neděle 26. června 2016

Hitem víkendu byl jednoznačně brexit. Proč jsme volili EU ? Anketa.


Nevím jak vás, ale mě docela zajímalo, zda zůstane Velká Británie i nadále součástí EU, či nikoliv a výsledek jsem se dozvěděl už v pátek ráno v 8 hodin. Připomnělo mi to dokonce jedny naše parlamentní volby z mnoha předcházejících. Tehdy také předvolební preference ukazovaly ( jakýsi průzkum) den před volbami něco zcela jiného, než jak to nakonec dopadlo.

Od rána jsem nějaký čas sledoval různá prohlášení různých politiků EU i našich špiček politického a ekonomického života, různé rozbory voleb a zaujalo mě i vyjádření našich regionálních politiků v anketě Mělnického deníku:  http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/anketa-jake-dopady-bude-mit-vystoupeni-velke-britanie-z-evropske-unie-20160624.html

Škoda jen, že systém Mělnického deníku je poněkud diskriminační. Pokud se totiž chcete podívat, zda někdo něco nenapsal do diskuse k článku, tak jste hned systémem upozorněni, že pouze jako přihlášení můžete diskutovat. Tak tedy nevím. Buď u článků žádné komentáře nejsou, nebo se musíte nejprve přihlásit, aby jste si je mohli přečíst. Kdo mluví hned o diskusi ? Mimochodem, dříve jsem si případnou diskusi v deníku mohl hned přečíst, což od jisté doby nějak nejde.

Konkretně u tohoto článku ( ankety) není asi nic s čím by čtenář nesouhlasil, ale ...


.... poněkud jinde na internetu již nacházíme mnoho článků od autorů z významných médií, které mají i 400 komentářů, které z 95 procent obvykle kritizují autory článků.

Ono je to totiž vskutku komické. Na jedné straně to je asi prvně, kdy všichni řekli nahlas, že je v EU něco špatně, ale současně kritizují především ty ,, staré senilní venkovské anglické voliče ", kteří prý propadli populismu. A že tam občas tedy asi mají také pěkné televizní politické masáže, jaké známe i od nás, tak na tom něco asi tedy bude.

Konečně, máme tu teď více euroskeptiků, kteří sami říkají, že vlastní vedení EU vlastně nikým řádně volené není, nemá přehled o problémech v jiných státech a těžko se bude těmto lidem zvyklým diktovat odcházet, jako všude jinde. Paralelně s tímto problémem, se však šíří ještě jedno nebezpečí.

Všimněte si, že jakmile o něčem mají rozhodnout lidé a nedopadne to tak, jak by si politici přáli, tak už z médií slýcháme, že se toto musí co nejdříve zatrhnout. Vznikají nám komise, které rozhodují o tom, co je názor správný, který může směle do oficiálních médií a co je třeba ihned zatrhnout a nejlépe to nazývat nepodloženou smyšlenkou, nebo pomluvou. A vůbec by bylo nejlepší, aby voliči chodili jen k volbám, když mají a prezidenta jim napříště zase raději vybereme, protože oni  politice stejně nerozumí. Prostě je dnes arogance některých jedinců především z řad politiků napříč celou Evropou neskutečná. Internet tak dnes bývá skutečně jediným médiem, kde můžete číst opravdu všechny názory a nikoliv jen ty cílené na veřejnost. A většina všech lidí ví, co jsou problémy Evropy, stejně, jako nechápou, proč se místo rozumných zákonů vymýšlí nějaké kvoty, hovadiny, kdo co smí  vyrábět, a kterým směrem se má kroutit upečený rohlík, jak kdosi řekl v televizi :-)).

Budoucnost tedy ukáže, kam se bude evropská  a tím i česká společnost ubírat. Stále nemobilní Soutok získal materiál na článeček a přišel ke mně takový nápad. Věřím, že naprostá většina z nás kdysi volila pro vstup do EU. Co si tak třeba zkusit dát takovou anketičku a zašktnout důvody, proč jsme tak činili ? Můžete zaškrtnou i několik ukazatelů, které vás k tomu motivovali. On totiž třeba už starý člověk nepreferuje cestování, studium či práci a školního mladíka zase moc nezajímá ekonomika apod. :-).

