pauzy v obydlí postavena….

Kokořínsko je známé nejen pověstmi opředeným hradem Kokořín, ale také četnými skalními obydlími a útvary roztroušenými po celém území této chráněné krajinné oblasti.


 Je to kraj, kterým procházel Karel Hynek Mácha při svých toulkách vlastí. Nedaleko Máchovy cesty, která vede celým Kokořínským údolím (červená turistická značka) se nachází i nejdéle obývané a nejzachovalejší skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka. Dnes je ve správě Regionálního muzea Mělník a během sezóny je přístupné veřejnosti.


Toto obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení v tomto kraji. Do pískovcového skalního bloku je vytesán nejen skalní byt, ale také hospodářské prostory (chlév, chlívek a sklep). Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku anebo vystoupat do sýpky v patře, osvětlené dvojicí okének.


 Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Poslední obyvatelka p. Holubová, která se zde narodila, žila v tomto skalním bytě až do roku 1982 a prý nebyla za celý život nemocná. Skalní obydlí leží na žluté turistické stezce, která navazuje na zmíněnou Máchovu cestu. Trasa je vhodná pro pěší i cyklistický výlet.

Pro letošní sezónu je skalní byt otevřen od čtvrtka 4. 5. do soboty 30. 9. 2017.
8. srpna se koná ve skalním obydlí Lhotka prázdninový program pro rodiny s dětmi: Tetička Mína vypravuje.

Otevírací doba: čtvrtek - neděle, svátky 10.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00 hodin
Poslední prohlídky: 11.30 a 16.30 hodin
Bezbariérový přístup

Vstupné:
dospělí: 20,- Kč
děti, studenti, senioři: 10,- Kč

Hromadné návštěvy mohou obydlí navštívit i mimo otevírací dobu po domluvě na tel. 315630936


Včera večer jsem se také zašel podívat na ,, Nový most" , abych se pokusil zjistit, kde jsou tedy umístěny semafory, které určují, který směr jízdy je právě volný, a co se na mostě vůbec pracovně děje.

Práce probíhají v místech, kde již začíná dole řeka, pracuje se v jízdním pruhu ve směru od Slaného a zřejmě, se mi podařilo zachytit takový ten prvopočátek vlastních opravných prací.

Připomínám, že most byl zprovozněný v roce 1993 a je označován, jako ,, Nový most", což mi pro naše město, kde jen tak žádný další třetí most nebude, připadá  plně postačující.

Závěrem mi dovolte, abych vás tímto odkazem  https://www.isoutok.cz/ pozval na stránky iSoutoku, kde můžete již teď jenom tak pro zajímavost hlasovat, zda si přejete budovu ,, Ameriky zachovat, nebo ne", protože je situace taková, že zřejmě bude současně s podzimními komunálními volbami na Mělníku, také současně referendum na tuto otázku. Jest-li se tedy někomu celá léta zdálo, že jde o věci, které jsou přece jasné a není o čem diskutovat, tak je třeba uvést, že úplně stačí třeba i jen jedna aktivní osoba a je všechno jinak. Ale, to čtenáři Mělníčku vědí, oč jde, nebo ne :-)?

Co na tom, že po rozumné domluvě mohl třeba taneční sál apod.klidně vzniknout v prvním patře bývalého hotelu ,,U Beránka", kde byl, že :-) ? Nebo v Alabamě ? Páni majitelé, vždyť i hrabě Karel Chotek ve Velkém Březně, nebo liběchovský  Antonín Veith, který v obci Tupadly budoval Slavín ( a jiní a jiní) si pokládali za čest udělat něco krásného pro veřejnost a být váženými a opěvovanými muži své doby :-).

Kolik je dnes takových lidí ? Najednou je dobrá kdejaká budova, kterou ještě může město disponovat a zbytek se odepisuje. Kde je podnikání? To se už předem předpokládá, že o to stejně velký zájem nebude ( o taneční sál, o kino apod.) a provoz se bude dotovat ? A to se mimochodem dodnes mlčí kolem bývalé pojišťovny, ač by to občany zajímalo. Však ono to docela podle plánu vyšumělo a nikdo si už nevzpomene.


Jsou tam tedy v iSoutoku na samém začátku ( současnost) dva opravdu velmi zajímavé články, které zvedají pokličku nad hrncem regionální politiky a stojí za přečtení.








Žádné komentáře:

Okomentovat