neděle 29. dubna 2018

Už nemusíte poznávat břehy řeky Labe mezi Děčínem a Hamburkem z jízdního kola. Vynikající přímé přenosy on- line. Program RMM na měsíc květen. Zítra je pálení čarodějnic.



Milí čtenáři, včera jste se dočetli, jak jsem na mělnickém železničním nádraží potkal postaršího seniora z Litvínova, který si sem přijel vyfotit parní lokomotivu Šlechtičnu. Opět platilo, že se člověk může dozvědět něco nového, co vám nikde neřeknou. Zkrátka jsou informace, které slyšíte od někoho ústně, nebo se o nich zmíní někdo v elektronickém médium..


Kdysi jste se dozvěděli na serveru Mělníček ( http://melnicek.cz/ ) o krásné webové službě Google street, která vám umožňuje pohled do jakékoliv ulice na světě, kudy projelo osobní auto s kamerami společnosti Google. Program vám může pomoci i tehdy pokud se chystáte do nějakého místa v ČR, kde jste ještě nebyli a chcete si obhlédnout terén.

Soutok zde zase dával v článku o Labské princezně typy, jak sledovat, kde se tato loď zrovna nachází, seznámil vás s on-line mapou, která mapuje, kde se na světě právě nachází významné lodi, nebo vás seznámil s mapou, která zase mapuje v přímém přenosu pohyb letadel. Díky tomu víte, kam letí letadlo nad vaší hlavou.


Později jsem vás tu seznámil s webovými stránkami, které vám umožní sledovat krajinu z vlaku na vybraných železničních tratích v ČR, ovšem nejde o on-line přenos.

Nedávno jsem vás seznámil s dalšími službami, které jsem objevil, a které možná i znáte. Tak jako existuje mapa ČR, kde můžete sledovat pohyb vlaků a jejich případné zpoždění, tak stejnou službu už mají dnes PID, DUK, nebo  IDOL např. ( kraje: Středočeský, Ústecký, Liberecký) a další.
Čekáte prostě v Želízích na autobus do Mělníka a vidíte, že spoj z Jablonného v Podještědí momentálně projela obcí Medonosy a ukáže to její polohu. Pokud je tam signál :-).

Až z toho tak trochu člověku běhá mráz po zádech, když si uvědomí, jak je ten řidič dnes pod kontrolou, ale pro cestující je to neskutečný pokrok. Podivuje se snad někdo první části předešlé věty ?

Přímé přenosy však nemusíme sledovat jenom v mapách.

https://slowtv.playtvak.cz/zive-sledujte-vlaky-v-primem-prenosu-dwi-/hlavni-nadrazi.aspx?c=A151218_145728_hlavni-na

Na výše zmíněné stránce vidíte několik zajímavých kamer, které snímají zajímavé věci. Jistě znáte on-line kamery na různých rozhlednách a ve městech, ale toto je opravdu o něčem jiném. Teď jsem si tak vzpomněl, že když jsem měl kdysi svůj první počítač, tak jsem objevil i on-line kameru v nějaké ložnici kdesi v Austrálii :-).

Tyto kamery snímají přistávání a vzlety letadel v pražské Ruzyni, představují vám letový řád, právě snímané letadlo a komunikaci věže. Dále můžete sledovat železniční provoz ve třech nádražích ( Hlavní nádraží Praha, Ústí nad Orlicí a Čerčany). Zde máte pod obrázkem kamery časy příjezdů a odjezdů, včetně zpoždění, jak je znáte z nádraží. Veverky v krmítku jsem tedy nezkoušel, mazací tramvaj v Praze může být zajímavý námět, ale okouzlilo mě sledování lodi na Labi ( snímky z kamery).

Projel jsem se dnes  před polednem Magdeburgem ( záběry), kamera se sice trochu nepříjemně třese, ale na druhou stranu z reproduktorů doslova cítíte tu atmosféru tak, jak ji znáte od řeky. Ani si nemusíte nějak lámat hlavu, jest-li jednou pojedete na kole podle řeky z Hamburku domů, jako tak jezdí cizinci do Prahy :-).


Vzhledem k tomu, že už je zítra poslední dubnový den, tak je tu čas na program RMM v měsíci květnu.


A samozřejmě jsou tu zítra také Čarodějnice. V nějakém retru jsem jednou vzpomínal, jak u každé vesnice i městské čtvrti bývaly různé živelné skládky, kam se natahaly i gumy od traktorů, různé laky, které občas bouchaly a bylo to zkrátka jiné, než-li dnešní organizované vatry, leckdy i s programem.

První pozvánka je tedy do Zelčína. Našel jsem i takovouto zajímavou stránku, kde jsou třeba i Neratovice a další .....

http://www.kalendarakci.atlasceska.cz/paleni-carodejnic-neratovice-70698/

 .. Hlídám program na Mšensku, kde také máme typ:

30.04.2018  Kadlín - lampionový průvod, pálení čarodějnic
30.04.2018  Průvod a pálení čarodějnic
01.05.2018  Za tradiční architekturou Kokořínska - komentovaná procházka




Žádné komentáře:

Okomentovat