neděle 13. října 2019

Velmi pěkný dokument o Mělnickém okruhu odvysílala TV Prima a je i na webu. Jarošovci slaví 70 let a lístky jsou on-line. Na Mělníku byl včera multiplex až z Vídně. Odstartoval projekt Dopravka.


Milí čtenáři, myslel jsem si původně, že třeba v sobotu zajedu do Liběchova na posvícení, ale pracující člověk musí také nakoupit, něco zařídit, někam zajet, a pak už bylo hodně hodin i jiné priority. A tak žádný článek, který by mapoval tento krásný slunný víkend snad ani nečekejte.

Takovou hlavní událostí bylo dle mého názoru to, že Mělník se opět proslavil. Asi v 9.20 začal na TV Prima pořad MotorSport, který byl naprosto celý věnovaný druhému novodobému Mělnickému okruhu. Epizodu můžete nyní shlédnout na ....

https://cool.iprima.cz/porady/motorsport/4-epizoda-2

a trvá asi 20 minut ( 21.54) ( až na ty nešťastné reklamy). Dokument musí potěšit snad každého. Krásné letecké záběry na město, závody, rozhovory s jezdci, občas probleskne publikum, a je to tak udělané, že si divák ani neuvědomí, jak bylo ve skutečnosti málo lidí oproti loňskému roku. Snad ještě prozradím, že v dokumentu nechybí ani rozhovory s domácími jezdci a své si pochopitelně řekne i pan starosta. Tedy, dobrá reklama pro Mělník.

Jarošovci slaví 2. listopadu již 70 let a je třeba to řádně oslavit. To si hlavně uvědomují současní členi, kteří chtějí samozřejmě také pozvat bývalé členy i všechny své příznivce, nebo další příznivce folkloru odkudkoliv.

Najednou mám v pátek odpoledne překvapivě telefonát a dostávám úkol. Na celém internetu ani zmínka o nějakém 70. výročí. Dopadlo to nad očekávání a v sobotu odpoledne je již zcela jiná situace. Díky FB pana Lojky ( Historická skupina)  dokonce objevuji on-line rezervační systém MKD, o kterém spousta lidí zejména starších ročníků ani nemá ponětí.


A tak se zájemci po kliknutí na obrázek mohou  podívat, kolik je zhruba ještě volných míst na akci, která proběhne v sobotu 2. listopadu od 17 hodin.

Zdroj: https://www.facebook.com/groups/1808841266008571



A dostáváme se k mému hobby za 500 Kč, jak s oblibou píši :-) . Tolik mě totiž stálo malé rádio koupené loni v mělnickém Lídlu.

Předpověď pana Hepburna z USA sice ukazuje, že mají dálkaři žně hlavně na Moravě, jak ukazuje mapa ....

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html

...., ale proč to nezkusit na Mělníku ? A zdařilo se !!!! Ačkoliv Čechy jsou dle předpovědi zcela mimo barvy a tedy vůbec nikdo nepředpokládal tento víkend u nás dálkový příjem, tak něco z toho vlétlo z Moravy až k nám na Mělník. Tam totiž občas uloví rozhlasové vysílače v pásmu DAB+ ( 174 - 240 MHz) až ze Slovinska a Chorvatska, pokud jsou třeba na nějaké rozhledně.

 Ale, nutno říci, že teď z Brna nemuseli ani na kopec. Jenže, kolik nás fandů je ? Moc ne :-). Ještě dodám, že FM pásmo je 87.5 MHz - 108 MHz a teoreticky má delší dosah, avšak díky hustotě našich stanic je už prakticky nepoužitelné pro dixing ( zábava v chytání vzdálených rozhlasových stanic)


Původně jsem tedy na vyhlídce na České středohoří zjistil, že je nějaká nová neobvyklá aktivita na kanále 5A. Musel jsem však dojít až před samotný zámek, abych zjistil, že to je aktivita provozovatele společnosti RTI, která sídlí v Plzni.

Až doma jsem si přečetl asi dva měsíce starý článek, kde se píše, že společnost uvede do provozu asi dalších osm vysílačů v ČR a zde jde jistě o testy vysílání v Praze. Může být signál ještě někde lepší ? Dá se mux 5A také poslouchat ? Bude mít na Mělníku takový výkon, aby se daly poslouchat stanice, které bude obsahovat ?

Zašel jsem tedy až za starou školu pod dominantou města ( věž), odkud je dobrý výhled na JV a Prahu. Ne, síla signálu k tomu minimálně dnes nepostačuje. Ale, to mi nijak nevadí. Kontroluji kanál 12D a jsem spokojený. Ano, 125 km vzdálený Strážník u Jihlavy je tu opět za čtyři dílky.

Tento mux poslouchat nemůžete, protože patří Českému rozhlasu a má shodný program, jako podstatně bližší 12C. Znamená to, že pokud nebudete ladit pokusně kanál, ale přímo stanici, tak vám vždy půjde z 12C. Z jakého vysílače ? Toť otázka pravděpodobnosti. Praha, Buková hora, Černá hora jsou shodně na 12C.

Jedině, když by měla Morava v nabídce muxu 12D aspoň jeden odlišný program, tak by to možné bylo. Ale, tady jde hlavně pro nás dixmany o ulovení vysílače a ten se vám zobrazí.
Tato cesta ke staré škole tedy vstoupí do historie. Soutok je vlastně první, kdo na Mělníku ulovil v pásmu DAB+ na kanále 11C multiplex až z Vídně ( 275 km).

Až dosud byly úlovky z Rakouska vždy jen v pásmu FM ( VKV). Považte, že nejen kvůli městskému vídeňskému muxu jsem si zajel na Vánoce 2018 až do Hodonína ( výlet zde ...

http://soutok.blogspot.com/2018/12/pred-100-lety-vznikl-spolecny-stat.html)

 a nyní byly takové nečekané podmínky, že se tu aspoň zobrazil. Možná, že až budou inverzní podmínky, tak z něj budou na onom místě třeba i hrát stanice, protože bude jistě snad lepší signál. Mimochodem, na vyhlídce na České středohoří jsem na tomto kanále ( 11C ) již několikrát ulovil signál ze Saska - Anhaltska a stejný kanál ještě sdílí oblastní vysílač pro Mnichov, který byl nyní uloven na České Sibiři ( oblast severně od města Tábor).


Projekt prevence bezpečné dopravy pro děti odstartoval v mělnickém muzeu
Regionální muzeum Mělník, p. o. - velký sál 8. 10. - 25. 10. 2019

Projekty pro školy k výstavě Dopravka včera a dnes zaměřené na dopravní výchovu odstartovaly v mělnickém muzeu. Jsou určeny pro děti z prvního až třetího ročníku základních škol a z mateřských škol, které ještě neabsolvovaly dopravní výchovu přímo v lavicích. Na děti čekají modelové situace, nácvik simulace tísňového volání, bezpečnostní desatero, nácvik využívání ochranných pomůcek, správné přecházení…atd.

 Dostatek prostoru je i na využití herní zóny s dopravními značkami, světelnými semafory a přechodem. Ve středu 9. 10. se program konal také pro veřejnost. Tuto možnost využili mělničtí skauti. Lektory programů jsou členové Městské policie Mělník, Policie České republiky, koordinátorka Programu Prevence kriminality města Mělník a muzejní pedagožka.

Projekty budou v mělnickém muzeu probíhat do 25. 10. 2019. Pro veřejnost je výstava s hernou, která se koná při příležitosti výročí 100 let působení Služby dopravní policie, otevřena ve všední dny (kromě pondělí) 13-17 hod., v sobotu a neděli 9-12 a 12:30-17 hod.
KrF.



Nezapomeňte, že za týden je Mezinárodní den archeologie a zajeďte si do Libochovan. Je tam krásně a zakončení akce výletem třeba právě na Kamýk a následným posezením v některé litoměřické pivnici nic nezkazíte.

A to je z víkendu vše. Vše nejlepší do nového pracovního týdne a hezký zbytek volné neděle ! Sice je venku krásně, ale když tu má člověk teď ke čtení něco na téma kvantová fyzika a život je tak pestrý :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat