neděle 13. října 2013

Vy tak krásně píšete. Napište nám pro noviny zase nějaký ten typ na výlet a zkuste něco k volbám.


Rozhledna na Jedlové přináší fantastické výhledy.

Je tomu už čtvrt roku, co náhoda a následné události chtěli tomu, abych dostal po 8 letech příležitost si zase něco napsat do veřejného papírového média. Výsledek mého snažení  najdete také zde, v záložce.....červenec... Za tajemstvím hraběcí kaple.

Nyní, se na mě paní šéfredaktorka Kolečských listů ( čtvrtletník) obrátila znovu s nabídkou, zda bych nenapsal zase nějaký ten typ na výlet pro jejich noviny a případně nezkusil napsat i něco k blížícím se volbám. To jsem rád sám od sebe a bez nějakého slibu přijal, protože mě psaní o některých věcech baví a konečně i skutečnost, že si mohu něco napsat do takových krásných obecních novin a těm lidem snad i něco dát pozitivního. Vždyť, výchova mládeže a lidí bez zájmů, či nápadů například spočívá v tom, že učíme děti i další spoluobčany vyznávat stejné hodnoty, a pak se nemusíme bát, jak budou ke svému okolí i k nám samým přistupovat.

Dnes se jen málokdy povede, že vám dobrovolným pisatelům, kteří tak činíte ze záliby k psaní, za články někdo posílá odměnu. Nejednoho autora to odradilo. A že je zvlášť na cestování nějaká ta koruna dobrá ;-):-). Ale, má to zase tu výhodu, že nejste vázáni autorskou smlouvou, můžete svoji věc libovolně šířit po médiích a vlastně tím i jen potvrzujete a upevňujete své autorské právo na článek. Z tohoto důvodu je možné, abych článek otiskl dle své vůle téměř současně  i zde na Soutoku ( jinak je k vidění i na známé již publikované adrese čtvrtletníku), a kromě asi 250 lidí z tamní obce ( počet výtisků) jej můžou číst minimálně další desítky lidí. Jeden článek o volbách jsem dělal zbrusu nově zrovna včera, jak čtenáři vědí, tak si dáme výlet, co říkáte ;-):-)?  Jen si u toho výletu musíte uvědomit, že cestu si musíte lehce upravit, neboť je určena pro čtenáře z Kralupska.


Vstupenky na Jedlovou horu a Tolštejn.

Místo třech pokladů.


Jsou místa v Čechách, která jsou mediálně vyhlášená a většina lidí ví, co má v místě očekávat. Takový je například známý a kouzelný Máchou oblíbený hrad Bezděz s nádherným výhledem do kraje, nebo lodičky na soutěsce u Hřenska. Jenže, těch krásných míst je po republice nesmírně mnoho a leckdy člověk při jejich návštěvě až žasne, jaké krásné místo objevil a co všechno návštěvníkovi nabízí. Takovým místem je například městečko Jiřetín pod Jedlovou, kam vás pozvu nyní na víkendový výlet.

Pro běžného motoristu je cesta do Jiřetína opravdovou lahůdkou po nádherných rychlých širokých silnicích bez záplat. Míříte přes Kralupy nad Vltavou a ,,nový" mělnický most pod Mělníkem na Českou Lípu, která má krásný obchvat, stejně, jako další Nový Bor a pokračujete přes Svor dále směrem na Rumburk. Několik kilometrů za Svorem míří silnice z prudkého kopce, jakoby již směrem k Baltu a naproti vám se tyčí vrch Jedlová s vyhlášenou rozhlednou, kam dnes také zajdeme. Za osadou Lesné vás přivítá křižovatka, kde státní silnici do Rumburka a Německa přetíná silnice vedoucí vpravo do Varnsdorfu a vlevo právě do Jiřetína. Po asi kilometru přijedete na místní náměstíčko, kde je dost místa k parkování a též tu stojí krásné infocentrum.

Vlakem je cestování o něco složitější, ale také to několika způsoby jde. Jeden z nich je například tento: Vyrazíte motoráčkem ze Zákolan v 7.05 do Kralup nad Vltavou, kde přesednete na vlak jedoucí do Lovosic s odjezdem v 7.18. Ten přijede do Lovosic v 7.56 a v 8.01 vám odtud již jede vláček do České Lípy s příjezdem v 9.23. Zde vám v 9.41 odjíždí rychlík z Kolína do Šluknova, který vás v 10.25 dopraví do rychlíkové stanice Rybniště. O sedm minut později vás společnost Trilex doveze v 10.39 do Jiřetína.

 Tyto spoje končí mimochodem až v Liberci, když předtím staví na řadě míst v Německu a jízdenka Libnet + vás opravňuje k celodenním toulkám po části Horní Lužice, Libereckém kraji a v okolí polské Jelení Hory. To vše za pouhých 160 Kč a nejen ve vlacích (více na www.cd.cz).


Romantická otevřená krajina plná lesů, rybníčků, luk i dálkových výhledů. To jsou Lužické hory.

Jiřetín pod Jedlovou nabízí hned tři poklady. Sotva vyrazíte z náměstí vzhůru po zelené značce do kopce, tak již po třista metrech narazíte na první místní chloubu. Tou je vskutku nádherná Křížová cesta o 11 zastaveních, kterou uzavírá fantastická Kaple Božího hrobu se sochou ležícího Krista. Po celou dobu stoupání můžete shora
obdivovat Jiřetín.

 Nad první atrakcí vyjdete z lesa a octnete se na kopci, kde si budete připadat, jako v pohádce. Na jednom kopci naproti hrad, na druhém rozhledna, v dáli Varnsdorf a Německo, a když máte štěstí, tak tu potkáte spokojeně se pasoucí stádo krav. Po dalším kilometru dojdete na rozcestí, odkud se vydáte po červené značce na rozhlednu. Celou dobu budete jen zvolna stoupat za stálých rozhledů a za pouhou hodinku cesty z Jiřetína jste na místě u kamenné krasavice. V restauraci zakoupíte za pouhých 15 Kč žeton umožňující vstup na rozhlednu.

 Výhled je úchvatný. Spatříte Říp, Milešovku, Děčínsko, Lilienstein nedaleko saské Pirny ( ten tu máme na webu v seriálu...září 2012...Na kole z Děčína do Drážďan a zpět.), kopce v Horní Lužici, větrné elektrárny, polskou Bogatynniu ( parní elektrárna), Luž, Ještěd, Ralsko,Bezděz, Klíč.... a za velmi čirého vzduchu lze spatřit i Sněžku.Odtud vás červená dále dovede na zříceninu hradu Tolštejn, po kterém se zdejšímu okolí také říká Tolštejnské panství.

 Také restaurace, také žeton, také 15 Kč, jen podstatně menší rozhled. Zpět se vraťte kus po červené na místo zvané U ranče. Odtud vás zelená značka dovede na již známé místo pod Jedlovou horou. Pro mě osobně bylo stavení ze dřeva zvané U Ranče čtvrtým pokladem na trase (jakémsi okruhu) dlouhé 9 km. Nádherné tiché místo s roubenou stavbou neobvyklého vzhledu a dřevěným křížem s Kristem mezi vrchními okny hlavního stavení. Cestou zpět do Jiřetína můţete opět obdivovat rozhledy, louky, dva zmíněné a nyní navštívené klenoty, a snad i spokojené stádo pasoucích se krav. Šťastnou cestu domů a krásné vzpomínky!!

 Standa Švec

2 komentáře: