sobota 21. dubna 2018

Plavební řád lodi Fidelio . Již 9. května za 800 Kč až do Prahy. Jízdenky PID jsou již i v pokladnách ČD, ale učme se znát i sousední DUK. Nejvyšší rozhlednou v ČR je od dnešního dne elektrárna Ledvice u města Bílina.


Tak jsme se konečně dočkali. Na stránce http://fidelio1.cz/ máme k disposici plavební řád pro rok 2018 a hned v úvodu můžete plout dne 9. května v 9 hodin ráno do Prahy, nebo také v jiné termíny vyjet autobusem ráno do Prahy a plout zpět do Mělníka. Fidelio je výletní loď pro 22 cestujících a cena jízdenky v úseku Mělník-Praha je 800 Kč pro dospělého.

Jízdní řád si můžete prohlédnout po kliknutí na obrázek, nebo na http://fidelio1.cz/downloads/jizdnirad.pdf

Většina cest vede z přístaviště u Vinařství Bettiny Lobkowicz na soutok Labe s Vltavou, nebo ke komorám do Obříství, či k zooparku do Zelčína, ale jsou tu i cesty do Prahy, nebo naopak. Vše potřebné najdete v plavebním řádu.


Fidelio je výletní loď pro 22 cestujících. o délce 17 m a sluneční palubou. Při plavbě je k dispozici podpalubní salonek, dětský koutek, bar a salon s výhledem, kde je možno občerstvit se báječnou kávou i jinými nápoji. Tolik ze stránek o lodi na domácím webu.



U lodních linek ještě zůstanu. Jak jistě víte, tak jsem byl před týdnem na 2. autobusovém dni v Letňanech, kde také bylo k dispozici plno všelijakých letáků i mapek, a došlo k jedné důležité změně, o které každý neví. Již by mělo být možné zakoupit jízdenky také v železničních stanicích Středočeského kraje, kde vám ji také označí, pokud není na peronu označovač.

Znamená to tedy, že bychom v Mělníku již mohli koupit jízdenku PID kromě autobusového nádraží také na nádraží ČD. Označovač je již dávno na nástupišti na budově. Kolega byl v Poděbradech a již také tam mu prý skutečně sami od sebe nabídli výhodnější jízdenku PID a označili mu jí. Mnoho stanic totiž ještě samostatné označovače jízdenek nemá.Určitě jde o ceny, za které se již vyplatí cestovat ( Mělník - Kolín jen za 40 Kč !! a vzdálenost vlakem je 72 km ) Normální jízdenka ČD by stála 108 Kč ! Rozdíl je tedy 68 Kč v jednom směru!

 Dokonce by podle jízdního řádu mělo být možné teoreticky jet za stejný peníz vlakem až do Kutné Hory ( například : ME 17.32- KH 18.55), což je na hranici devadesátiminutového limitu. Tam stojí běžné jízdné 122 Kč, což je rozdíl oproti PID dokonce 82 Kč v jednom směru! To jsou rozdíly. Ovšem, znáte ta zpoždění.

A teď právě zpět k těm lodím. Nesmíme zapomínat, že takové Štětí, Roudnice nad Labem, nebo i Hněvice za Horními Počaply patří zase do systému Ústecké integrované dopravy DUK a můžeme, nebo spíš musíme, pokud nechceme prodělávat, studovat i tento systém.

V tomto systému DUK jsou například i lodní linky na Labi a některé dokonce mimořádně plují i do Mělníka. Více o lodní dopravě v DUK si však přečtěte zde na ....

https://www.kr-ustecky.cz/lodni-linky/ms-240548/p1=240548

To již stojí za zvážení. Ústecký kraj nabízí mnoho krásných výletních cílů, ale jeden je čerstvý. Pokud sledujete média, tak jistě víte, že město Jihlava otevře druhý okruh historickým podzemím, nebo, že nejvyšší rozhlednou v ČR, se právě stala jedna z věží  elektrárny Ledvice (,, předměstí Bíliny"), která má prosklený ochoz ve výši 144 metry ( tak je to spisovně správně, ale média to píší také lidově :-), tedy metrů )

Otevřeno bude vždy ( od dnešního dne) od úterý do soboty v době 8-16 hodin. Ale pozor! Prohlídka začíná bezpečnostním proškolením v infocentru, které je součástí uhelné elektrárny. Průvodce bere skupiny po 10 lidech k výtahu a cesta je mimo pracovní provoz elektrárny. To vše prý po dvou hodinách. Honosí se tím, že je z rozhledny vidět nejhlubší místo ČR, kterým je důl Bílina, ale o dálkovém výhledu to asi moc není. Jen prostě jde o nejvyšší rozhlednu v ČR a pěšky by měla celá cesta nahoru od země skoro 800 schodů.

Zatím jde prý o zkušební provoz, tak uvidíme. Zábava pro 10 lidí za dvě hodiny je mi poněkud trochu záhadou, zvlášť když se neudává v článcích ani cena.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nejvyssi-rozhledna-v-cesku-se-otvira-na-vezi-elektrarny-u-biliny/1612012

https://usti.idnes.cz/otevreni-nejvyssi-rozhledny-v-cesku-budova-elektrarny-ledvice-bilina-1es-/usti-zpravy.aspx?c=A180420_111237_usti-zpravy_vac2

Do Bíliny, se hravě dostanete vlakem s přesedáním v nádraží Ústí nad Labem-západ. A když jsem již zmínil tu Jihlavu na Vysočině, tak ani tam to není časově daleko a kromě podzemí jsou proslulí ještě svoji ZOO s modelem africké vesnice a snad pivovarem Ježek, kde se vyrábí jeden z druhů velikonočního zeleného piva. Přesedání v Kolíně a Havlíčkově Brodě.





2 komentáře:

  1. Mělník - Kolín vlakem dle tarifu PID činí 40,- Kč!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Již jsem to v článku opravil. Výborně, 70.čtenář upozornil na chybu a díky tomu jsem se dostal i k tomu, že jsem zjistil, co by stálo běžné obyčejné jízdné. V jednom směru je tedy rozdíl 68 Kč !! Kolín sice leží ve stejném pásmu, jako Poděbrady ( v 6. pásmu), ale trať vede přes Velký Osek, který je v 7. pásmu, stejně tak, jako Kutná Hora. Ta je ještě v 90 minutovém pásmu ( 17.32 Mělník- 18.55 KH), tak-že i tam by se dalo za těch 40 Kč jet a rozdíl je ještě větší. Cena jízdenky ČD 122 Kč, čili 82 Kč rozdíl!

      Vymazat