A to asi dnes na toto téma stačí. Hezký zbytek víkendu.


3 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka26. června 2016 v 16:34

    Mělnický deník už nesnesl často oprávněnou kritiku na nedostatky práce novinářů - to je samozřejmě můj subjektivní pocit, ale sám jsem jsem několikrát kroutil hlavou nad tím, jak si, dokonce u profesionálního provedení deníku, neověřují fakta, nebo neprovádí základní korekturu před vydáním. Také nezapomenu, jak kdysi na Mělníčku někdo zveřejnil fotku zaparkovaného redakčního auta přes celou šířku chodníku u stavebky, kam tehdy chodili redaktoři na oběd - pouhý den poté, co ve článku pranýřovali mělnické řidiče za parkování :-)

    Otázka voleb, respektive předvolebních kampaní všeho druhu, je otázkou médií. Když se budou média chovat nekorektně, bude i průběh voleb méně odpovídat skutečným náladám ve společnosti. Jenže na vině zůstane stále člověk, který je líný informace hledat z různých zdrojů, alespoň porovnat dvě nejvíc si odporující strany a dělat si čárky, kdo kolikrát mlžil, nebo dokonce lhal.
    Stále totiž platí základní pravidlo, že "Nevadí, že nevíš. Vadí, když nechceš vědět."

    OdpovědětVymazat
  2. Jirka z Mělníka26. června 2016 v 16:58

    P.S.: Ohledně špatně fungující správné myšlenky (EU) si myslím, že je na vině čistě úřednický přístup systému. Jakoby chyběla zpětná reakce, nebo neodpovídá skutečnosti - například ve strachu ze ztráty finančního příspěvku přestanu sledovat smysl dotace a jen zajistím přímou výhodu a splnění dotačních podmínek - že výsledek projektu nebude odpovídat, nebo sloužit původnímu účelu, už mě tolik nezajímá...
    Bojím se, že přebujelá administrativa v našem státě i v celé EU působí kolaps čím dál, tím častěji - musí se hledat práce pro úředníky, aby neměli nikdy "hotovo", aby se vykázala činnost. A to je právě asi ten problém našeho systému - vykazovat činnost, být tím vším hodně zaměstnaný, aby bylo vidět, že "se dělá", že všechno funguje, nemějte strach - jenže praktický výsledek, efektivita celého systému, už přestala být nějak důležitá. Proto máme problémy s vymáháním dodržování vlastních pravidel, problémy s lidmi, zneužívajícími základní výhody systému - a pak přijde populista, který slíbí radikálnější způsob řešení a lidi půjdou za ním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás Jiří opět po delší době a děkuji za obsažné komentáře, ze kterých číší určitý přehled s nímž lze dle mého názoru souhlasit.

      Je určitě škoda, že článek s politickým téma čtenáře moc nezajímá, čtivost je mizerná a ukazuje se to i v anketě, podle které bychom do EU ani nikdy nevstoupili. Hlasovalo zatím pouhých 5 čtenářů z 24 čtenářů. Tři hlasující nebyli pro vstup do EU a dva z těch, co hlasovali pro EU přesně splnili to, co jsem si od ankety sliboval. Ukazuje se, že unie nejvíce lákala lidi díky volnému cestování a zatímco jeden hlasující zdůrazňuje i ekonomiku s pracovními možnostmi, tak druhý očekával určité přiblížení zákonů v rámci unie. To vůbec není zanedbatelná volba. Někdy je skutečně pro občana lepší, když některá vláda v jeho zemi raději nic nevymýšlí.

      Nebojte se a pojďte hlasovat do ankety ! Vždyť je přece docela zajímavé vědět, co mnohdy motivuje lidi k různým rozhodnutím.

      Vymazat