úterý 3. dubna 2018

Zbytek cyklovýletu patřil úvahám o budoucím přívozu a návštěvě vrchu nad obcí Jeviněves.


Včera jsme se svezli po cyklostezce z Mělníka do Vraňan a viděli jsme, jaká je v tuto chvíli situace. Ale, cyklostezka se má prý brzy asfaltovat, a pak přijde i to, co bylo psáno v novinách. Dnes si ještě něco prohlédneme. Na prvním snímku je Vltava ve Vraňanech pod jezem.


Zde máme pro změnu kanál, který se na obzoru odděluje od řeky.


Toto místo patří k oblíbeným cílům nejen cyklistů.


Místo, kde se odděluje laterální kanál od řeky Vltavy, aby se opět pod Mělníkem spojily.


Ve chvíli, kdy se začalo psát o tom, že se přívoz přes Vltavu z Lužce přesune, tak mě napadlo, že to bude možná sem mezi obce Vraňany a Dědibaby.


Vůbec nevím, co to tady mají za ten domeček, ze kterého vede vrchem nad řekou jakési lano na vraňanský břeh.


Vede tu však k řece tato cesta, která má jako-by na druhé straně pokračování, a proto i ta úvaha, která by byla logická i z mapy.


Pokračoval jsem pak dále do nedaleké obce Mlčechvosty. Zatímco Vltavská cyklotrasa pokračuje z Lužce přívozem na druhou stranu řeky, tak z Lužce dnes vede do Mlčechvost k zastávce ČD  po silnici krátká nenáročná cyklotrasa číslo 8242.


Přes obec, pak vede dálková mezinárodní pěší trasa, kterou užívají turisté z Kralup nad Vltavou při cestě na Říp. Prvně jsem se rozhodl pokračovati tudy pod státní silnicí po polní cestě do Jeviněvsi.


Byly tu nádherné výhledy do kraje a zejména na Mělník. Jen mi zase něco chvíli zlobilo v objektivu a musel jsem to odříznout.


,,To jest to naše město malebné, jemuž zámek z dáli vévodí :-)"


Jeviněves, to je dnes již známé vinařství, které má dokonce i svoji turistickou vizitku, jak jsem jednou zjistil.


Na vinice ....


 .... a malebný sklípek, se vždy hezky kouká. Je jedno, který nápoj pijete častěji :-).


Samozřejmě, že nějaké ty neobvyklé věci, jako jsou třeba i legrační a zajímavé rozcestníky, tak ty rád fotím.



Zde to máte celé komplet.

A na závěr ještě dvoje krásná vrata ...


.. a hlavní budova vinařství. Můžete se z obce vydat stejně tak, jako já ( s kolem to není příjemné) krkolomným stoupákem nad vinice, kde jsou výhledy na Říp, České Středohoří, ale i na Kladensko. Zpět pokračujte po vrstevnici, až vás úvozová cesta vyplivne kousek nad obcí na silnici vedoucí z obce Černouček.

Zpět jsem se vracel přes Spomyšl, Daminěves a Cítov. Okruh dal 42 km a přijel jsem zpět se západem slunce. Bylo pouhých 8 stupňů Celsia, což je proti dnešním 20 neskutečné.

A na závěr se vrátím k článku ,,

Ředitelka muzea PhDr Miloslava Havlíčková, se ve Lhotce od ministra kultury v demisi Ilji Šmída dozvěděla zajímavou věc. Žákům ZDŠ přibude vedle angličtiny pravděpodobně ještě libovolný jazyk států vyspělých ekonomik.


To byl Apríl, tak-že pokud se někdo chytil, nebo si nebyl jistý, tak to v komentáři vysvětluji.

Žádné komentáře:

Okomentovat