neděle 10. dubna 2016

Korunovační císařský klenot v Lysé nad Labem. Výstavy Lysá, Audience Brandýs, Řípská pouť a místní Vinná noc jsou zajímavou nabídkou příštích dní.


Všetaty od Přívor. Důležitý železniční uzel ( 070,072)

Jak se již stalo na Soutoku  zvykem, tak na některé velké akce zde přichází reklama už s předstihem, aby je čtenář stihl vzít na vědomí a popřemýšlel o nich. Tři velké akce budou prakticky ve stejném termínu, tedy stejně, jako loni. Ano, jedná se o víkend 22.-24. duben 2016. A možná, že někteří už tušíte, o které jde.


Na pozadí vlevo k zahlédnutí střecha kostela ve Staré Boleslavi. Foceno z Přívor.

Poskládal jsem to podle aspoň přibližného archivního materiálu. Je to tedy Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem. Více o akci na http://audience-brandys.cz/ a doufám, že se mi snad podaří brzy sehnat i aktuální jízdní řád parního vlaku Karel I. , který tradičně zajíždí v poledních hodinách k nám do stanice Mělník.


Obrázek z mělnického nádraží roku 2015 máme zde. Stejný vlak pak jezdí obvykle druhý den v v neděli z Prahy kolem Řípu do malého železničního muzea ve Zlonicích u Slaného. To už se jmenuje Král Jiří.




Doma  máme dubnovou takzvanou Vinnou noc, která však letos proběhne zcela jinak, než dosud. http://www.melnickykost.cz/vinna-noc.php

23.4.2016 od 16 do 23 hodin. Kde? Zámek Mělník, Vinařství Bettiny Lobkowicz, Vinařství zahradnické školy na Polabí.
Mezi těmito třemi místy má jezdit ekovláček a jedním z avizovaných bodů programu je Videomapping , který po Pražské bráně a mělnické radnici bude hostit omítka Vinařství Bettiny Lobkowicz v Rybářích.


Jistě poznáváte obrázky z loňska a už si připomeňme třetí největší akci v relativně blízkém okolí Mělníka.


Samozřejmě, jde o Řípskou pouť 2016 a bylo kolem ní hodně humbuku, protože se dokonce sepisovala petice proti vystoupení kapely Tomáše Ortela ....http://www.krabcice.cz/ .... která však uspěla v Českém slavíkovi. Naše současná pop.muzik jde poslední roky převážně mimo mě a tak jen připomenu, že pouť je ve dnech 22.-24. dubna 2016.

.http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/ripska-pout-2012.aspx


K ozdobám Řípské pouti 2015 patřil projekt Aleše Brichty, ve kterém diváci viděli Smokie revival a zpěvačku Suzi Quatro a Tinu Turner v jedné osobě.

A nakonec se dnes podíváme do Lysé nad Labem. Program?- Níže.

Ovšem, největší událostí asi bude fakt, že se Lysé nad Labem dostalo té cti zahájit výstavu zvláštního korunovačního klenotu ( císařská koruna) při letošním výročí 700 let od narození Karla IV. ( 21.4.-24.4.)
Původní starobylá koruna, kterou byl Karel IV. 5. dubna 1355 v Římě korunován, byla vytvořena v 10. století v Německu. 

http://www.vll.cz/new-1271 


Elegance 2016
21.04.2016 - 24.04.2016
Elegance 2016

Více

NARCIS 2016...

Narcis 2016
21.04.2016 - 24.04.2016
Narcis 2016

Více

REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY 2016...

Regiony České republiky 2016
21.04.2016 - 24.04.2016
Regiony České republiky 2016

5 komentářů:

  1. Nevím kam chodíte pro informace, ale vlak Karel I. se z důvodu změny termínu akce Audience u císaře Karla I. letos nekoná. Parní expres Svatý Jiří (nikoli Král Jiří jak píšete vy) jede 23.4. t.r. z Prahy Bráníka přes Kralupy n/Vlt, Vraňany a Straškov do Zlonic a lokomotiva bude 464.008.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě doplnění - Akce audience u císaře Karla I. se původně měla konat 30.4. t.r., v tomto termínu měl jet i vlak Karel I. Pořadatel později termín přesunul o týden dříve, takže by došlo ke kolizi s vlakem Svatý Jiří.
    S největší pravděpodobností se 30.4. uskuteční jízda parního vlaku v trase Praha Bráník, Praha hl.n., Neratovice, Všetaty, Mšeno, takže se parního vlaku na lokálce dočkáte dříve, než v červnu.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  3. A jste si jistý, že to bude tak, jak píšete? Já tam žádnou kolizi nevidím. Loni byly oba termíny také ve stejnou dobu a nic se nedělo. V sobotu jel vlak Karel I. a v neděli Svatý Jiří. Nemohou si to pořadatelé ještě rozmyslet?

    V článku není nic, co by nebylo pravda, pokud jde o termíny akcí. A když píši, že se pokusím ( samozřejmě na netu) zjistit jízdní řád vlaku, který dosud byl každý rok k dispozici, tak to nijak neodporuje skutečnosti, že třeba žádný nenajdu, protože vlak nepojede.

    Toto je předběžné ohlášení akce a předpokládám, že také budou nějaké oficiální plakáty, které obvykle pár dní před akcemi vystavuji. Nicméně děkuji za zajímavý komentář. Slyšel jsem totiž zrovna nedávno od jednoho člověka, že má přijet 30.4. nějaká pára. Neukvapil jsem se, protože jsem neměl bližší informaci a mám rád v těchto případech věci písemně, tedy když jsou zpravidla už na webu. SŠ.

    OdpovědětVymazat
  4. Kolize byla ve shodném datu. Já sice mám infomace přímo od pramene, ale není problém to vyhledat na netu.
    Například tady: http://parnijizdy.cz/akce/akce.htm
    JJ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tomu tedy letos asi dali všichni pěknou ránu. Vždyť dřívější ročníky, se jezdilo v sobotu do Brandýsa i na Mělník a v neděli na Říp a do Zlonic. A skoro se mi zdá, jest-li se někdo nahoře neurazil, ale pro popularitu jízd Praha-Mělník-_Mšeno je to nakonec asi dobře. No nic, právě jsem dopsal nový článek, kde se čtenáři dozvědí, jak to týden po těch třech velkých akcích pojede a Vy jste to vlastně svým komentářem urychlil o pár dní, protože už by mi asi ve středu, či ve čtvrtek bylo divné, že nemůžu ten speciální jízdní řád do Brandýsa a Mělníka najít. Pěkný den, pane Jáchymstále!

      Vymazat