úterý 7. července 2020

V sobotu můžete na Mělníku navštívit mimořádně Vodárenskou věž. Mělník patřil historicky dlouhou dobu do Mladoboleslavského kraje. Pozvánka na krásnou procházku krásným městem Mladá Boleslav.



Tak se nám již rozeběhly prázdniny i dovolené, a řada lidí odjela letos poznávat život do jiných krásných koutů Čech a Moravy, ale život běží dál i doma na Mělníku, a krásně je i jen nedaleko od naších domovů.

Připomeňme si na úvod akci, kterou je opravdu potřeba tento týden připomínat. Aktivita spolku MOOS vás totiž po mnoha letech tuto sobotu pozve k mimořádné návštěvě Vodárenské věže. A když je něco krásného, velkého a mimořádného, tak je na místě si to připomenout.

Prohlídka Vodárenské věže

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zve na prohlídku Vodárenské věže, která není běžně pro veřejnost přístupná. 

Tuto jedinečnou možnost budou mít zájemci pouze jeden den, a to v sobotu 11. července 2020 od 9:00 do 17:00 hodin.

 Přístup bude možný pouze s rouškou. Neděláme žádné rezervace ani objednávky vstupenek, vstup bude volný průběžně po celý den. Protože se však do věže vejde v daný okamžik jen omezené množství lidí, je možné, že se bude tvořit nárazově u vstupu fronta.

 Proto prosíme návštěvníky o trpělivost a dodržování předepsaných dvoumetrových rozestupů při čekání ve frontě. Při výstupu na Vodárenskou věž bude potřeba zdolat několik desítek schodů, přesto lze prohlídku absolvovat i s dětmi. Moc děkujeme městu Mělník, že nám umožní Vodárenskou věž na jeden den veřejnosti otevřít.

Martin Klihavec, předseda MOOS







Mladoboleslavský kraj patří historicky k nejstarším krajům v Čechách a jistě jste si mnozí všimli, že jeho součástí byl dlouho i Mělník. To nám nejčastěji připomínají zmínky třeba o mělnických zvonech, o kamenném milníku u Liběchova a celé řadě historických událostí, ale stopy se dají najít i v současnosti.

Současný člověk si to sice nemusí ani dost dobře uvědomovat, nebo to chápat, ale narazíte občas na situace, kdy vás bude někdo směrovat právě do Mladé Boleslavi. Když pomineme místní podnik Škoda auto, který dává pracovní příležitost celé řadě lidí, tak vás sem může nasměrovat především zdravotnictví se známou Klaudiánovou nemocnicí, ale můžete se sem dostat i kvůli zařizování jiných věcí.


Také jste si jistě všimli, že i mediálně se Mělník nějakým způsobem váže právě na bývalé rádio Jizera, což je dnešní Signál rádio, nebo pamětníci vědí, že bývalé mělnické tiskové médium Tep regionu nakonec také skončilo před svým zánikem s redakcí právě v Mladé Boleslavi.

Člověk tomu nemusí ani moc rozumět, nijak se to nikde nerozebírá, ale nějakým způsobem býváme k Mladé Boleslavi občas spádově přičleňováni i dnes.


Loni, nebo snad již předloni jsem zde psal, jak je dnes město díky jízdence PID velmi dobře a lacino dostupné autobusy i po železnici a v několika jarních článcích jsem vás sem pozval.

Přitom se ukázalo, že město má nejen krásné okolí zejména u řeky Jizery, ale zkrásnělo i samotné centrum. Posledně jsem vás pozval za čápy do Mnichova Hradiště a při návratu jsem se nechal odvézt vlakem až na nádraží Mladá Boleslav - město, které se nachází poblíž nádraží autobusového u samého středu města.

 Toto nádraží je od hlavního železničního nádraží v části Čejetičky poměrně daleko, ale naskýtá se nám tak přirozený pěší výlet v délce 30 - 45 minut, který vede v tomto směru nejprve po rovince a později s kopce.


Myslím, že následující fotografie nepotřebují komentáře a jsou přehlídkou toho, co můžete za těch 30 minut na cestě potkat. Jde jen o určitý výběr a těch památek má ve svém středu Mladá Boleslav podstatně více. Mnohé z nich již znáte z minulých článků, ale rozhodně se to dá vidět stále a v jakémkoliv ročním období.


Fontána mění svoji výšku podobně tak, jako fontána v Poděbradech, ale je rozměrově i nápaditostí skromnější.



























2 komentáře:

  1. Stando, moc děkuji za připomenutí pozvánky do Vodárenské věže! Už se na všechny návštěvníky těšíme. Jen upřesním, že dnes už samozřejmě půjdeme bez roušek :-) Díky Martin Klihavec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martine, jestli máš nějaký plakátek, nebo nějakou propagaci, tak mi to pošli e-mailem. Třeba dám ještě do soboty nějakou upoutávku.

      Vymazat