úterý 11. dubna 2017

Velký pátek je také dnem, kdy stojí za to si připomenout krásná,stále platná Ježíšova podobenství a zamyslet se nad nimi.


Už v roce 1990 pronikl do našich kin americký velkofilm s prostým názvem Ježíš ..http://www.csfd.cz/film/159876-jezis/prehled/ a jeho součástí byla i brožura, která byla pro mnohé diváky takovým prvním písemným opravdovějším setkáním s křesťanským náboženstvím. A nutno říci, že se povedla, protože dnešní divák spíše uvítá publikaci stručnou a doplněnou obrázky, než obsažnější  publikaci prostou obrázků, jakou klasický Nový zákon je.

Se životem Ježíše, se lze díky filmu seznámit ve vší životní barevnosti během necelých dvou hodin a vrátit se do historického období na přelomu letopočtu, kdy Římská říše sahala až k Perskému zálivu. Co však stojí opravdu za občasná opakování, to jsou jeho nesmrtelná filozofická připodobnění, která mají platnost v každé době a stojí za to, se nad nimi občas zamýšlet.

Jedním z těch nejdůležitějších připodobnění, je například to o rozsévači.
Když to vezmu velmi stručně, tak to první semeno padne podle cesty, kde jej koně rozdupou a ptáci sezobnou.
Druhé dopadne na skálu, kde po drobném deštíku vyklíčí, avšak zhyne brzy na nedostatek vláhy a  půdy. Pouze semeno, které dopadne na úrodnou půdu přinese úrodu.

Ježíš tím hovořil o síle víry, kde první semeno představovalo životem bez cíle bloudící duše, druhé mělo představovat ty, kteří se sice pro hlásanou víru nadchli, ale brzy zase propadli neřestem, a ti třetí byli těmi pevně přesvědčenými.. Jenže, toto připodobnění je mnohem univerzálnější a platí i dnes.

Stačí  třeba jen vyměnit víru za slovo. Kolikrát na váš názor není nikdo zvědavý a někdy i utíká opozice, nebo naopak koalice z parlamentu, než aby poslouchala ohrané a již zbytečné projevy před hlasováním. Pak tu jsou ti, co si vás vyslechnou, přitakají a poklepou vám na rameno, ale stačí,aby přišel někdo s jiným názorem a už váhají. A jak se dozvíte, že vaše slovo dopadlo na úrodnou půdu ? To poznáte.

Mně osobně udělalo radost, když jsem jen naťukl některá témata v článcích a krátce na to čtete v oficiálních médiích, co vše se plánuje v Rybářích, že by se nemělo živelně přes noc tábořit u Labe, nebo se objeví na titulní stránce novin Středočech také téma obora Milovice. Je prostě úspěch, že témata byla použita dále na místech, kde je bude číst ještě více lidí a třeba s nimi bude i někdo vlivný něco dělat, nebo si třeba jen nějaká dobrá věc udělá ještě lepší reklamu, což je dobře pro všechny.

Dalším takovým krásným podobenstvím je to o posuzování druhých a známá věta: ,, Jak můžeš říci svému bratru: ,, bratře, dovol, ať ti vyjmu třísku, kterou máš v oku", a sám ve svém oku trám nevidíš ?

Nebo to, kde se říká, že z dobrého stromu vzejde dobré ovoce a ze špatného špatné. Když je někdo úspěšný vrcholový sportovec, budeme jistě slyšet jednou o jeho synu, nebo dceři. Když slyšíme o někom spíše negativně, tak ...?

Těch připodobnění je hrozně moc, jsou i na netu, a i tento článek je již dlouhý tak akorát. Stojí za to se jimi občas bavit a přemýšlet nad nimi. Vše je dnes totiž takové zvláštní a nikdo se neubráníme si vše upravovat k obrazu svému. Dnes vám klidně politik řekne, že už se jeho názory neztotožňují s názory strany, za kterou kandidoval a je hotovo. Jde jinam, nebo udělá vlastní uskupení. Dříve by byl prospěchář s nehezkou nálepkou politického turisty.

Dovolím si na závěr takový poznatek. Rádi o sobě říkáme, že jsme děti vědy a náboženství nás přinejlepším jen nezajímá. Jak je tedy možné, že ač nás to nikdo snad ani neučil, tak když děláme ve škole třeba nějakou důležitou ústní zkoušku, nebo když fotbalista kope rozhodující penaltu, tak těmi rukami podvědomě zašermujeme?

A pokud chcete ještě nějaký přídavek na téma  ,, velký pátek", tak jsem dnes objevil zde na Soutoku tento pět let starý článek  ...http://soutok.blogspot.cz/2012/04/velky-patek.html

Aktualizace 14.4. v 9.15:

Nebo taková biblická pasáž o tom, že máme milovat i své nepřátele je zajímavá. Někdy zjistíme, že když se oběma stranám podaří pochopit aspoň trochu toho druhého, tak se vzájemný vztah může poněkud změnit k pozitivu. Potom vám udělá například mnohdy větší radost nečekaná gratulace od někoho, od koho to neočekáváte, než od osoby, od které gratulaci naopak nepochybně očekáváte. Je tomu tak ?

Hezké a příjemné Velikonoce!



Žádné komentáře:

Okomentovat