neděle 9. dubna 2017

Autobusový den PID v Letňanech ( fotogalerie). Hledá se jakákoliv fotografie bývalé STS Mělník ( Valdštejnský lis) ze starých časů.


Milí čtenáři, předně si dovolím vám poděkovat za to, že na stránky Soutoku chodíte, i když zrovna není třeba i několik dní žádný nový článek a vždy si něco vyhledáte. Některé články, se během několika dní vyšplhají díky reklamě webu Mělníčku ( http://melnicek.cz/ ) a potažmo facebookové skupině  https://www.facebook.com/groups/488911344564704/ do stovek návštěv a někdy i překročí tisícovku. Tak tomu bylo zrovna nedávno, kdy vás zaujal článek  Čtyři varianty jedné z nejkrásnějších procházek v Mělníku ( 1040 návštev k dnešnímu dni). Soutok žádné další jiné reklamy nemá a toto mě vždy velmi potěší.


Jak jsem nedávno psal, tak na tuto sobotu 8.4. bylo možné si najít nějaký ten relaxační program. Vždyť už jen na laterálním kanálu mezi obcemi Vraňany a Hořín probíhaly po celý den velké veslařské závody v krásném prostředí a bylo možné i fandit našim barvám. Z Hořína tedy bohužel žádné fotky a ani zprávy nemám, ale jistě něco bude k mání třeba na zmíněném facebooku, na rajčeti, nebo youtube, a možná i v novinách.


Jak jsem již několikrát naznačil, tak jsem opravdu vyrazil do Letňan na akci PID a důvodů jsem měl hned několik. Ostatně, Praha je pro mě v posledních mnoha letech spíše tranzitním městem, které znám spíše z vlaku, když využívám výhodných levných jízdenek k dálkovým cestám, a tak jsem toho spojil trochu více.

Zrovna jsme se tak bavili, jak moc dnes lidé doplácí v dopravě na neznalosti. Bez auta jsme mnozí úplně v háji a někdy nejenom mně připadá, že je to všechno dělané tak schválně složité, aby cestující z neznalosti platili někdy zbytečně velké peníze. A tak vůbec není na škodu občas jezdit také něčím jiným, než jenom autem a trochu si namáhat na netu mozkové buňky, aby člověk koupil pokud možno nejlevnější možnou jízdenku. Někdy je to i levnější, než autem.


Důvodů. proč jsem tedy jel na Autobusový den PID byla celá řada. Nejobdivovanějším exponátem byl právě tento autobus Škoda RTO s vlekem Jelcz. Dorazil jsem asi ve 12 hodin a hned jsem rozšířil několikačlenný sbor těch převážně nejstarších fotografů. Někdy došlo i na okřiknutí, když si někdo myslel, že je u exponátu sám a překážel u historického vozu moc dlouho, ale fotografové se navzájem respektovali a někdy se i omlouvali, když někomu vkročili do záběru :-).



Tak za tímto volantem jsem si také trochu poseděl. To ještě, když jsem byl dítětem, navštívil jsem tátu a on mě provedl po garážích, jak říkávali slangově čésáďáci areálu DZ 108 Mělník.
Dnes by měl jistě, mimo jiné také bývalý referent autobusové dopravy velkou radost, kdyby viděl, jaké krásné akce se pořádají v roce 2017.


První věc by tedy byla. Na prvním snímku jste jistě poznali návěs, který byl loni na Mělnickém vinobraní a další velká část patří autobusu mého dětství a vleku, ve kterém jsem se také povozil.



Pak jsem již procházel krásný terminál a fotografoval jsem současné autobusy různých značek.



Pro nejmenší tu byly připravené různé hry.


Snažil jsem se pochopitelně zdokumentovat i celkovou atmosféru akce.


V popředí jedna ze soutěží pro děti.


U jednoho exponátu jsem měl možnost vyfotit i motor, což byla taková příjemná změna.


A opět další historický vůz. Karosa v červené barvě patřívala hlavně linkám MHD.

Pivečko tu měli z Uhříněvsi.


Další radost pro pamětníky.



A také tu byla harmonika, která dříve pendlovala mezi Prahou a Štětím. Také jste ji loni viděli na Mělnickém vinobraní. Další snímky ani komentovat nebudu. Zájemci si vše jistě vyhledají na netu. Mě čekala cesta do centra, kde jsem si chtěl nejdříve koupit Marii Terezii :-)). Tedy, abych byl přesnější, tak turistickou vizitku k výročí jejího narození, a pak těch svých snad 15 pěších km tou historickou Prahou, ale to už je zase úplně jiná písnička. V Letňanech jsem vyfotil asi 100 fotek, ale každý měl možnost, se přijet podívat osobně. Pro další akce sledujte stránky https://ropid.cz/zabava-a-zajimavosti/akce/ .



A nakonec tu mám jednu výzvu k čtenářům. Kronikář města Martin Klihavec shání jakékoliv foto Valdštejnova lisu, který je spíše mladší generaci a všem, kteří se až tak nezajímají o místní historii spíše známý, jako bývalá STS ( zámeček bývalé Strojní traktorové stanice v lesoparku u hotelu Ludmila).

Je totiž až s podivem,že se prakticky na internetu žádné takové foto z časů, kdy to ještě byla krásná budova, že se tu neobjevilo. Pokud takovou fotografii máte, tak stačí ji třeba jen oskenovat, nebo ofotit a zašlete ji prosím na e-mail  Klihavec@seznam.cz . Děkujeme moc!





Žádné komentáře:

Okomentovat