čtvrtek 26. března 2020

Ze soboty na neděli se mění čas. Pohodu a optimismus potřebujeme nejvíce, aneb báseň Blanky Štráchalové. Čím se také můžete pobavit a co dělají naši světoběžníci?



Letošní rok je opravdu jiný. Dlouhá léta se lidé u nás i ve světě dohadovali kvůli změnám času a u nás byl takovým nejznámějším bojovníkem proti změnám času pekař pan Stanislav Pecka. Zde jej zmiňuje například 15 let starý článek:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vratil-se-zimni-cas-ridici-musi-svitit.A051027_105721_domaci_miz

Na podzim roku 2017 byl již problém v europarlamentu .....

.....https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zruste-uz-konecne-ten-nesmysl-desitky-europoslancu-tahnou-do-boje-proti-stridani-casu-40049952

..... a anketu na téma udělal kdysi i Soutok:

https://soutok.blogspot.com/2017/03/co-nas-ceka-o-prvnim-jarnim-vikendu.html


Převážná část hlasujících tehdy letní čas posoudila, jako zbytečnost. Nicméně, letní čas má své přívržence zejména u těch, kteří nevstávají brzo ráno a nikam nedojíždějí. Ti druzí si totiž stěžují, že nemohou večer pro dlouhý slunný den usnout a ráno vstávají do pěkné tmy.

 Pochvalují si ho mnohdy i ti, kteří mohou pracovat venku, třeba i na zahradě, nebo si i jenom tak odpoledne vyjedou na výlet, či na jízdním kole. Mnohdy si jej pochvaluje i mládež, která vůbec neví, jaké bývaly večery, třeba i u táboráku v časech, kdy byla tma o hodinku dříve.

Letos se zdá, že má celý svět zcela jiné starosti, a tak jsem zatím na toto téma letos ještě nic nezaznamenal. Padl sice v parlamentu EU názor, že by se měla každá země k jistému termínu definitivně rozhodnout, jaký čas si ponechá, ale tenhle jmenovaný parlament snad už mnohdy každý bere se značnou rezervou.

Výše jsem jmenoval, proč je někdo pro letní čas a někdo proti němu. Neberu teď v potaz, že pokud bychom měli letní čas celoročně, tak by slunce vycházelo v zimě až v 9 hodin a zapadalo v 16 hodin. Neumím si představit ten elán v práci :-), byť někdo tvrdí, že stejně,, všude" svítí  různá zářivková svítidla.

A nevím, jaký by byl dopad na zdraví lidí, když letní čas odborníci všeobecně kritizují . Nicméně jsem se setkal i s názorem, že i kdyby bylo střídání času nadále v platnosti, tak by vůbec nebylo marné, kdyby letní čas hlavně začínal o 14 dní později. To už bychom se totiž mnozí po tom skoku neoctli rázem ve tmě a třeba by to nebyla taková rána pro organismus, který si nějaký čas na změnu zvyká.

Letos tedy žijeme zcela jiným problémem, ale co změna času udělá s chodem života ve světě i s psychikou a zdravím lidí, to je otázkou.


Když čtete pozorně nějaký blog, nebo facebook a trošku o tom přemýšlíte, tak zjistíte, že ať jejich autor chce, či nikoliv, tak dříve či později na sebe začne na veřejnosti  aspoň něco občas prozrazovat. Tomu se prakticky nedá zabránit. Ono mnohdy vlastně o nic nejde, ale existují určité hranice.

Představte si třeba, že máte doma nějaký obraz od nějakého malíře, nebo malířky a chcete jej zmínit. Když napíšete jen článek s odkazem a bez obrázku, tak je to takové chudé. Když si půjčíte obrázek z internetu, tak nejspíše porušíte autorský zákon. A když tam dáte foto obrazu, který máte doma, tak si řeknete : ,, No, co je komu do toho, co mi visí doma na zdi :-)?!"

Vidíte, jak je to občas skutečně těžké. A vy toho autora zmínit chcete, protože ten obraz, nebo obrázek namaloval přesně před 30 lety a mnohý občan Mělníka staršího data narození toho autora zná.

Proč jsem toto zmínil? Důvodů mám hned několik. Protože právě malířka Hanka Stočková má největší zásluhu na tom, že jsem se dostal do Pegasu, vyzkoušel si psaní poezie a poznal další lidi. Mezi nimi je i velmi hodná paní, básnířka, jejíž poezii jsem vždy rozuměl, aniž bych musel nějak moc přemýšlet, a také malířka krajinářka jejíž obrazy se mi líbily podobně, jako třeba obrazy pana Žemly, nebo již zmíněné paní Stočkové.

https://soutok.blogspot.com/2019/02/jak-je-to-s-bobry-u-melnika-v-kraji.html

A opravdu jsem měl dnes radost, když tato básnířka přišla s nápadem napsat optimistickou báseň na téma, které se nás v současnosti tolik dotýká. Krásné a srozumitelné. Taková je Blanka Štráchalová.

Dovolte mi, abych vás pozval na FB pana Lojky, kde najdete nejen tuto optimistickou báseň, ale řadu dalších věcí, které umí potěšit.Když člověk čte, jak si na Mělníku docela dobře vedeme, tak se to hezky čte.  Optimismus totiž potřebujeme a zvláště v těžkých chvílích našeho života.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Patřím nyní mezi ty, kterým je přáno chodit do práce, a jsem velmi rád, když tu roušku můžu doma odpoledne odhodit tam, kam patří a mám na několik hodin od ní pokoj. Pak se samozřejmě vrhnu k internetu a nějaký čas mu věnuji.


Mám tu pro vás třeba takovou zábavičku.

https://pohledzvlaku.cz/    Téměř čerstvá novinka: Naše 072, rychlík z Ústí až po Kolín. Jen to nemuseli točit zrovna za deště. Když pojedete trošku do historie, tak objevíte to samé, ale půjde o nákladní vlak do Nymburka a za lepšího počasí.

Nekoukám na to však na zmíněné adrese, ale na youtube, kde to roztáhnete na celou obrazovku. Tratí už je ke koukání více než dost.



A co ještě ? Pokud jste sledovali Tadeáše Šímu na jeho cestě na jízdním kole z Ománu do Čech, tak to vzal letecky z Turecka domů a už 10. den píše z domácí karantény docela legrační reportáže.

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

Pokud koloběžkáře, tak ti zase doufají, že je nějaké letadlo vezme z Ugandy domů a pěkně tam dostali psychicky na policii do těla ....

https://www.facebook.com/dobrobeznik/

A pokud brzy přijdete na Soutok ..., tak... jistě něco vymyslím, nebo mě už možná něco napadlo :-). Takový článek zabere hodiny času :-).






Žádné komentáře:

Okomentovat