neděle 28. června 2015

Chodeč nabízí cestujícím oficiální panoramatický pohled do kraje a jediný menhir na Mělnicku.


Domnělý menhir v Chodči 2.1. 2005

Možná si ještě někteří vzpomenete, jak jsem kdysi na kopečku mezi obcí Strážnice a Chodeč objevil tento kámen, který mi tolik připomínal menhir. Publikoval jsem to na Mělníčku, později i někde tady a hlavně jsem napsal lidem, kteří se menhiry zabývají. Ti mi sice tehdy neodpověděli, pokud si vzpomínám, ale později se skutečně domnělý menhir objevil na jejich stránkách v seznamu http://menhiry.mysteria.cz/seznam.htm .


V poli u menhiru, se zrodila tato tabule.

Místo jsem si kdysi velmi oblíbil, protože je tu krásný výhled od západu přes sever k východu a uděláme-li několik kroků k obci Strážnice, tak zase vidíme k jihu. Ostatně, jen kus odtud byla později vybudována eurosilnička ze Strážnice do Vysoké, kterou zmínil nedávno v on-line rozhovoru pro Mělnický deník Petr Šťastný ( admin Mělníčku), jako své oblíbené výhledové místo. A má naprostou pravdu.
Dále mě místo zajímalo právě díky tomu možnému menhiru, který je tak jediným v okrese a samozřejmě i z hlediska mé rádiové záliby.


Zajímavé stručné povídání o obci Chodeč.

Včera jsem projížděl náhodou kolem a byl jsem velmi mile překvapený. V poli stála velká tabule s výhledovým panoramatem a bylo zde cosi napsáno, jak o Chodči, tak i zmínka o menhiru. Když jsem to doma nasypal do PC a zvětšil, tak jsem si přečetl nejen pěkné povídání, kde vás třeba zaujme lstivost německého gestapa, ale také jsem se dozvěděl, že pod článkem jsou podepsané právě pracovnice Mělnického regionálního muzea. Vida, takové věci tu máme a ani o nich člověk neví :-).


Dnes je menhir již vztyčený.

Dnes je menhir již vztyčený a podívejte se, jaká je to krása. Tomu se vážně chce věřit, že nejde jen o milník, ale přímo o menhir. Nevidím tu jen kámen, ale naši krásnou vlast a věřím, že být to v Krkonoších, tak už je vedle i budka s občerstvením a jezdí tu i cyklisté, kteří mohou zvolit mezi občerstvovací zastávkou zde a dole v obci. Ach, zase ta fantazie :-)). Na druhou stranu má odloučená a zapomenutá samota také něco do sebe. Pokud však obec pod kopcem projedete dolů k severu, tak je zajímavé, jak dlouho to trvá, než po krásné úzké silnici dojedete někam do další civilizace, kterou jsou Dolní a Horní Zimoř.


Kámen v plné kráse.


Toto se naskytne po pravé straně řidičům a cyklistům jedoucím od Strážnice do Chodče.


Pohled k západu.

Jenže, autoři projektu přemýšleli stejně, jako asi většina lidí, kteří dovedou postát a užít si nádherné pohledy do kraje a pokračovali i na druhé straně silnice. Zde vás vítá posezení a dvě nádherné tabule. Nemusím snad psát, že tu mám ,, každý metr půdy prošlý" a tak jsem měl pochopitelně z toho, co zde nechali vybudovat ti vlivní  lidé, jak vždy píšu :-), že jsem měl opět radost. A tohle bohužel dodnes někteří  občané i diskutéři nepochopili, že když člověk o něčem mluví, ale hlavně píše a něco prezentuje, tak se to opravdu může stát. Horší je, že u nás v Čechách málo co vydrží před vandalismem, ale to už je na úplně jiné téma a není to chybou slušných občanů..

Pohled k severu.

Posezení nad Chodčí.

Pohled k Vrátenské hoře.

Snad vás fotografie motivovali k návštěvě a doufám, že ti vandalové si dají pokoj a nepotáhnou se tam. Těžko zde burcovat k nějakému turistickému ruchu, jako jinde. Vesnička to byla vždy milá a útulná, silnice úzká a i autobus sem jezdil v dobách socialismu pouze třikrát denně s největší opatrností. Snad by stálo za doplnění, že díky eurocestám vede dnes do obce i lepší komunikace, než kdysi z Vysoké, ale o jejím současném stavu nemám ponětí..

