sobota 14. září 2024

Po Bavorsku, Sasku a Rakousku odstartoval očekávaný boom digitálního rozhlasu také v České republice. Už asi jen 14 dní nás dělí od chvíle, kdy i v železobetonových stavbách ulovíme skoro 50 stanic. To bude začátek.

 


Přátelé, pokud vás zaujalo, že zde minulý víkend žádný článek nebyl, tak jednoduše proto, že jsem sice určitý nápad  na akci měl, ale v sobotu ráno zvítězila nemoc a opravdu nebyla chuť něco tvořit. Na tento víkend jsme zase předpovídali takové počasí, jaké tu máme a ani mě nepřekvapuje, že zde nejvíce vyhledáváte články s tématikou povodní, kterých je tu mnoho. Samozřejmě, že zase bude důvod k určitému vzrušení i hodnocení, kdy budou chváleni ti, kteří proti povodním již něco udělali a haněni ti, kteří zaspali, ale doufejme, že se bez nějakých velikých škod zase posuneme brzy k normálu.

Pojďme tedy k něčemu veselejšímu, hodnotnějšímu a trvalejšímu. Je to až k nevíře, ale už to tak vypadá, že ,,Doba dabová" již zřejmě doopravdy startuje i v Česku. Jako lovec dálkových multiplexů bych z toho nejspíše radost mít neměl, ale ona je to svým způsobem hluboká alegorie. Na spoustu věcí lze nahlížet z vícero úhlů a je na nás, jaký si na věc utvoříme pohled.

Co se tedy vlastně stalo ? Sice se říká, že lidé brzy zapomínají, nebo vidí časem věci jinak, či zkresleně, ale možná si někdo vzpomene, když si před několika lety v období kolem Vánoc mohl prohlédnout jakousi televizní reklamu na ,, Dobu dabovou" . Ta tehdy vznikla z aktivity České rozhlasu, který se u nás jako první chopil provozování nové digitální rozhlasové technologie, která má blízko té poslední televizní. Také tady posloucháte z jednoho vysílače více programů určitého provozovatele, jen je obraz nahrazen řadou doplňkových služeb.

Podstatným rozdílem je však fakt, že aby se mohl člověk dívat na televizi, tak si musel koupit novou, nebo aspoň zařízení set top box. U rádia vás k tomu nikdo nenutí a je jen na vás, zda vám stačí starý dobrý tranzistorák, který ladí některé české privátní známé stanice už přes 30 let, nebo zda chcete navíc i něco nového, co zase umí i jiné věci, než jen hrát a povídat, a navíc sem směřují i nové privátní stanice, které ani v FM (VKV) pásmu nenajdete.

V kontinentální Evropě je v této technologii nejdále Německo a konkrétně Bavorsko. Tam se již úspěšně testují takové služby, jako je například varování před nebezpečnou situací. V lepším případě je to výhoda pro motoristy. Řidič poslouchá oblíbenou rozhlasovou stanici, kterou přeruší informace, že na stejné silnici asi 10 km před ním v jeho směru jízdy došlo k dopravní nehodě, nebo tam silnici blokují nějací aktivisté. Není však vyloučeno, že i obyvatelé domů mohou takto nějak obdržet důležitou informaci třeba ohledně unikajícího plynu v okolí atd.

Proč první reklama na ,, Dobu dabovou" u nás nezabrala ? Jednoduše proto, že jediný Český rozhlas měl takový výkon vysílačů, že dokázal  jako jediný svých 17 programů protlačit i do nitra mnoha obytných železobetonových staveb po celé republice. Ostatní provozovatelé DAB+ měli pouze dočasně přidělené kanály s nízkými výkony v určitých částech republiky, které mnohde i postačovaly v blízkosti vysílačů k obdobným výsledkům, ale převážně bylo nutné k jejich příjmu na mnoha místech užívat venkovní antény, nebo je zkrátka poslouchat ve venkovním prostředí.

Loni tedy došlo k zásadním změnám, kdy zájemci o vysílání v pásmu DAB+ již soutěžili o přidělené finálové kmitočty kanálů pro různě velké oblasti republiky. Nyní jsme tedy již ve stádiu, kdy se vítězové soutěže hlásí v předepsaném časovém období ke svým přídělům a posluchačská veřejnost s napětím očekává, kde a v jaké síle co začne vysílat, a co bude vůbec  ten či onen multiplex vysílat za rozhlasové stanice.

Současné období tedy může působit poněkud zmateně, protože některým provozovatelům končí jejich slabovýkonná provizória ( často i 1 kW), která však mnohdy mají slušný dosah a jiní již nesměle nastupují na finálové kanály, shání někdy i zájemce o vysílání do svých multiplexů a nesměle navyšují výkony, které jsou v některých případech i 5 - 10 kW. V případě Prahy, kde ze Žižkova na kanálu 12C vysílá Český rozhlas dokonce povoleným výkonem 20 kW, by mohlo dojít do 14 dní k nástupu konkurenčního provozovatele, který by měl přijít s přibližně podobným počtem stanic a výkonem také 20 kW.

Pokud tedy potenciálním posluchačům pásma DAB+ před několika lety vadilo, že v pásmu nenajde takové stanice, jako jsou Frekvence 1 , Evropa 2, Fajn rádio atd. , nebo že kromě stanic Českého rozhlasu doma v bytě již nic jiného prakticky nenaladí, aniž by nemusel užít třeba i venkovní antény, tak zatímco to první padlo již dávno, tak to druhé padá právě v těchto dnech. Silné vysílače sice mnohým lovcům zahraničních multiplexů ztrpčí život, ale zase toho chytneme více doma, což je hlavní podstata vysílání  a příjmu i u našich sousedů.


Nejnovějším koněm je tedy v českém éteru společnost Fiera, která se asi před 14 dny představila vysíláním na kanálu 5C z vysílače Praha - Děvín a způsobila určité pozdvižení v českém éteru. To hned ze dvou důvodů. Máme tu rekordmana, který má ve svém multiplexu pouze jednu stanici, kterou je stanice Rádio Energic. Přitom multiplex dokáže pobrat klidně 17 - 20 stanic. Ale ,někdy kolem Vánoc má prý přibýt i další stanice.

https://radioenergic.cz/

Řada posluchačů to vnímá pozitivně, ale řada lovců to bere naopak zase, jako počátek konců starých dobrých časů na pásmu. Na kanálu 5C jsme totiž doposud mohli celkem pohodlně ulovit takzvaný ,, První celoněmecký státní multiplex " DR - Deutschland, který vysílal takové stanice, jako Absolut relax, Radio Bob ! ( obdoba rádia Beat), Sunshine live ( elektronická hudba), programy zpravodajské a kulturní rodiny DLF. Ten byl oblíbený v Praze i na severu republiky a snadno naladitelný i v Mělníku a jeho okolí. Díky výkonu společnosti Fiera ( 5 kW), který má stoupnout až na 10 kW je v současnosti německý mux k naladění pouze za některými terénními překážkami, ale zde je ta hranice v pásmu DAB+ mezi naladěním, výpadky signálu a hrou tak tenká, že se k úspěchu příjmu německého muxu v současnosti mezi čtenáři na stránkách Digitálního rozhlasu mnoho lidí nehlásí.

Takto rozporuplně byl tedy odstartován očekávaný boom digitálního rádia v Česku, ale nyní se již blížíme k opravdu prvnímu velkému mezníku, protože do nějakých 14 dní přiskočí multiplex s řadou stanic.

Multiplex CDG totiž vylétne ze Žižkova výkonem 20 kW, což již bezpečně doputuje do vašich domovů a bude obsahovat zřejmě takové stanice, jako jsou Signál rádio, Country, Kiss, Beat, Radio 1 a Spin.

https://digital.rozhlas.cz/celoplosny-dab-multiplex-czech-digital-group-pred-spustenim-zname-prvni-9307997

Jen se opět lovci v našich končinách rozloučí na kanálu 11D s multiplexem Bayern. Ovšem, lovci současně provozují i lov na FM, kde stanice Bayernu jsou na mnoha místech k naladění. V tomto jsou zcela nekompromisní ve Švýcarsku, které jako první stát v Evropě vypne pásmo FM. Ještě do konce roku 2024 to mají být státní stanice a privátní mohou vysílat snad ještě dva roky. V Německu se má o pásmu FM znovu jednat v souvislosti s rokem 2030, ale zde nikdo neví, zda to nebude třeba i dříve.

