neděle 25. listopadu 2018

Zemřel bývalý úspěšný mělnický reprezentant v silovém trojboji Jan Hunčovský.Slavnostní uvedení knihy Mělník na starých fotografiích. Šachy ve finále. Blata a jejich Kokořínská ulice také ve finále. Fotogalerie. Filmový týdeník, který se snad nikdy nedával.


Milí čtenáři, chtěl jsem začít dnešní článek tím, že vám opět připomenu, že žijeme ve flexibilní době, všude se finišuje s prací, zvlášť teď před Vánocemi, a tak není pomalu ani čas na to oblíbené víkendové psaní blogu. Jenže je mi dnes tak nějak všelijak.

Možná si pamatujete, jak jsem tu kdysi v nějakém článku ( byl to seriál) o hudbě ( těch tu je :-)) vzpomínal na to, jak jsem u jednoho člověka poslouchal již v roce 1978 černé vinylové desky skupin Kiss, ACDC, nebo Pink Floyd. Sice byl údajně takzvaný čas hluboké totality, ale lidi si občas nějaké věci nějak opatřili, když chtěli. Ostatně, to znáte ze seriálu Rádio kdysi a dnes, který jsem tu publikoval již na podzim 2011.

Vězte tedy, že zemřel náhle dne 18.11. 2018 ve věku 56 let mělnický reprezentant v silovém trojboji Jan Hunčovský, který byl v posledních letech tak trochu ve stínu svého mladšího bratra ultramaratonce Martina. O tyto sportovní věci jsem se nikdy moc nezajímal, tak mi dovolte aspoň několik odkazů. Honza patřil k úspěšným mělnickým sportovcům.

http://www.trojboj-krnov.estranky.cz/clanky/historie-uspechu-oddilu/4_mistrovstvi-ceske-republiky-muzu_-krnov-13_04_1996--.html

https://www.powerlifting-ms.cz/sluzby/ ( ME masters, Maďarsko 2003)

Aktualizace 16. 11. 2020 :

https://www.powerlifter.cz/jan-huncovsky-u91.aspx

Z důvodu, že druhý odkaz je nedostupný a na prvním odkaze vidím jeho jméno ve vrchní části stránky právě u ME v Maďarsku 2003, tak ještě něco přidám. A víte proč ?

Děláte si to sami. Sice se nic nedočtu, žádné komentáře ( na to jsem již zejména za ta poslední léta zvyklý a svým způsobem mi to vyhovuje), ale číslo návštěv u článku dnešního dne mě motivuje, abych se na článek podíval a třeba s ním ještě něco udělal, pokud mě v danou chvíli příliš neuspokojuje. A neuspokojoval mě :-). Tak jsem dal aktualizaci. Tedy nový odkaz.


Hlavní kulturní událostí posledního listopadového týdne je slavnostní uvedení knihy fotografií Karla Lojky, které připadá klasicky v obřadní síni radnice na 17 hodinu dne 28. listopadu. U křtu mají být mezi význačnými hosty mimo jiné herečka Jitka Čvančarová a královna swingu Eva Pilarová.

Aktualizace 26.11. v 18.30 : 

Právě jsem obdržel zprávu od Martina Klihavce, že zpěvačka Eva Pilarová byla v nemocnici, je nemocná, a proto ve středu na Mělník nepřijede.
U křtu knihy bude tedy jenom herečka Jitka Čvančarová 


A na stejný den ( 28. listopadu) připadá od 16 hodin i případný šachový Tie- break mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem z Norska a vyzývatelem Fabianem Caruanem z USA, což zajímá možná vás, kteří jste někdy hráli pro zábavu, nebo i soutěžně šachy.

Po skvělé první partii, která slibovala vynikající zápas upadla hra do série remíz, která rozpoutala rozdílné emoce šachistů. Jedni byli nadšení rozmanitostí variant hry a druzí, kteří jsou ovlivnění uměním starých mistrů a obdivují promyšlenost a ztrátu těžké kvality ( dáma, obě věže) za vítězství, vytýkali oběma hráčům velikou opatrnost a obavu o ztrátu třeba jen jediného pěšce, což je ovšem ovlivněno vysokou finanční odměnou, která čeká nejen na vítěze, ale v podstatě i celý jeho tým poradců, psychologů apod. :-).

