sobota 16. září 2017

Mělnické vinobraní 2017- Ve znamení zvláštního alegorického průvodu. Fotogalerie- část 1.)


Milí čtenáři, prohlížel jsem si tak některá ta dřívější vinobraní  v našem městě, která tu na Soutoku už máme a je nutno říci, že už je to kus historie. Vždyť již jen já sám s vyjímkou dvou let povinné vojenské služby jsem nikdy od 70. let 20. století na něm nechyběl, ač počítám i několik málo ročníků, kdy jsem jen krátce prošel neplacenou zónou.

 Na druhou stranu musím říci, že tehdy bývala Mělnická vinobraní v televizi ( Od nedávného letošního obdržení plánované pravidelné krajské dotace zřejmě zase budou), minimálně jedno jsem viděl, přijal jsem u obrazovky gratulace kolegů ve zbrani a za deset minut jsem dostal takový malý výprask, kterým se tehdy slavnostně pasovalo na mazáky :-).


Na Mělnickém vinobraní jsme již viděli  z těch slavnostních okamžiků nejčastěji takzvaný průvod Karla IV., který pravidelně patří sobotnímu času 19.30. V neděli to pak bývala roztomilá scénka s názvem ,, Koupání nepoctivých řemeslníků" , jejíž čas patřil neděli v 15.30, hlavním místem děje bylo pódium a hlavně městská kašna. Diváci se tak mohli za bílého dne setkat s hlavními aktéry sobotního večerního vystoupení a jejich doprovodu, kteří však již nepřijeli na náměstí na koních, ale přišli po svých z prostor radnice.

Denní světlo tak bylo také příležitostí pro lepší fotografické podmínky, byť je nutno říci, že v neděli již celkově nálada tak trochu vázla, neboť něco slavnostního končilo. Letos jsme ( také v rámci kulatého výročí úmrtí našeho prvního presidenta T.G.M) mnozí svědky premiéry po mnoha letech obnoveného průvodu alegorických vozů a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.


Zaznamenal jsem i kritický hlas, kdy autor tvrdil, že je poněkud na rozpacích. Prý tomu chybí tradice a hlavně prý postrádá onu podvečerní atmosféru, kdy planou louče a všemu vévodí postavy na koních s doprovodem.

Osobně se mi to velmi líbilo, bylo to výhodné i pro fotografování a vůbec bych se nezlobil, kdyby všechny ty tři akce byly na budoucím programu :-))). Ona má každá svoji osobitou atmosféru.


Vzpomínal jsem také na loňský rok, kdy jsme měli podobné nehezké počasí a současně s vinobraním jsme tu měli takovou velmi milou akci ,, Den PID" , kdy jsme se mohli svézt na vinobraní historickými autobusy, nebo je aspoň obdivovat na autobusovém nádraží pod kopcem. ( články zde) Tehdy bylo snad ještě více deštivo.


Co jsme tedy mohli obdivovat. První byl povoz Zámku Mělník, který přivezl slavný kalamář Ludmily, ale hlavně jsme si mohli povšimnout sedících postav sv. Ludmily a malého vnoučka Václava. Myslím, že podoba byla skutečně dokonalá.

Městské vozy představily sv. Václava, Přemysla Otakara II. a Karla IV., který k nevoli některých seděl v kočáře. Ano, císaře jsme zvyklí vídat v sedle koně. Svatého Václava dokonale ztvárnil domácí  herec Oldřich Vízner a není zde co dále komentovat. Letos jsem viděl v rakouských Dolních Krutech památník poslední bitvy našeho významného ( i pro samotný Mělník) krále Přemysla Otakara II. , a tak mi ten mladík na koni připomněl především mé letošní krásné dovolenkové léto :-)) , ale samozřejmě i kus dějin naši země.


Jistě jste někteří poznali i koníčky a povoz pana Brože, které můžete potkat stejně tak, jako na Mělníku, také třeba u Máchova jezera ...http://soutok.blogspot.cz/2013/07/ani-tropicke-pocasi-neodradilo-soutok.html . Zde Česká zahradnická akademie Mělník svým vozem připomněla výročí založení první vinařské školy v Čechách. Ano, u nás v Mělníku! Ne na Moravě. Jak je krásné něco vědět.


Podle slov mnohých diváků, se však sobě nejvíce podobal prezident Masaryk. Však si prý také dotyčná osoba kvůli této roli nechala narůst vousy tak, aby to bylo co nejvěrnější. Víte, kdo ho ztvárnil ? Pan místostarosta Schweigstill. V úvodu průvodu jste však mohli vedle sebe vidět i druhého místostarostu pana Volfa a starostu města pana Ctirada Mikeše.


Velmi pěkný byl i povoz který vezl muzikanty místního folklorního souboru Jarošáček, za nímž kráčeli i tanečníci souboru, což bylo působivé. A konečně poslední vůz symbolizoval rozkvět mělnického vinařství, který představil spolek mělnických vinařů ,, Mělnický košt". Také jistě již mnohý místní občan ví, kteří současní zdejší vinaři mají zásluhu na tom, že Mělník a víno mají k sobě blíže než v určitých dobách, jak se na naše historické město vzhledem k jeho historii sluší.


A to je zatím vše z této první části, která má pokračování i v části druhé. Vězte, že na koho se nedostalo zde, na toho dojde za několik okamžiků v dílu druhém :-).
Nebudu dávat k jednotlivým obrázkům komentáře, protože myslím, že to není těžké se zorientovat, kdo je kdo. Snad jen k poslednímu obrázku tohoto článku řeknu tolik, že každá zábava vyžaduje i určité povinnosti, či potřeby. ( úklid po koních)

























2 komentáře:

  1. Já jsem zvědavá, kdy bude vinobraní letos. Ani bych se nedivila, že se vše zpozdí. Na jaře dost pršelo, teď také není žádné velké vedro, tak všechno zraje o dost pomaleji. Domů jsme si vloni pořídili klimatizaci ze Vzdušínu a zatím bylo teplo pokaždé jen pár dnů, takže se nám to vevnitř nestihlo ani tolik ohřát, abychom ji museli zapínat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu jsem se letos v myšlenkách ještě ani trochu nepřiblížil. Vždyť v neděli teprve začíná druhý prázdninový měsíc srpen, den je stále ještě dlouhý na různé akce a máme pořád relativně ještě teplo. Je vlastně fajn, že každé to roční období a s ním spojené zvyklosti mají svůj čas.

      Vymazat