úterý 27. listopadu 2018

Podzimní soutěž RMM ,, Cesty tažných ptáků" dnes poznala vítěze. Fotogalerie úspěšných týmů. Židovský hřbitov v Mělníku můžete nyní navštívit vždy jen v neděli. Filmový týdeník.


1. místo   
První místo obsadili žáci 8. A a 9. C ze ZŠ J. Matiegky Mělník pod vedením Mgr. Martiny Kopecké.


Dnes zástupci Regionálního muzea Mělník předali ceny vítězům přírodovědné podzimní soutěže Cesty tažných ptáků.

Podzimní soutěž Regionálního muzea Mělník „Cesty tažných ptáků“ má vítěze!

Podzimní soutěž Regionálního muzea Mělník s názvem Cesty tažných ptáků probíhala od 26. 9. do 31. 10. 2018. Byla určena pro žáky 2. stupně základních škol. Účast byla hojná a zapojili se třídní kolektivy i jednotliví žáci nejen z mělnických škol. Soutěžní otázky a úkoly byly tentokrát zaměřeny na fenomén ptačího stěhování . V průběhu soutěže se žáci dozvěděli mnoho nových informací o podzimní přírodě.

První místo obsadili žáci 8. A a 9. C ze ZŠ J. Matiegky Mělník pod vedením Mgr. Martiny Kopecké, na druhé příčce se umístila třída 8. A ze základní školy J. Seiferta Mělník pod dohledem Mgr. Lidmily Bartákové. O třetí místo se dělí kolektiv 9. tříd ze Základní školy J. Seiferta pod vedením Ing. Daniely Ronové a žáci 6. A a 7. B ze ZŠ Dolní Beřkovice, které vedla Bc. Daniela Havláková. Speciální cenu za úspěšnou účast obdrželi někteří žáci ze ZŠ Jungmannovy sady Mělník, kteří soutěžili jako jednotlivci.
Zástupci Regionálního muzea Mělník předali vítězům hodnotné ceny přímo ve školách. Vítězná třída získala dvoudenní pobyt na terénní stanici Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj v Kokořínském dole. Ostatní obdrželi zábavné experimentální sady pro poznávání přírody: meteostanici, sadu pro pěstování krystalů či výrobu ekobaterie a výukové plakáty a materiály z ptačího světa. Gratulujeme!
-rmm-


2. místo

Na druhé příčce se umístila třída 8. A ze základní školy J. Seiferta Mělník pod dohledem Mgr. Lidmily Bartákové.


3. místo

 O třetí místo se dělí kolektiv 9. tříd ze Základní školy J. Seiferta pod vedením Ing. Daniely Ronové a žáci 6. A a 7. B ze ZŠ Dolní Beřkovice, které vedla Bc. Daniela Havláková. Speciální cenu za úspěšnou účast obdrželi někteří žáci ze ZŠ Jungmannovy sady Mělník, kteří soutěžili jako jednotlivci.



Dne 7.12. 2016 byl slavnostně otevřen zrekonstruovaný židovský hřbitov, který byl založen v roce 1878.Někdejší pohřebiště židovské menšiny, se veřejnosti otevřelo po dva roky trvající rekonstrukci.
Dodnes je dochováno 122 hrobů a 21 hrobek.

https://melnicko.cz/rekonstruovany-zidovsky-hrbitov-melniku-prijela-otevrit-norska-velvyslankyne/

Jak jsem se zmínil v minulém článku, tak jsem navštívil téměř po dvou letech židovský hřbitov, a tentokrát jsem se dostal dokonce dovnitř. Na úvodní fotce vidíte, že jsem měl v tomto případě štěstí. Mělník se tímto činem zařadil v České republice mezi města, která připomínají návštěvníkům život místních židovských komunit obyvatel prostřednictvím památkových rezervací ( domů, hřbitovů, synagog).

Hřbitovy jsou samy o sobě nejen místem posledního odpočinku, ale i obrazem určitého kulturního dědictví i bohatství. Najdete zde hroby i hrobky význačných občanů v dějinách měst, obcí i států, či hrobky šlechticů, které někdy můžete skutečně obdivovat pro jejich umělecké ztvárnění, stejně tak, jako hrobky a hroby neznámých i známých vojínů, či prostých lidí. Jen to chce občas o některých jménech něco aspoň málo tušit, nebo vědět.

Mezi takové hřbitovy v Mělníku patří zejména ten na Pražské ulici a na Chloumku u kostela Nejsvětější Trojice ( také tu jsou někde články plné fotografií z tohoto prostředí). Z prvně jmenovaného jsem si dovolil přidat na konec článku dvě fotografie, aby si čtenář uvědomil tu rozdílnost a bohatost kultur. Nejen kostely, ale také hřbitovy, a další a další věci. To je bohatost světa kolem nás.

A protože se nenašel vůbec nikdo, kdo by zareagoval, že mu ve včerejším článku video nefungovalo a musel jsem na to přijít sám, tak tedy ještě jednou nový a přímý fungující odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=r8WrgFBhrjg












Žádné komentáře:

Okomentovat