středa 19. prosince 2018

Na Mělníku dnes začaly Vánoční trhy roku 2018. Fotogalerie s programem. Mělník a kouzlo mlhy. Hračka jménem DAB+ dostane příští týden na Mělníku nový rozměr.



Milí čtenáři, mám letos štěstí, že jsem mohl dárky nakupovat relativně v poklidu s předstihem a za bílého dne. Díky tomu máte i vy možnost číst tento článek a prohlížet si obrázky, protože jinak by to možné nebylo a nálada ani čas by odpoledne na nějaké večerní fotky zřejmě ani nebyly.

K obrázkům není celkem co dodat. Zkrátka se můžete podívat na to, jak to na náměstí Míru asi vypadá, a jaký je v části nabídky sortiment. Více se o programu dozvíte dole mezi fotografiemi v odkaze.

Trhy budou probíhat v termínu 19.12. - 22.12. Na dnešek je v programu na pódiu od 16 hodin Podřipský žesťový kvintet - vánoční koledy. V 16.35 pak Slavnostní zahájení trhů a od 17 hodin proběhne adventní koncert známé místní skupiny A.S.M.























http://www.mekuc.cz/akce/melnicke-vanocni-trhy-2018/#.XBoyrFxKi70


Následující 3 snímky nás vrátí do včerejšího dne. Již několikrát, se v posledních letech stalo, že nám naši městskou dominantu v horní části takto, nebo i více zahalila mlha. Vždy jde o mimořádný pohled daného okamžiku, který by zkrátka žádný fotograf neměl vynechat.





A od mlhy je už jen kousek k rádiu. Tedy, záleží , zda jste konzumenti hudby a slova, nebo zda vám dělá radost, když se utvoří takové atmosferické podmínky, že váš přijímač zachytí nějaký vzdálený vzácný vysílač :-).

Nicméně, následující informace se týká každého majitele DAB+ rádia, třeba i takového za pouhých 500 Kč ( na obrázku), jaké jste si mohli nedávno koupit v Lídlu.

Současný poslech rozhlasu umožňuje využití tří technologií. Tou nejstarší je ten klasický příjem, který je stále ještě tím nejrozšířenějším, ale z technického hlediska už není in, jak se dnes říká. Je to situace, kdy posluchač ví, že na frekvenci 93.5 MHz zachytí stanici Frekvence 1, na 102 Impuls, na 107 Signál rádio, či na 95.3 rádio Beat a je mu v mnoha případech jedno, z jakého to je vysílače.

To ho začne zajímat až tehdy, když mu kolega v práci řekne, že on tu dobrou stanici doma poslouchá :-). Co u jednoho jde, tak u druhého to jít nemusí, nebo špatně.

S příchodem internetu, se zrodilo i fantastické internetové rádio, které umožňuje příjem hudby i slova třeba z druhé polokoule a prakticky vůbec nezáleží, zda se posluchač vyskytuje někde v nějaké zástavbě v dolíku, nebo v otevřené krajině na kopci.

Jenže, s těmi internetovými sítěmi je to tak, že jsou mnohdy zaheslované, různě kvalitní a převážně městské. Z toho vyplývá, že většina účastníků si tento příjem užívá doma, na cestách v některých vlacích, kde tato možnost neustále přibývá a konečně v některých městech, v místech  kde se lze nejlépe volně připojit, aniž by bylo nutné, se v roli nějakého zákazníka určitého podniku dožadovat hesla.


Nejnovějším a posledním rozšířeným způsobem příjmu rozhlasu je tzv. příjem DAB+ , který není ničím jiným, než obdobou příjmu současné televize. Však je také pro tento způsob přenosu vyhrazeno bývalé 3. televizní pásmo ( 174 - 240 MHz).

(Pro úplnost ještě dodám, že se před asi 12 - 15 lety uvažovalo o systému DRM, což časem nějak usnulo. Tehdy šlo především o využití dnes již téměř zapomenutých středních a dlouhých vln)

Většina dnešních rádií je vybavena stejně tak, jako u přijímačů VKV běžnou teleskopickou ( prutovou) anténou, která má za úkol ulovit frekvenci na nějakém vysílači, a pak získáte stejně tak, jako u televize třeba 14 programů, které vám zaručeně půjdou. Těch vysílačů naladíte pravděpodobně více, a tak není problém mít někde na kopci od 80 do 140 stanic v nejčistější kvalitě, která je lepší, než u VKV.

Jde tedy o způsob příjmu v terénu, kde internet neulovíte. U DAB+ neexistuje zhoršená kvalita ( žádné stereo/ mono), ale signál začne vypadávat, nebo zmizí úplně, pokud třeba není o dostatečné síle. Rozdíl  oproti poslechu VKV je i ten, že se na displeji u každé přijímané stanice zobrazuje zpravidla kombinace čísla 5 - 13 a písmene A - D . U kanálu 13 jsou ještě písmena E a F. Zatím není kanál  13 u nás, ani v sousedství obsazený. Frekvence je uváděna jen slabě, jako druhotná záležitost.

V počátcích DAB + v Čechách ( snad pět let dozadu ? ) byla tato možnost příjmu nejvíce rozšířena v okolí Prahy, Ostravy a Brna. Snad pod vlivem dění na západ od naší hranice, zejména v Bavorsku, začíná i Česká republika na přelomu roku více šlapat do pedálů.

V důsledku toho bude v příštím týdnu ( má to být do konce roku ) spuštěno vysílání DAB+ z vysílačů Buková hora ( Ústí nad Labem), Černá hora ( Trutnov) a Strážník ( Jihlava), což podstatně rozšíří možnosti tohoto způsobu příjmu nejen u nás.

A co dávají jednotlivé multiplexy za rozhlasové stanice ? Než zadám odkaz, tak musím upozornit, že na mělnickém kopečku běžně chytíte i saský mux 9A, vedle německého národního 5C. Muxy z Bavorska na tu nejprimitivnější techniku chytíte ve Vehlovicích a na Chloumku.

http://www.digitalradiodab.cz/rozhlasove-stanice.html

http://www.digitalradiodab.cz/mapy-pokryti.html

Lepší je ale:

https://www.ukwtv.de/cms/tschechien-dab.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_DAB-Sender_in_Deutschland

Tak, jako bude zajímavé sledovat vývoj DAB+, tak budou zajímavé i změny na FM (VKV). Jsme v této technologii příjmu sice opožděni zejména za Německem, ale v Rakousku jsou nyní hodně za námi a v Maďarsku mají nepatrné výkony pouze v oblasti Budapešti. Podstatně dále je Polsko a Slovensko.

Žádné komentáře:

Okomentovat