neděle 26. června 2016

Poslech australského rozhlasového vysílání v českém jazyce ověřen. Zahraniční rádia vysílající česky.


Zajímavé hudební hity najdete třeba i na Madagaskaru, kde vysílá například hudební stanice Paradisagasy FM. Některé jsou napsané v zelené pohyblivé liště.

Milí čtenáři,
čas od času věnuji nějaký ten článek poslechu internetového rozhlasu a stále je o čem psát. Proč? Protože se mění zkušenosti i zážitky. V tomto článku http://soutok.blogspot.cz/2016/01/poslouchate-internetova-radia-nektere.html jsem například něco již napsal, ovšem řadu z toho jsem vůbec neměl ověřeného poslechem a až v závěru článku jsem teprve dodal v aktualizaci netovou adresu, která je velmi pěkným a téměř ojedinělým klíčem k poslechu českého vysílání ze zahraničí.

Tou adresou je http://tapin.uvadi.cz/czskvzahranici.php  , kde máte v pěkném amaterském přehledu tabulky na každý den týdne, kde se můžete dočíst, kde v kolik hodin vysílá v zahraničí zrovna v českém, nebo slovenském jazyce nějaká rozhlasová stanice.Upozornil jsem sice autory webu, že v případě rádia Resita tam mají chybu, protože stanice vysílala v sobotu od 18.10 do 18.30 SEČ slovensky a v neděli, pak česky, ale nějak si to zapomněli opravit. Při poslechu rádia Resita (Řešice) a Timisoara ( Temešvár) z Rumunska je potřeba počítat s tím, že je tam o hodinu více času, než u nás.

České vysílání z Temešváru tedy můžete zachytit každou neděli od 15.30 do 16 hodin našeho času a následující hodina je v jazyce slovenském. Obě vysílání moderuje Vlasta Lazu, jsou plná dechové hudby, nebo populárních českých písní třeba z 80. let ( Hanka Zagorová- Biograf láska, Víťa Vávra) a kromě jakýchsi lidových pranostik jsou docela zajímavým magazínem z dění v ČR. Někdy je zase něco třeba přímo o Banátu, ale to záleží, na co máte zrovna při naladění štěstí.

Pravidelnou půlhodinku můžete poslouchat od 16.30 do 17 hodin na rádiu Daruvar, zase z jiné části bývalé Rakousko-Uherské monarchie, kde dnes také stále sídlí početná česká menšina, tak jako v Banátu.

Ovšem, konečně mohu říci, že kromě stanic, které dnes můžete naladit na internetu v českém, nebo slovenském vysílání a vysílajících především z Balkánského poloostrova, se mi díky nemoci podařilo již v přímém poslechu zaznamenat také celá vysílání z Autrálie. ( Podcasty ( záznamy) mi jdou jen na netu, avšak ne v rádiu)


Jedinou možností totiž jinak je nezdravé ponocování.

Zejména stanici 4EB s Queenslandu vysílá v sobotu ráno našeho času od 2.30 do 3.30 SELČ. V Austrálii je totiž několik časových pásem a Queensland má o 8 hodin více, než Praha.
Hlavní vysílání této stanice je však ve středu ránu od 7.45 do 9.15 SELČ ( 15.45-17.15 místního) a bylo to docela zajímavé vysílání. Redaktorka se představila jen, jako jakási Stáňa, hovořilo se o novém králi smrků na Šumavě u Plešného jezera, nějakým dalším zajímavostem ze Šumavy, ale také z Austrálie.

Během vysílání došlo i na stížnost, že rádio potřebuje ke svému provozu i dalších několik desítek zaměstnanců, aby mohlo zachovat stávající rozsah vysílání a  je pravda, že občas ten zvuk stanice poněkud zahaproval. Osobně mě zaujala taková opakovaná výzva na jakousi slavnost nějakého českého spolku. Kuchařka totiž nabízela buřtguláš  a moravského vrabce se zelím a knedlíkem. Moderátorka tak opakovala stále její telefonní číslo, aby se případní zájemci o akci mohli u kuchařky objednat a nepřišli tak o skvělý český oběd. Akce se měla konat v pátek.

Ve čtvrtek od 9 do 10 hodin našeho času jsem pak poslouchal vysílání rádia SBS 3 , kde byl moderátorem Filip Koubek To už bylo mnohem profesionálnější vysílání, ale ne zase tak roztomilé. Žádná dechovka, žádný Víťa Vávra a Dívka z citronové návsi, ale tady už měli kompletní přehled počasí pro Austrálii i pro Prahu, rozbor politiky i ekonomiky na obou kontinentech, něco z vědeckého života a hráli se nějaké vítězné písně z anket od Anety Langerové.

Česky vysílané pořady z rádií v zahraničí mají své kouzlo, každé vysílání je určitým originálem, a když vás to přestane bavit, tak to můžete prostě vypnout. Je to zase něco úplně jiného, než naše zpravodajská vysílání, nebo naše, či další zahraniční hudbu vysílající stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat