středa 18. září 2024

Povodně 2024 od mělnického zámku. Září v muzeu - Vinobraní, Mělník v čase: 750 let města...

 


Vzpomenete si vůbec někdo ještě na to, jak jsme se ještě před několika dny potili při teplotách kolem 30 °C ? Takové horko nebylo ani v roce 1997 a ani v srpnu 2002. Ve všem jsme byli dnes již úplně někde jinde, než kdysi. Především se tyto povodně celkem slušně předpokládali, řada míst již měla nějaké zkušenosti, nebo i připravené zábrany a přehrady se včas odpouštěly tak, aby byla možná určitá regulace. Tam, kde neměli ani přehrady, nebo i podcenili nějaké zabezpečení, tak samozřejmě došlo k diskusím, proč že nebyly přehrady dosud postaveny, nebo proč bylo něco zanedbáno.

Bohužel došlo k povodním i na místech, kde třeba již ani nikoho nenapadlo, jak by šlo ještě něco vylepšit, nebo zkrátka situace překvapila. Tak tomu mohlo být v obci Višňová na Frýdlantsku, kde byl v roce 2010 i Soutok, nebo i ve Veselém nad Lužnicí, kde ta hlavní povodňová vlna přišla po Lužnici a plnému Rožmberku poněkud dříve, než se zrovna při současné kulminaci Nežárky hodilo. Mělník mohl být z mnoha důvodů v poklidu a vše dokládá současný stav 603 cm, který je asi o 8 cm nižší, než kulminace včera ve 20 hodin. Nutno dodat, že hladina v Rybářích zdaleka ani nevystoupala po staré hrázi do míst, kde je pata předem již velmi správně instalované mobilní zábrany. Neberu tedy v potaz známé vinařství, které je tu zároveň s náplavkou, a které bylo také zabezpečené, ale již přímo obytnou čtvrť.



Již dnes před polednem, se dalo z největšího internetového portálu u nás vytušit, že je s největší pravděpodobností povodňové napětí za námi a nyní přijde v místech větších poškození takové to období, kdy se bude dlouhou dobu, snad i měsíce a léta nekonečně opravovat a současně s tím budou padat různá obvinění na případné potenciální viníky. Takovou perličkou dnešních zpráv byla zpráva, že se v nějaké obci dívenky ve věku 9 - 12 let z nudy bavily tím, že prý rozebíraly protipovodňové zábrany a šrouby házely do řeky. Nu, asi nejen moje generace občas zírá, jak jsme vyčetl v očích i mladších lidí, kterým jsem zprávu tlumočil.

Další zprávy tedy již patřily  asi po pěti dnech zase zcela něčemu jinému, než vodě, a protože je tu naplánovaný termín voleb, tak je pochopitelně zase veselo. Mělník se sice raduje, že jeho vinobraní na rozdíl od těch v současné době mediálně slavnějších na Moravě rozhodně v ohrožení není, ale jinak má celá republika hlavní téma volby. A to je docela zábavné, protože jedni mají pocit, že to je tak z různých důvodů třeba vykonat a druzí jim oponují, že na to nemají pro jiné momentální starosti ani náladu a určitě valná většina občanů z míst postižených i nepostižených do těch obálek nejspíše ještě ani nekoukla.


Pravda se zdá být snad někde uprostřed. ,,Není snad ani tak důležité, aby k volbám někdo chodil, zvlášť když má tedy ty jiné starosti, nebo ani neví koho tam vhodit, ale aby bylo bez nějakých velkých problémů splněno a jelo se dále. Vždyť to jsou přeci jen pro mnohé takové ,, méně významné volby" , že ? Nu, můžeme se tomu zasmát, můžeme o tom třeba i trošku přemýšlet, ale to je asi tak to jediné, co s tím můžeme dělat. Věřím, že jste mnozí poznali, že jsem si vypůjčil tu větu z jedné hry Divadla Járy Cimrmana.

Ať už to vše dopadne jakkoliv, tak tu máme za chvíli víkend a já vám přeji, at' neonemocníte, žádný déšť, spíše nějaké to příjemné teplo a nějak příjemně ten víkend užijte.


A protože je ten náš Mělník poměrně dobře chráněn proti povodním, tak si ty letošní a významem celorepublikově důležité povodně připomeňme aspoň tradičními obrázky od zámku, kdy koukáme, jaké že jsou ty záplavové oblasti zatopeny.

Přišel mi dnes materiál z muzea, a tak se pojďme podívat, nebo si i připomenout, co že se kromě profláklého Mělnického vinobraní  s velkou reklamou v médiích u nás tento víkend děje. Pohodový zbytek pracovního týdne.


🍇Září v muzeu - Vinobraní, Mělník v čase: 750 let města...

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

Srdečně Vás zveme do mělnického muzea v září. Výstava Mělník v čase: 750 let města je pro Vás otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod.
Na výstavu Mělnické medvídkování aneb s medvídky za historií Mělníka můžete s dětmi vyrazit do 6. 10. 2024

 

Slavnostní vernisáž výstavy Mělník v čase: 750 let města se nesla ve středověkém duchu. Video ze slavnostního zahájení i výstavy je k vidění zde. Expozice představuje pozoruhodné artefakty nejen z muzejní sbírky ilustrující minulost města na soutoku od jeho středověkých počátků přes rozvoj vinařského podnikání v raném novověku až do moderní doby, kdy se území rozlilo daleko za někdejší prstenec kamenných hradeb. Obraz dějin města Mělníka doplňuje tematický videomapping z dílny Petra Raista Šťastného. Výstava je obohacena o interaktivní zóny, kde je možné si některé předměty osahat, prozkoumat lupou a zjistit o nich další informace. Nechybí ani tvořivý koutek, ve kterém si děti vyrobí leporelo mělnických královen či náramek s letopočtem 1274.

Komentované prohlídky výstavy s historikem Mgr. Lukášem Snopkem budou probíhat v rámci programu Dne Středočeského kraje 28. 10. 2024.



V průběhu Mělnického vinobraní bude otevírací doba muzejní kavárny prodloužena v pátek a sobotu do 22:00 hodin! Můžete zde ochutnat česká vína z Mělníka a Velkých Žernosek. Atrium muzea je klidovou zónou pro ty, kteří chtějí na chvíli uniknout vřavě Vinobraní...

 

 NENECHTE SI UJÍT DALŠÍ PODZIMNÍ AKCE:

Sobota 5. 10. Festival ptactva - tradiční ornitologická vycházka s ukázkou odchytu a kroužkování ptactva. Sraz v 8:00 h. před muzeem.

Středa 16. 10. Březomilné houby - mykologická přednáška v muzejní kavárně od 17:00 hod. Přednáší Jaroslav Malý.

V kavárně a vstupních prostorech muzea na Vás čekají výstava fotografií Ladislava Záruby Mělnické inspirace a výstava prací dětí ze ZŠ J. Seiferta Mělník s mezinárodní spoluprací Setkání světů.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!

 

Přeji příjemný den

Kristýna Frelichová, DiS. 

PR a propagace 




1 komentář:

  1. Tip na neděli https://www.kr-ustecky.cz/den%2Dbez%2Daut%2Ds%2Ddukapkou%2Dstahnete%2Dsi%2Daplikaci%2Ddo%2Dpatku%2Da%2Dmate%2Djednodenni%2Djizdenku%2Dzdarma/d-1791107/p1=275468

    OdpovědětVymazat