úterý 4. srpna 2020

Rozhledna na Vrátenské hoře prošla loni po 20 letech provozu nákladnou rekonstrukcí. Co dnes nabízí ? Mimořádná noční pozorování, zbrusu nová krásná výhledová panoramata, suvenýry, zmrzlinu a samozřejmě často i krásný výhled.



Rozhledna na Vrátenské hoře byla nejen první slavnostně otevřenou rozhlednou okresu Mělník ( 28.10. 1999) , kterou v roce 2005 následovala stavba podstatně menší rozhledny Hradiště u Kadlína, ale velkou roli sehrála i v mém soukromém zájmovém životě. Navíc obdržela i titul nejkrásnější rozhledny roku.

Tak, jako vám rybář řekne, že chodí rybařit výhradně na tůně za Mlazice, nebo že někdo chodí na houby do Želíz, tak moje tehdejší radiohobby jménem CB -pásmo bylo zase převážně spojeno s tímto místem a jeho okolím.


Šlo o nejvyšší bod okresu, jen nedaleko bydliště s dílčími výhledy a samozřejmě jsme s kolegou testovali na několika místech v lokalitě, kde je nejvhodnější parketa pro příjem a vysílání. Teprve o půl roku později, se objevily zprávy, že tu má vyrůst rozhledna.

Té jsme se opravdu dočkali a vězte, že zprvu byl stožár nad vyhlídkovým ochozem ještě holý a bez antén.Pokusy a porovnávání stanovišť však ukázaly, že rozdíl mezi vysíláním z ochozu a od paty věže není  zase až tak velký, a navíc se s přibývajícím počtem antén na věži uplatňoval rušivý vliv. Krom toho dával radiovůz větší pohodlí a stavba mobilní antény byla jednodušší záležitostí.


Vraťme se ale zpět do současnosti. Je to až k nevíře, že rozhledna už tu stojí přes 20 let a to je v životě člověka pořádná porce let. Za tu dobu se tu mnoho změnilo. Pokud jste tu byli tak někdy předloni, tak si možná ještě pamatujete, že vstupenku vám prodal postarší špatně česky mluvící muž sedící za vchodovými dveřmi a v ochozu se válely později narychlo opět upevněné a zpřeházené výhledové tabule.


Dnes vám vstupenku, suvenýry i zmrzlinu prodá mladá slečna sedící v této mobilní budce.


Základní kámen stavby svádí vždy a vždy k fotografii. Vždyť se člověk dívá i zpět do života.


Je tu i tabule o rekonstrukci.


Celý ochoz má kolem dokola takováto krásná panoramata.


Číslice v kroužku ukazuje místo objektu v panorama.



Výhled za moc nestál, ale ten pro mě nebyl tím hlavním. Důležité bylo vidět, co se změnilo na rozhledně. Na snímku je samozřejmě pohled na dominantní hrad Bezděz.


Mlýn u Vrátna jsme tu také v jednom článku navštívili.


Rozhledna zářila novotou.


Ještěd viděl byl, ale na Krkonoše a Jizerky již podmínky nestačily.


Napadlo mě, že mi vlastně v článku chybí také nějací návštěvníci. Děvčata přijela z našich Benátek :-) a vůbec jsem nechtěl tentokrát někoho navádět k snímkům na blogu. Když nejde o čelní pohled, tak to nevadí a je to vlastně i přirozenější zdokumentování atmosféry.



Pohled na Mšeno.


Letos se na Vrátenské hoře představila novinka. Máme ještě šanci v sobotu 15.8. Sice dost dobře nevím, jaký efekt může mít takový výhled, byť jsem se tu před 20 lety v nočních hodinách občas vyskytl, ale také je pravda, že jsem tehdy upřednostňoval trošku jiný výzkum. Vlastně si vzpomínám, že jsem jednou viděl létat asi na třech místech nad obzorem letní ohňostroje, které se občas vyskytují a stálo to za vidění :-).


Tato tabule nám ukazuje, že jsme vlastně i na pomyslné  hranici dvou regionů.


Je tu kousek pod parkovištěm takové krásné místečko, a když máte štěstí, tak vidíte i něco navíc.


Libochovický kříž, jeho symboliku a důvod vzniku si přečtete na spodním snímku.


Z Bosyně jsem tedy přijel na Vrátenskou horu, kde je vždy tak krásně, a pro mě zvlášť. Berte tento článek tak, jako pozvánku na krásné výhledy do krásného místa okresu, a třeba se přijeďte v sobotu 15.8. podívat na noční návštěvu rozhledny.

Předtím však nezapomeňte, že již tuto sobotu vás MOOS zve do středověkých sklepů ( dřívější články).

A pokud si myslíte, že je to z tohoto koutu našeho okresu vše, a že tu již není co obdivovat, tak vás příště přesvědčím, že to zdaleka není pravda.

4 komentáře:

  1. Už se těším na další článek! Martin K.

    OdpovědětVymazat
  2. Pane Stanislave, krásně zpracováno, blahopřeji. K.L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Jsem rád, že se vám článek líbí.

      Vymazat