sobota 28. dubna 2018

Vinná noc 2018. Ve fotogalerii najdete především stánky vinařů.


Bývalo v dobách socialismu zvykem, že jakmile nějaká návštěva přijela na Mělník, tak už sháněla domů present v podobě kalamáře Ludmily. Bylo nemyslitelné, aby návštěva z Mělníka přijela třeba na Moravu a nepřivezla sebou Ludmilu. Přitom jsme se tomu všichni smáli, protože domácím to nechutnalo a jediná hodnotná věc byla právě ta typická láhev zdobená oválným barevným obrázkem našeho zámku nad řekou.

Od počátku 90. let 20. století, se v mělnickém vinařství mnohé změnilo, vína byla podstatně kvalitnější a tehdy jsem ne vlastní zásluhou ochutnával často bílá vína z mělnických vinařství., ale tak, jako mají v každém státě svůj populární sport číslo 1, tak se zdá, že ač máme víno také rádi, tak je pivo zkrátka populárnější. a vypije se ho u nás v republice více, než vína.

Když navíc zavítáte do supermarketů, kde mnozí někdy od přelomu tisíciletí nakupujeme, tak zjistíte, že nejvíce jdou na odbyt červená moldavská a bulharská vína. Takové Monastirsko Šušukane  z Asenovgradu ( v Bulharsku nedaleko tureckých hranic) seženete v bílém, případně růžovém provedení, ale sehnat ho v červeném, to je poslední dobou unikát. Tato polosladká moldavská, nebo bulharská vína, se navíc prodávají také v různých kalamářích s ouškem a v různě pěkných neobvyklých zdobných lahvích.

Moravská vína jsou obvykle bílá, pro řadu lidí kyselá a mělnická vína tam nenajdete vůbec. A tak dochází k situaci, že pokud člověk  nemá v rodině nějakého znalce a nadšence, který neobjíždí místní vinařství, nebo nejde na Mělnickou vinnou noc, tak ani domácí produkty nezná a neláká ho je poznat. Měl jsem relativně nedávno možnost ochutnat lahev bílého z jedné mělnické vinice ( nebudu ji jmenovat) a nějak jsme byli rádi, když jsme ji konečně dopili :-).

A tak neznám zatím cestu, kam se vlastně ubírá domácí mělnické víno. Přitom se ke mně donesla zpráva, že opět přišlo na akci mnoho lidí a velmi si to pochvalovali. Dokonce pro to množství lidí nebyly ani už speciální skleničky pro rok 2018 a nalévalo se do obyčejných skleniček.

Pokud jste opravdu chtěli vidět nějaké obrázky z akce, tak jste si je jistě našli na nějakém facebooku, youtube, nebo na stránkách Mělnický košt/ Vinná noc. Pro mě to nakonec zapadlo mezi mnoha informacemi, a tak jsem rád, že mi nějaké fotky zaslal Martin Klihavec a s jeho vědomím je zde publikuji. Jde především o stánky prodejců.

Aktualizace 27.4. ve 12 hodin: Tak jsem si konečně prohlédl fotky z facebooku z různých míst. To tedy je nával. Skoro až moc :-).

Podpora projektu knížky Na kole přes Afriku:

https://www.startovac.cz/projekty/na-kole-pres-afriku/














Žádné komentáře:

Okomentovat