neděle 20. června 2021

Na Mělníku se objevila první skutečná tropická vedra. Jak na ně ? Možností je mnoho a není to jen voda, nebo restaurace. V sobotu nás čeká již 38. ročník pochodu Mělnický hrozen, který může být prověrkou našeho zdraví..

 


Pokud je vám aspoň 50 let a více, tak si možná vzpomínáte na to, jak jsme chtěli koukat na televizi, bylo více než 30 °C ve stínu, a když jsme ji zapnuli, tak tam místo našeho programu  mluvili španělsky a člověk se nedobrovolně proměnil v diváka prvního španělského programu :-).

Tedy, záleželo na tom, jak jste se na celou věc dívali a zda jste byli schopni tento fakt přijmout tak, jako určité momentální krátkodobé zpestření. Vždyť obraz k nám letěl díky odrazu od vrstvy Es až ze vzdálenosti 2 000 km a zároveň jste mohli vidět i jinou kulturu. Korida sice není ničím pro naše oči, ale i takové štěstí člověk měl, že ji zrovna dávali.


Občas jsem tehdy slýchal, že ve Španělsku musí být krásně, pořád teplo, a že tam nevlídné počasí snad ani neznají. Kdo by tenkrát v 70. letech jenom tušil, jak moc se vše na světě změní. Ostatně, umíte si představit, že bychom tu měli pracovní den rozdělený na dvě části s asi tříhodinovou pauzou přes období největšího vedra ?

Myslím, že jsme všichni rádi, když máme po povinnostech, a pak už jsme pány svého času. Když k nám však přijdou opravdová horka přes 30 °C, když se všichni všude jen neustále neradi potíme, tak aspoň mě osobně spíše napadne téma Afrika. To je kontinent, odkud se k nám valí vedro, někdy i písek ze Sahary, ale také samozřejmě migranti, nebo i docela fajn muzika, což zná ovšem asi jen několik nadšenců etnické hudby.

Pro mě je Afrika ještě mnohem více a čtenáři Soutoku si jistě pamatují, jak jsem je tu před pár lety naváděl k internetovému sledování mladého cyklistického dobrodruha z Prachatic, který se rozhodl přejet Afriku od Středozemního moře po západním pobřeží až do Kapského Města.

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

Knížku na obrázku ze zmíněného FB již asi rok mám, mám z ní pochopitelně radost, jde o neobvyklý cestopis a nezůstalo jen u ní. Je jenom jednou její chybou, že mladý Táda ( Tadeáš) se rozhodl, že si lidé mohli prohlédnou spousta fotografií na internetu na FB a knížku vybavil jen osobními nákresy. Nemá vůbec žádné fotografie.

Soutok tu však již mnohokrát psal, že si český člověk vždy nějak poradil, a tak jsem si koupil o Africe knížku ještě jednu, která má být takovou milou připomínkou toho, co na tomto kontinentě všechno je :-). Další kousek jsem dostal do mozaiky ( a vždy dostávám), když jsem zavítal na  mělnické zámecké nádvoří a mohl jsem obdivovat a třeba i zakoupit tamní africké ovoce.

O hudbě jsme již mluvili a je na vás, zda se s ní chcete seznámit na webu, nebo v internetovém rádiu. Také zde jsou nějaké články i o ní. Dnes už díky internetu jsou některé věci téměř zbytečné, ale i tak se našlo dost lidí, kteří Tadeášovi přispěli na tvorbu knížky, která jim bude ( byla) zaslána a zaškrtli variantu, že chtějí navíc i nějakou pohlednici z nějakého afrického státu.

Pohlednice asi lidi pořád táhnou. Já si nechal z Afriky přivézt plsť saharského písku a je kolem toho občas tak trošku legrace. On k nám totiž občas dorazí  písek ze Sahary vzdušným prouděním, a pak ho prý můžeme seškrábnout třeba z kapoty auta :-). Je to neskutečně jemná a až drobně načervenalá látka.

Když si to všechno tak vybavíte a uvědomíte si, jak je život na té naší planetě neskutečně bohatý, tak jste při vnímání horka snad i tak trochu nad věcí. A pokud ne, tak se chce jen trochu koukat kolem sebe a zjistíte, že je pořád se na co těšit a nemusíte ani nadávat, že je takové horko, že se ani nedá pořádně nikam smysluplně jít.

Jsou to samozřejmě fotbaly, které nám teď nabízí trochu neobvyklé ME v televizi, ale to není všechno. Takovou příjemnou věcí jsou knížky a časopisy, které vám dají plno vědomostí a třeba i typů před dovolenou. Ty se hodí do zimy i do horka. V současnosti se například fandové druhé sv. války mohou dočíst něco o osvobozování Prahy a je to svým způsobem takový doplněk ke knížce Květen 1945 na Mělnicku.

Zajímavým se jeví i poslední číslo časopisu Živá historie, které si můžete celé prohlédnou zde :

https://www.epublishing.cz/ziva-historie-7-82021 Stačí jen klikat na stránky a prohlížet jednotlivé listy.

Osobně mě tento časopis motivoval třeba k výletu do Rakouska na Moravské pole ....



Aby člověk mohl dělat výlety i v případně horkém počasí, tak nesmí přeceňovat své síly, ale potřebuje i určitý trénink. A takový trénink vám dá i další již 38. ročník pochodu Mělnický hrozen.

Ten se koná v sobotu 26. června a vše potřebné se dozvíte zde ....

https://kct.cz/akce/melnicky-hrozen-131226

Pozor !!! srolujte stránku až dolů, kde jsou dva důležité dokumenty v pdf.

Jistě, že mnozí dáte dle možností přednost v horkých dnech pobytu u vody, třeba i u zahradních bazénů, nebo aspoň budete okupovat restaurační zahrádky, či si zase vyjdete na nějakou podobnou zámeckou akci, jaká byla například tento víkend, ale Soutok chce ukázat, že i docela obyčejné a nám všem dostupné, radostné i občas vzdělávající se maličkosti nám mohou kdykoliv zpříjemnit volný čas a není třeba se rozhodně nikdy nějak nudit  a nadávat:-). Někdy je toho volného času až málo.

Pohodové vykročení do předposledního červnového týdne vám den před slunovratem přeje Soutok !

Žádné komentáře:

Okomentovat