sobota 6. června 2015

Mělník dnes, aneb, čím teď Mělník žije. První červnová fotogalerie. Lodní doprava.


Když jsem se před týdnem vracel s dobrou náladou z Lobče, tak už jsem se těšil, jak vás opravdu velmi brzy pozvu na tamní Veteránské rojení, další otevření krásného vinného sklepa a v neposlední řadě samozřejmě do nově otevřeného pivovaru. Pozadu nezůstalo ani Mšeno a už tu mám připravený krásný plakát na akci Plovárna 2015 od jednoho z učinkujících. Jenže, to je relativně ještě daleko. To je ještě 14 dní.

Stejně tak už se nemůže dočkat ani Mělník a již teď pochopitelně dává všem na vědomost, že  22. ročník Mělnické Jizerské 50 ky, se také přiblížil.


Červen je akcemi tradičně nabitý a tak tady mám jeden plakát, který je naopak v tuto chvíli aktuální, protože se týká již příštího pracovního týdne.


Mělník však není jen honičkou za akcemi, ale také i určitou pozvánkou k relaxaci v jeho ulicích. A nemusí to být jen kavárny, vinárny, restaurace, nebo známá vyhlídka, ale třeba i zapomenutý radniční dvůr.


Vždyť kašna v radničním dvoře stávala v 19. století na Náměstí Míru, jak jistě vědí milovníci historických fotografií a pohledů našeho města.


Nedávno se objevilo několik zájemců, kteří chtěli vědět, zda pod Mělníkem vůbec ještě existuje nějaká výletní lodní doprava. V osobní výletní lodní dopravě panuje v současnosti taková zvláštní nepřehledná situace. Slavná děčínská společnost, která snad jen jednu sezonu provozovala jízdy pod Mělníkem a v jeho okolí, se z Mělníka vytratila a její prioritou, se staly plavby po Praze, ale především velká specializace plaveb z Děčína do Drážďan a Míšně. Pro letošní rok přišla s novinkou a obstarává linku mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem http://www.labskaplavebni.cz/jizdni-rad-ceny-usti-nad-labem, na kterou relativně nedávno rezignovala litoměřická společnost vlastnící lodi Porta Bohemica. Ta se nejprve vymlouvala na nezájem o plavby mezi Horními Počaply a Ústím nad Labem, a také na jejich délku, která prý nevyhovuje mladým rodinám s dětmi. Pak se zdálo, že bude plout aspoň z Litoměřic do Terezína, nebo v okolí Litoměřic, ale nějak nejsem schopen nyní o společnosti nic zjistit a zřejmě zanikla.


Poděbradská loď Král Jiří si i nadále pluje jen kolem lázeňského města, byť pro své hosty kdysi v minulosti vyplula i pod Mělník i a zpět. Praha zřejmě vypluje o prázdninách tak 2x až 3x pod Mělník, jako v minulosti. Zbývá tedy společnost Marina Nelahozeves, která v posledních letech plula i do Zelčína a Mělníka, kde udělala plavby do Obříství a snad i k Dolním Beřkovicím, ale ta se letos zřejmě věnuje jen oblasti Kralup nad Vltavou. A tak tu máme letos pod Mělníkem loď Fidelio   http://www.fidelio-boats.cz/ , která na svých chudých stránkách uvádí kontakt kamsi do Prahy-Nuslí.
Fidelio máte na snímcích a zdá se, že veze nějaký  objednaný zájezd důchodců.


Dnešní tropické teploty alespoň před polednem Mělníku neubraly nic z jeho života. Zámecká terasa u mělnického zámku žila mnoha hosty.


Oproti minulosti tentokrát zelo zámecké nádvoří prázdnotou, akce Mělnický Vrkoč, se opět přestěhovala na Náměstí Míru a krásný kalamář Ludmily připomínal návštěvníkům nejslavnější zdejší víno.


A představte si, že tu bylo i malé pískoviště, které jako-by chtělo říci, že tolik nyní diskutovaná hřiště pro děti po Mělníku tu a tam jsou.


Na Náměstí Míru dnes probíhaly Farmářské trhy i Mělnický Vrkoč, ale už na mě nepočkaly :-). Tanečnice na podiu ještě někdy v 11.20  poskakovaly, jako o závod, ale než jsem stačil za zámkem projet v dnešních 30 kách VKV pásmo, zda tam místo našich stanic nebude nějaká Itálie či Turecko, tak už přišla ke slovu rozborka některých stánků a kolem kašny už bylo mrtvo. Přišel jsem zpět pozdě.


Vyfotil jsem alespoň naše nejnovější krásné sluneční hodiny s červnovým poledním stínem.


A také tuto sochu a vůbec ne náhodou. Majitelé měsíčníku Mělnická radnice už vědí, že náš kronikář Martin Klihavec vyjel opět se soutěží, která se týká tentokrát pátrání po sochách, ale je to složitější. Nestačí je totiž jen vypátrat, což může být v některých případech složité, ale také určit, co sochy vyjadřují, což je ještě těžší.


Mělník dnes žije také dopravou a takto pilně, se pracovalo v dnešním horku v ulici Pražská.


Luxusní motocykl možná také patří k symbolům Mělníka a Kokořínska. Vždyť i cyklisté jsou odjakživa zvyklí, že už od brzkého jara, se v Kokořínském Dole objevují často silné motorové dvoustopé stroje.


A co ten náš liďák ? Tak se říkalo Lidovému domu, který patřil ještě na přelomu 90. let 20. století k hlavním a poměrně velkým restauracím ve městě. Od té doby tu stále někdo s něčím začíná. Nyní nově otevřená kavárna s dětským koutkem, jak píše tabule.


Četli jste článek Mělnického deníku ? Pamatujete na starší články Soutoku z března a dubna? Pomalu by už nikdo nevěřil, že právě tudy jezdila do cukrovaru pod silnicí lokomotiva. Terén je už téměř zarovnaný s okolní plochou.


Stejné místo dne 3. května.


A právě v tomto prostoru by měl vzniknout již velmi brzy onen první kruhový objezd, který umožní opět kompletní  průjezd Pražskou ulicí.


A na závěr tu mám něco, co se mi nepodaří často.


Páni fotografové mi sami nabídli, že pokud mám zájem, tak si mohu novomanželský pár vyfotit a ještě mi jej svými pokyny naaranžují. Kdyby jen věděli, co s těmi fotografiemi potom budu dělat :-).


Ale, řekněte sami: ,, Není to hezké i neškodné ?" Na svatby kouká kdokoliv a novomanželé mohou mít z těchto fotek na magazínu Soutok radost. Aspoň dosud zaznamenávám v podobných případech jen kladné reakce.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat