neděle 2. dubna 2017

Morana 2017, to byl festival jara, slunce a krásy. ( Velká fotogalerie)


Tak nevím, zda už začínám dětinštět, nebo jsem z toho nikdy nevyrostl :-))), ale vězte, že mě docela zajímalo, jaký bude mít Morana letos šátek a vůbec celkovou vyzáž. Mám prostě rád barvy. Je to samozřejmě nádherná folklorní akce s úžasným smyslem a Soutok, se akce zůčastnil již potřetí ( 2015,2016 a nyní). Teď mě tak napadá, že by vůbec nebylo od věci třeba jednou zavést pod širým nebem i tradici pašijových her, která také patří k těm významným staročeským zvykům :-).


Na průvod jsem si poněkud počkal. Oficiální začátek je sice v 15 hodin u radnice, ale to jsem zkrátka nestíhal a navíc právě tato komorní místa trasy patří k mým oblíbeným. Průvod sem dorazil  i díky různým říkankám a tanečkům, z nichž některé proběhly v podhradí asi v 15.35 hodin. Mezitím jsem si užíval sluníčka, kochal se výhledy, relaxoval jsem a také jsem provětral na mobilu pásmo VKV. Na frekvenci 88 MHz kromě Evropy 2 bylo na malém kousíčku slyšet 200 km vzdálené rádio Extra od Hofu, což je nedaleko Aše. Vzápětí jsem si uvědomil, jak moc se tento víkend povedl, a že přichází studená fronta a obláčky. V důsledku toho, se právě lepší, jak viditelnost, tak příjem dálkového rozhlasu.


Jakmile, se objevil průvod, už jsem se pod heslem ,, všehochuť mé hobby :-))" věnoval pouze akci. Nádherné kroje, tance i zpěvy, to má něco do sebe, ač jsem ještě v poledne poslouchal v autě: ,, Ahoj, rád tě vidím, jak je ? ( samozřejmě Katapult) :-). Ano, je to zvláštní, ale v dnešní době jsou i nákupy akcemi. Ty tam jsou časy, kdy ženy cestou z práce vzali v socialistických samoobsluhách v pátek  pět věcí do tašky, děcka někdy vyběhla pro další dvě v sobotu dopoledne a hotovo.


A tak mě tak napadá, že když jste četli loňskou a předloňskou Moranu, tak jste si jistě všimli, že jsem si zavedl jakousi osobní tradici s názvem ,, Po stopách vladyky Běše", což spočívalo v cestě vlakem do obce Všetaty a odtud podle pověsti z Dalimilovy kroniky k roku 757 pěšky přes Přívory ( původní sídlo vladyky) a Záboří přímo do Mělníka na Moranu. Letos jsem to neabsolvoval, protože jsem určitou část  trasy navštívil již včera a kolem sobotní půlnoci jsem o tom napsal předešlý článek. Moc vám děkuji za jeho přečtení, protože za 18 hodin jej přečetlo již téměř 700 čtenářů a to mi udělalo velikou radost. Vím, že je to především díky reklamě článku  facebooku tzv. Mělnické skupiny a děkuji :-). Výlety mám prostě rád.

Škoda, že vás  v jednom nedávném článku asi odradil v titulku ten Kolín. Ukazuje se, že příklady ze vzdálenějších míst nejsou až takovým magnetem ( jen 52 návštěv), ale hlavně jsem chtěl ukázat, že i mobilní pojízdná maringotka s mořským akváriem dokáže přitáhnou turisty. Kolín dle mého názoru je městem tranzitním, ale Mělník je městem turisticky cílovým a hlavně odbočkou v programu návštěvníků Prahy.


Podívejte se na tu krásu barev a slunce.


Teď to chvíli komentovat nebudu :-). Až zase u řeky.








Tak samozřejmě, město v pozadí, jak jinak. To je propagačka na turistickou známku i na pohled. Až na ten náklaďák :-)).



V přístavišti výletních lodí proběhlo ještě několik folklorních tanečků i říkanek ....




 .... a pak už švarný junák hodil vysvlečenou Moranu do Labe.


Jenom foťák umí navždy zachytit pohyb předmětu, či člověka v bodu, kde se nelze zastavit. Neopakpovatelné kouzlo okamžiku.


A Morana opět pluje po roce ve vodách velké řeky za městem.



Děvčata zdvihají symbol Velikonoc a jara.


Už delší dobu mám pocit, že se hranice možností dojít na pravém břehu Labe dále, než v minulosti poněkud posunula k novému mostu a to byla výzva :-).


Kam už se nesmí, tam může ještě foťák :-). To už je areál přístavu.


Jako bývalý rekreační vodák vím, že Labe patří svým tokem do kategorie řek A , což je rychlost proudu 3- 5 km / hod za normálního stavu, tedy, že teče pomaleji, než jde chodec po břehu. Díky tomu jsem Moranu vlastně předešel.

Tady ji máte v těsné blízkosti nového mostu, kam se začne upínat pozornost města, a možná i Soutoku :-).


Když jsem se vracel, tak jsem si všiml těch oválných předmětů na břehu řeky, které slouží k ukotvení lodí. Věřte tomu nebo ne, ale vzpomněl jsem si na město Regensburg, kde to u Dunaje v blízkosti nejstaršího kamenného mostu ve střední  Evropě vypadá téměř přesně takto. Nějaký ten článek o tomto městě tu máme, nebo také na Mělníčku ( 2008, 2011)


Vraťme se ale zpět na náš Mělník. To je silueta, co ? Věž z roku 1488, se stavěla 5 let. Barokní báň má od roku 1681, a pokud chcete vidět tu předešlou, tak zajděte do chrámu Sv. Petra a Pavla, kde hned za hlavním chodem je vlevo oltářní obraz, kde vidíte babičku Ludmilu se sv. Václavem a v pozadí původní vzhled vrcholu naší z dálky spatřitelné domácí dominanty. Jak rád ji člověk při cestách znovu vidí, stejně tak, jako Říp. Myslím, že tato báň ji sluší více a važme si, že můžeme prožít hezké chvíle v její blízkosti, jako domácí obyvatelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat