sobota 2. února 2019

Jak je to s bobry u Mělníka ? V kraji malířky Hany Stočkové. Dne 6. března uplyne od její smrti čtvrt století.


K napsání tohoto článku mě motivovalo hned několik věcí.
Není to tak dávno, co běžel v televizi krásný amatérský dokument o přírodě u nás s názvem Planeta Česko.. .. https://www.csfd.cz/film/415732-planeta-cesko/prehled/

Mladý tatík, milovník fotografování a přírody, se tam vyznává, že přírodopisné filmy jsou většinou ze zahraničí a z exotických zemí, a tak se rozhodl pro své malé dcery natočit dokument o naší přírodě, kterou pomalu neznáme, nebo ji doslova přehlížíme. Jako kdyby naše zvěř byla něčím podřadnějším a méně zajímavým, než ta z Afriky, nebo z Austrálie.

Díky jeho fantastické práci a vytrvalosti vznikl neskutečný dokument, který nemá na našich obrazovkách v oblasti domácí fauny obdoby. Skutečně jde opět o posílení určitého vlastenectví.


Dalším důvodem byl fakt, že se vám velmi líbil článek  http://soutok.blogspot.com/2017/03/bobri-pod-melnikem-nova-kapitola-mistni.html , který jsem vytvořil před dvěma lety.

O bobrech se teď opět zase hodně píše a reakce již nejsou tak příznivé. Pokud bychom to chtěli vyjádřit nějak stručně, tak na Moravě si na bobry spíše stěžují a u nás, se nám po nich zatím spíše stýská.

A konečně poslední motivací je skutečnost, že jsme měli dnes u Neratovic ornitologickou procházku ( dva články nazpět) a určitým způsobem žijeme v takovém období, kdy se nedočkavě do té přírody občas krátce vypravujeme a snažíme se ji vnímat, abychom si uvědomili, že člověk nemůže v životě čekat jenom na ta krásná období roku, kdy se například počne vše zelenat, nebo kvést.


A tak jsem se dnes opět vypravil do Vrbna, abych se podíval na bobří ohryzy, které tu udělali bobři již před dvěma lety a abych zjistil, zda třeba někde nějaké nové ohryzy nevznikly.

Podle nějakého nového článku u nás v ČR (z roku 2018) žije již asi 6 tisíc bobrů, prý páchají mnohdy velké škody a jsou stále více zvyklí na přítomnost lidí, které někdy mohou i ohrozit.

https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/bobr-evropsky-ochrana-skody.A180618_153233_hobby-mazlicci_mce

To sice může být pravda, ale vyprávějte to někde, kam připlul tento tvor asi omylem, nelíbilo se mu zde, a tak tu kromě pár ohryzů nic nezanechal.


A je to tak. Když jsem četl, kde bychom se mohli s tímto tvorem nejblíže setkat, tak se někdy uvádí Labe v Roudnici nad Labem, soutok Labe a Ohře u Litoměřic, nebo snad dokonce mezi Křenkem a Starou Boleslaví. Tam všude by měl tedy tento tvor žít stabilně.

Ve Vrbně u Mělníka je situace i po dvou letech stále stejná a  můžete z cyklostezky spatřit pouhá tři místa před obcí. O jiných ohryzech u Vltavy poblíž Mělníka tedy zatím nevím.


Vždy, když jsem u tůní poblíž Vrbna, tak musím vzpomenout na vynikající malířku krajinářku paní Hanu Stočkovou, od jejíž smrti v roce 1994 uplyne zanedlouho 25 let. ( dne 6. března). Hana krajinu u Vrbna, kde převážnou část roku bydlela milovala.

https://ipac.svkkl.cz/arl-kl/cs/detail-kl_us_auth-0233784-Stockova-Hana-19201994/

K nejkrásnějším patřily její obrazy tůní, v nichž se třeba i zrcadlilo zapadající rudé slunko.

Tak vypadal jeden z jejich obrazů, který jsem teď na netu objevil ....

http://ceskakoruna.cz/index.php?id_product=64&controller=product&id_lang=2

.... a zde je druhý ...

http://ceskakoruna.cz/index.php?id_product=65&controller=product&id_lang=1

Pamětníci mohli občas při procházkách podle laterálního kanálu spatřit sedící ženu, malující obraz, která se i v chladnějších dnech choulila do deky a zahřívala radostným úsměvem mládeže.

Co to je radostný úsměv mládeže ? To byl český alkoholický nápoj pro zahřátí i k dochucování, který nesl krátký nápis Rum. Tento název nám však EU zakázala používat, tak je to dnešní Tuzemák :-).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rum

 Byla to nezapomenutelná žena, plná životního optimismu, přátelská i společenská, jenž milovala život a krajinu, které byla věrná po celý svůj umělecký výtvarný život.


A tak jsem si aspoň symbolicky obešel staré bobří ohryzy, pokochal se poklidnou krajinou, zavzpomínal u tůní na paní malířku, potěšil se z cyklostezky, která již znovu brzy jistě ožije a položil si otázku : ,, Tak co vy bobři, přijdete někdy sem, nebo muset snad jet já za vámi :-)?"
Nutno říci, že stromy v těchto místech jsou již na konci svých životů a zrovna tady by nějaké bobří hrady byly asi spíše turistickou atrakcí, než aby něčemu vadily.

Ovšem, to je jenom názor laika.











Žádné komentáře:

Okomentovat