sobota 15. prosince 2018

Až do konce měsíce poběží v RMM projekt pro školy s názvem Půjdem spolu do Betléma, který navštíví 2 000 žáků a bude přístupný i veřejnosti. Hudební díla starých mistrů: G.F. Händel - Water music.



Program pro školy na výstavě Půjdem spolu do Betléma navštíví téměř 2000 dětí!
Regionální muzeum Mělník, velký sál 16. 11. 2018 - 6. 1. 2019

Na výstavě Půjdem spolu do Betléma, která je k vidění ve velkém sále Regionálního muzea Mělník do 6. 1. 2019, probíhají speciální programy pro školy. Stínový film, který natočili mělničtí muzejníci pro tuto příležitost, přiblíží dětem na začátku programu biblický příběh o narození Ježíška.

 Poté se dozvědí informace o historii betlémářsví v Čechách, prohlédnou si tradiční jilemnické betlémy a mělnický perníkový betlém. Každý žák se také zhostí role darovníčka ve hře na živý betlém. Ježíškovi se tak klaní kominík, švadlena, řezník, tkadlena, sadařka, pekař, horník, rybář nebo pastýř Diviš…Na závěr nesmí chybět kouzelná muzejní dílnička.

 Děti si vyrobí svůj vlastní papírový betlém s dřevěným stojánkem a šesti figurkami. Zájem o program je letos rekordní. Muzeum tak muselo otevřít vánoční výstavu 14 dní před začátkem adventu, aby všechny zájemce uspokojilo. Projekty na výstavě Půjdem spolu do Betléma by mělo do 21. 12. navštívit téměř 2000 žáků ze základních i mateřských škol z Mělníka i širokého okolí.

 Muzeum připravuje i komentované prohlídky s dílničkami pro veřejnost: 12. 12. v 16:00 + 16:30 DÍLNIČKA - ponikelská perličková hvězdička s Jitkou Královou 27. 12. 10:00 + 11:00 DÍLNIČKA - perníčky s dr. Danou Holmanovou

-KrF-



G.F. Haendel

Dnes žijeme až příliš takzvaným středním proudem, ačkoliv se někdo odvolává na to, že on komerci neposlouchá, že je rocker apod. :-). Je to celkem přirozené, ale hudebně se velmi ochuzujeme.

 I to je důvod, proč jsem se tu na stránkách Soutoku snažil představit také etnickou hudbu z různých částí světa, jako je například Madagaskar, Řecko, Tyrolsko, Bavorsko, Srbsko atd. .... Mimochodem, nedávno jsem si tak znovu  uvědomil, že i Čechy a Morava mají také svoji lidovou, tedy etnickou hudbu, ale ta se z televizních obrazovek v 80. letech prakticky stáhla a nehodlám zde opěvovat jeden soukromý televizní program, kde se stejně více žvaní, než hraje.

Kdo dnes vzpomene na Moravanku, na Mistříňanku, na Jožku Černého apod. ? A přitom jinde na svoji lidovou hudbu nedají dopustit. Taková Yvetta Simonová a Milan Chladil, ty byli s hitem My dva a čas prakticky nesmrtelní. Kdo z dnešních mladých vůbec ví o čem je řeč ?

Dnes však sáhnu ještě do jiného soudku. Kdy jindy je aspoň trochu času a nálada na hudbu starých mistrů, když ne právě zrovna o Vánocích ? A to byli skuteční mistři, protože jejich jména přetrvávají staletí a opravdu si s tvorbou hráli tak, aby stála za poslech.

Asi nejznámější a dle mého názoru nejslavnější je kromě samozřejmě domácích osobností ( Smetana,Dvořák,Janáček,Martinů) ve světě uznávané trio Bach, Mozart, Beethoven. A právě skladby Johanna Sebastiana Bacha patří v předvánočním období k nejhranějším.

Troufám si říci, že se nám mnohým o hodinách hudební výchovy kromě symfonické básně Vltava velmi líbilo dílo W.A.Mozarta s titulem Malá noční hudba. V dnešním hudebním okénku si dáme však něco úplně jiného.

Georg Friedrich Händel



Skladatel, který se narodil v německém Halle, se stal miláčkem Anglie, kde také zemřel. Moje generace tehdy možná ani nevěděla, že jedna krásná hudební znělka rozhlasové stanice ( 3. ve zmíněném díle dole kolem 9 minut 40 vteřin)) Volá Londýn je vlastně hudbou tohoto umělce. Celé dílo nese název Vodní hudba a již jsem jej jednou viděl vyjímečně v naší televizi.


Hudba starých mistrů je nádhernou záležitostí. To bych mohl vzpomínat na Čtvero ročních období od Vivaldiho, nebo takový Rigoletto od Verdiho a spoustu dalších krásných oper a operet. Blíží se čas Vánoc a myslím, že není vůbec od věci si pustit něco krásného od starých mistrů,

Žádné komentáře:

Okomentovat