Pásmo DAB+ je tedy díky neustálému dění na něm nyní velmi zajímavé, protože se objevují i nové neznámé stanice vedle těch známých privátních i státních, mění se různé možnosti příjmu a je to zase něco úplně jiného, než stoprocentní internetové rádio. Navíc jsem tu psal, že mnohá rádia jsou dnes vybavena funkcí slade -show, a tak si může posluchač například prohlédnout předpovědní tabulku počasí, přečíst si tiskové běžící zprávy, nahlédnout do studia, prohlédnout obal gramodesky, nebo nějaký tematický obrázek a vlastně se neustále vymýšlí, jak vše ještě zdokonalit. O tom jsou téměř každý den články, které také mapují dění především v Německu a Rakousku, ale i na Slovensku, v Polsku, v Británii a v dalších zemích.

https://digital.rozhlas.cz/

Pokud vás tedy zajímá, kdo kde u nás vůbec co vysílá, tak vše  podstatné najdete zde :

https://digital.rozhlas.cz/prehled-dab-vysilacu-a-siti-7228484

https://digital.rozhlas.cz/priprava-finalnich-siti-dab-9117619


Klid a pohodu do dalších dnů !










.








čtvrtek 5. září 2024

První zářiový nedělní výlet vedl na Nedvězí. Zejména na kopcích a na vyhlídkách můžete zažít příjemná shledání.


Milí čtenáři, člověku dala příroda do vínku jednu vlastnost, kterou žádný jiný známý tvor neoplývá, a která způsobila to, že dnes máme plno vědeckých poznatků a žijeme ve velmi technickém světě. Přesto všechno nám stále není přáno proniknout za některé hranice lidského poznání a zůstáváme u určitých možných teoriích vzbuzujících spekulace. Ostatně se zdá, že nám příroda dává leckterá svá tajemství v určitých indiciích, ale víme, že nic nevíme, jak praví klasik.

Jedno však víme zcela určitě. Nyní žijeme nějaký svůj léty ohraničený osud, a když se zamyslíme, tak najednou zjistíme, že je celá řada možností, jak s ním naložit. Tak třeba včera. Bavím se s jedním člověkem o tom, jak jel někdo známý k moři a on najednou povídá : ,, Víš, mně všechny ty rekreace, výlety a hotely připadají tak, jako ztráta času. Já už se po příchodu domů těším na to, jak se třeba dneska zase pustím do podlahy, a pak .....

Zkrátka, ta rozmanitost lidských tužeb je neuvěřitelně široká. I ten kdo rád cestuje a jezdí rád na výlety, tak i tady se to dělí dále. Někoho táhne zahraničí, jiného tuzemsko, které prý nelze za celý život prozkoumat a i tady jsou další rozdíly. Někdo chce objevovat stále nová místa a jiného to táhne pořád tam, kde to sice zná, ale líbí se mu tam.

To je asi i můj případ, byť nutno dodat, že občas vymyslím i něco dále, nebo jde opravdu o místo, kde jsem ještě nebyl. Je to tedy jakýsi vztah k určitým místům, která nejsou nijak daleko a ještě jsou spojena třeba i s určitou momentální zálibou. Když tedy řeknu, že jsem v neděli vyjel na výlet na své oblíbené Nedvězí, odkud je prý vidět až třetina Čech a kde také pobývala často naše swingová zpěvačka paní Eva Pilarová, tak asi leckomu docvakne, že to nebylo jen kvůli krásné turistické trase a výhledu prvního řádu, ale také hodně kvůli rádiu, na které samozřejmě otestuji dálkový příjem v pásmech FM a DAB+.

Nechci vás v tomto článku zatěžovat nějakým příjmem multiplexů, nebo zahraničních rozhlasových stanic, protože ani tady nejsme v našem hobby všichni stejní. Řada nadšenců má ráda samotu, kde se ničím nerušeně mohou věnovat svému hobby a pohoršují se nad tím, že na některých krásných místech je plno turistů. Já to naopak vnímám tak, že to lepší nebude a není třeba jen ladit rádio, ale je i zajímavé občas s někým prohodit několik slov.

Asi to někdo neumí, nebo to nechce umět a raději zaleze dle možnosti třeba i na nějaké méně atraktivní místo, kde bude mít klid, ale navazování kontaktů není žádná věda, když trošku odhadnete člověka. Konečně, hloupí a zlí lidé nejsou obyčejně ochotní někam jezdit do přírody a případně se někam ještě pěšky sápat. Stačí vám jen jedna věta a ještě se mi nestalo, že by mě někdo z těch lidí někam poslal. Spíše naopak. Uvítali snahu o konverzaci i fakt, že se třeba i něco dozvědí. Ta věta zní : ,, Odkud jste ?" Samozřejmě ji podle situace upravíte tak, nebo i s dodatkem, aby oslovený pochopil, proč se ptáte.

V každém případě potěšíte i obyvatele velké metropole, když mu řeknete, že tam jsou hezká místa a nemusí to být vždy jen vyloženě ve středu města. Další návštěvu si nakloníte třeba jednoduchou větou : ,, No sláva, konečně tu máme změnu, protože jinak tu byly zatím všechny návštěvy z Prahy. Výhodou je samozřejmě to, když to v místě bydliště dotyčného znáte, třeba i on u vás a rozjede se i větší konverzace.



Další kategorií jsou cyklisté a motoristé. Tam se zavděčíte nejlépe tehdy, když slíbíte společný snímek jejich mobilem a rovněž rádi prohodí krátce o svém bydlišti a zejména o průběhu své etapy. Můžete si občas i myslet co chcete, ale pokud chcete mít hezký zážitek, tak zapomeňte na negativa.

Poslední kategorie je zvlášť výživná. Potkáváte cizí lidi, kteří vám mohou být svým způsobem sympatičtí a přitom nemáte ani šajn, kam vás konverzace s nimi může dovést, pokud si vy sami nezačnete. To byl i případ mé předposlední návštěvy. Prý jsou z Benátek nad Jizerou. Začal jsem o zubrech, kteří tu žijí v ohradě ( dva výlety jaro 2017), přešel jsem na  občasnou ,, Traktoriádu" ( přehlídka traktorů a zemědělských strojů) v Kropáčově Vrutici a nakonec bylo bydliště upřesněno na jistou vesnici s údajně krásným výhledem.






Hned jsem zavzpomínal, že až z této vesnice k nám jezdil kdysi do práce člověk, což znamenalo velký úsměv a ujištění, že dotyčný ještě žije a bude tedy pozdravován. Když navíc zjistíte, že jde o společenský pár s několika podobnými zájmy, tak si ze setkání odnesete i milý a příjemný zážitek. Jenže to sólokapr ještě pořád nebyl, a ten stál za to. Dva docela obyčejní mladí muži si dělali legraci, že přijeli z opravdu velké dálky. Vesnice ležela 12 km odtud a nakonec ji ovšem brzy rychle přiznali.

Nenapadlo mě nic lepšího, než vzpomenout hlavně na vrstevníky a smutně dodat, že už bohužel ani jeden  z nich nežije. U jednoho z nich se objevil šibalský úsměv, zatímco druhý téměř zkoprněl. Řekl jen : ,, Tvl. on znal mého tátu a zná i moji mámu." Odpovídám mu : ,, Jo, to jsi byl ještě školáček, když tobě a bráchovi máma dávala svačinu  na cestu do místní školy a já měl ještě před vojnou :-). No, skoro půl století jsme se neviděli :-)." Pak jsme se shodli zase ještě na řadě dalších společných známých, ale přišlo mi milé, jak je ten svět občas malý, a jak jedna věta dokáže převést setkání se zcela cizími lidmi na úplně jiný level






Přátelé, je před námi  první celý zářiový víkend. Je všude plno akcí podle chuti každého jedince, ale také žel ještě prý bude horký. Užijte si jej a vězte, že hezké zážitky můžete mít i na výletě a někdy stačí na vhodném místě někoho jen i trefně oslovit. Zejména na vyhlídkách, se potkávají lidé z různých míst.