Až v desáté partii, se zdálo, že mistr světa, který je dle odborníků zřejmě silnější, zřejmě uhraje bod, ale to se nezdařilo. Předposlední regulérní partie skončila rychlou výměnou materiálu remízou a naznačila, že asi hra půjde až do tie-breaku. Ta 12. partie ( poslední regulérní) se hraje v pondělí 26. 11. a stávající mistr světa v ní bude mít černé, což je barva, se kterou se mu překvapivě daří lépe, než s bílými kameny, které bývají považovány odjakživa za výhodnější, kvůli zahájení hry. Tak tedy zítra uvidíme.


I na Blatech se konečně zdá, že už to tam brzy snad všechno otevřou. Fotky jsou z neděle asi ze 16.30 hodiny.


Nově vznikne přechod pro chodce s ostrůvkem.



Autobusová zastávka ve směru na Chloumek bude z velkých dlažebních kostek.


Opravdu široká vozovka.


Zde bude opět autobusová zastávka Mělník-Blata ve směru k autobusáku.


Nově tu vznikne i krásný chodník.


Jak tu vyřeší onen odbočovací pruh zatím nevím. Možná jen kresba, snad i zvýšené místo.




Světice, pramen světice. Tahle věžička mi připomene kapitolu mělnického vodovodu a jeho historie, jakož soutěž o mělnických věžičkách, kterou kdysi Martin Klihavec vypsal v Mělnické radnici. O jednu jsme nedávno v areálu bývalé STS přišli.



Město od SV, tentokrát v mírné mlze.


Udělal jsem si takový zdravotní pěší okruh a po delší době ( naposledy před několika lety na Řípské pouti) jsme potkal polárního psíka plemene husky . Setkání s tímto psem ve mně vždy probudí obdiv, romatiku, cestopisy a nebylo tomu jinak ani v neděli odpoledne.

Nehledal jsem žádné odkazy a nic jsem nezkoumal. Na to není dnes čas. Jeden tu mám, ale zda jde zrovna o tuto rasu, tak to nevím.

https://www.muj-pes.cz/plemena/sibirsky-husky-278.html


Slečna si přála, abych tu napsal, že prý vůbec nejde o venkovního psa. Ten její se prý velmi rád vyvaluje doma :-).

Nuže, moje kroky pak vedly na Neuberk, abych zjistil, zda se dostanu k zámecké budově, kde jsou další mělnické sluneční hodiny, které znám jen z fotografií na webu. Víte, že jsme to tu s Jirkou probírali. Bránu tady zamykají a nevím, zda se někdy toto podaří.

Pak jsem šel na židovský hřbitov, který jsem fotil zatím jen jednou, a to z venčí, asi týden před slavnostním otevřením. Napadlo mě to ze dvou důvodů. Když jsem šel posledně prohnat DAB+ na Chloumek, tak jsem šel samozřejmě poblíž. A druhý důvod ?

Pořád je teď takovým téma letošního roku válka. Zrovna včera jsem někde naladil v TV Boj o Moskvu. A také mi přišla po e-mailu taková věc, která běhá mezi lidmi.

Já nevím, že se pořád kouká na tu poplatnost režimu. Ono je to v modrém to samé, co předtím v červeném. A jedno jest, o jak vysokou politiku jde. Všude jsou nějací hajzlíci, nebo se někdo bojí o život, tak proč se s tím tolik nadělá. Vždyť už jsou dnes novináři a minimálně část poslanecké sněmovny lidem k smíchu.

https://www.email.cz/download/k/cIdzR_Ki6QR69-7051386UuPsmWTyDP0rtFIy8ysSL0tDbYiI1W1hYQ7Tr2Qx1pJrVNm1YA/Pra%C5%BE%C3%A1ci%20nikdy%20nezklamou.mp4

Aktualizace 27.11. 2018:

A nikomu vůbec nevadí, že ten odkaz je nikam nezavede. Tak tedy:

https://www.youtube.com/watch?v=r8WrgFBhrjg



Žádné komentáře:

Okomentovat