Aktualizace 25.3. 2021 :

S potěšením zjišťuji, že vám čtenářům nevadí, že některé články nejsou takříkajíc čerstvé, ale ať jsou staré třeba 5 let, nebo již 10 let ( ano, tak dlouho je tu už letos Soutok), tak je stále čtete, počítadlo u nich se točí a dokonce se k nim občas objevují i komentáře.

Dostal jsem dnes k článku čerstvý komentář, který rád zmíním už jen z toho důvodu, že mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, že za vším je spousta práce a lidé. Jenom to, abych se dostal v editoru do tohoto 5 let starého článku ( to jsou ta  ,,vylepšování" služeb ) jsem musel asi 20 minut rolovat články dolů. Ve starém stačilo zvolit přibližnou stránku.

Pokud vás tedy zajímají podrobnosti vzniku toho posezení nad Chodčí, tak to zde do detailu popisuje aktivní občanka Chodče paní Eva Hubená.

Dobrý den,pokud u menhiru nad Chodčí zmiňujete přispění okresního muzea Mělník k vybudování orientačních tabulí, pak prosím musíme zmínit hlavně pana prof.Karla Uzla a Ing.Rohlíka,uznávané odborníky na turistické značení.
tenkrát jsem poprosila pana Uzla o pomoc k vytvoření panoramatických snímků tohoto krásného výhledu nad naší obcí, a hlavně o jejich odborný popis.Realizaci návrhu provedla firma Cutstar s.r.o. Pak už paní starostka Maryšková zajistila výrobu cedulí u pana Hánla, truhláře z Janovi Vsi. Instalac proběhla v pátek 29.11.2014. Jsme rádi že se vám u nás líbí a že už se turisté nemusí vyptavat, na co že se to dívají.
Eva Hubená

Škoda, že takových aktivních lidí není více, protože si jsem téměř jistý, že kdyby stála na místě na poli  u Strážnice v posledním článku v odkazu níže vyšší rozhledna, tak uvidíme za dobrých podmínek i cca 110 km vzdálený Klínovec ( 1244 m.n.m.) ( nebude vadit hora Říp).




Naše země je nádherná zahrádka a člověk je všude, jako doma. Vždyť jenom v Chodči jsem byl už v 70. letech několikrát. Dokonce si matně vzpomínám na nějakou návštěvu v domě jakési stařenky, který prý měl být v minulosti hostincem. Aspoň mi to tehdy její syn tvrdil.


SŠ.

3 komentáře:

  1. Dnes je tento článek nejsledovanější, a tak ještě něco přidám. Ne do článku, protože upravovat staré články v novém editoru téměř nejde, ale dám to do komentáře.

    Když se podíváte na pátý obrázek. Co vidíte ? Představit si lze leccos, ale skoro se zdá, jako kdyby člověk viděl oči a nos nějakého lva.

    Nenechte si ujít článek: https://soutok.blogspot.com/2015/01/nejvetsi-menhir-v-cechach-bychom-videli.html

    ..., kde uvidíte i náš největší menhir.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,pokud u menhiru nad Chodčí zmiňujete přispění okresního muzea Mělník k vybudování orientačních tabulí, pak prosím musíme zmínit hlavně pana prof.Karla Uzla a Ing.Rohlíka,uznávané odborníky na turistické značení.
      tenkrát jsem poprosila pana Uzla o pomoc k vytvoření panoramatických snímků tohoto krásného výhledu nad naší obcí, a hlavně o jejich odborný popis.Realizaci návrhu provedla firma Cutstar s.r.o. Pak už paní starostka Maryšková zajistila výrobu cedulí u pana Hánla, truhláře z Janovi Vsi. Instalac proběhla v pátek 29.11.2014. Jsme rádi že se vám u nás líbí a že už se turisté nemusí vyptavat, na co že se to dívají.
      Eva Hubená

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za přínosný komentář, kterým jsem rád doplnil článek. Věřím, že si aktualizaci s chutí přečtete, jakož další články týkající se tohoto malebného koutu naši domoviny a třeba se vám bude líbit podobná myšlenka, která mě v polích nad obcemi Chodeč a Strážnice vždy napadne. S přáním pevného zdraví v této nelehké době a hezký den přeje
      Stanislav Švec.

      Vymazat