úterý 4. února 2014

Valdštejnský lis aneb stará STS. Zapomenuté památky na kraji města.


Když jsme si tu posledně připomněli  sochu čerta v lesoparku u hotelu Ludmila, která vlastně vůbec čertem nebyla, tak mě tak po těch diskusích napadlo, že by nebylo na škodu, se do těchto téměř zapomenutých míst okraje města podívat. Nečekal jsem žádný zázrak, ale téměř jsem se zhrozil. Mohl bych tady toto místo směle zařadit do článku Živé pomníky socialismu u nás....http://soutok.blogspot.cz/2012/11/zive-pomniky-socialismu-u-nas.html ....., což je takový článek o budovách, které nepřežily dobu privatizace a ani nebyly z různých důvodů využity k podnikatelským záměrům. Dokonce bych řekl, že s tichým souhlasem veřejnosti mizí zcela skryté ze světa.


Naše generace znala tyto budovy přilehlé k parku, jako sídlo firmy STS Mělník. Až teprve novodobá obroda, kdy jsme se zásluhou osvětových činností ve městě dostali hlouběji ve znalostech různých objektů , nám toto místo představila pod názvem Valdštejnský lis. Škoda jen, že tak, jak si do hloubky představujeme různé zajímavé objekty a věnujeme jim více pozornosti mediální ( staré pohlednice a fotografie), tak spíš fyzicky paradoxně zanikají, byť by jistě  v pravý čas našly nějaké uplatnění.
Dal jsem si tu práci, abych se podíval, komu že zde co vlastně patří a připomněl jsem si i název budovy, která snad i díky vzdálenosti od centra nemá zas až takovou mediální popularitu. Pak již stačilo jen zadat název a podívat se, kdo co o budově napsal.



Nebylo toho mnoho. Valdštejnskému lisu v Mělníku jsou věnovány na titulní stránce vyhledávače pouhé dva odkazy, ale stojí za to. Ten první na http://www.hrady.cz/?OID=10076 , se zrodil díky zásluze pana Hobzíka na jaře 2011 a pokud, se podíváte do galerie a porovnáte obrázky s těmito, tak je patrné, jakou rychlostí nemovitost i park chátrá a zaniká. V závěru galerie, pak pan Hobzík ( mimochodem, nedávno vystavoval v Mělnickém regionálním muzeu své modely rozhleden a máme je i zde) zařadil historický snímek právě z 80. let, kdy zde sídlila výše zmíněná firma.


Druhý odkaz nás vrací do roku 2008 a připomíná nám další, již téměř zapomenutou knihu Mgr. Renaty Špačkové prostřednictvím příspěvku na http://melnicek.cz/node/3186 , která nese název Putování za pamětí mělnické krajiny. Ani se nechce věřit, že od chvíle, kdy bylo asi největší událostí ve městě otevření historické studny a knížka snad tím trochu utrpěla na propagaci, že již uteklo téměř dalších šest let. A tady mě tak napadá, že s dalšími křížky navíc si člověk teprve uvědomuje, jak čas letí. Co tu vlastně ještě zbude za dalších pět let?  Komu to co řekne?





Závěrem se omlouvám za skvrny na snímcích, které se objevily zřejmě v důsledku počasí.

SŠ.

7 komentářů:

  1. Zdravím čtenáře Soutoku. Tedy, nevím, co že se to tu dnes děje, ale přichází vás desítky a všichni čtete článek o cukrovaru ( nakládka na loď) i o Valdštejnském lisu ( bývalá STS). Pokud tedy chcete shlédnout sochu Satyra z lesoparku, pak ji najdete v lednovém článku o čertovi. Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím - on je článek o lisu i o cukrovaru odkázán na Facebooku v mělnické slupině, proot nejspíš táhe tolik lidí :-) Jen tak dál.
      Šárka

      Vymazat
    2. Zdravím Šárko a děkuji moc za komentář. Jo, kdyby tak člověk věděl, co čtenáři chtějí :-).

      Vymazat
  2. Ještě jen dodám, že k dnešnímu dni je na Soutoku od 11.11.2011 vydáno 649 článků. První místo si drží svatba Jiřího Lobkowicze ( cca tisíc návštěv) a dalších asi sedm jsou povodně 2013. Do toho se vešlo nějaké to přistižení filmařů, kteří tu občas točí filmy a občas i pivní tematika. Až někde za tím ( desetina sledovanosti prvního místa....cca 100 návštěv) jsou velké kulturní akce v centru i okolí, které následuje s menším propadem cestování a okolní příroda slovem i ve fotografii. A pak různě to ostatní.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    nevím jestli je Vám to známo, ale v součastnosti je objekt na prodej (viz:http://www.dumrealit.cz/nemovitosti/prodej/komercni-objekt/vyroba/obec-melnik-534676/prodej-komercniho-objektu-vyroba-melnik-8411m2_575380).
    Kěž by se našel někdo kdo by tomuto objektu i parku vdechl nový život a snysl. Chodím často okolo a vždycky mě to zamrzí, tak hezká to bývala budova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám moc za zajímavou informaci. Známo mi to není, ale na odkaz už jsem koukal. Takže, aspoň trochu naděje pro umírající areál, ač zámeček vedle už nikdo nezachrání, stejně, jako sochu satyra před ním v parku. K tomu se těžko něco říká, nebo spíš zde píše.

      Vymazat
  4. Teď jsem se vrátil z druhé strany města, kam mě zavedla mimochodem soutěž o sochách a kde jsem se zajel podívat na náš slavný Polabský mlýn, který se dle článku Isoutoku prodává konkretnímu zájemci. Ten mlýn už není vidět a jen těžko projdete cestičkou aspoň k brance s bývalým elektroměrem. Všude samá divoká zeleň. Hrůza, všude samá hrůza. Cinkovi na prodej. Jak člověk vyrazí někam, kam se málokdy dostane, tak se jen diví, co všechno bývalého nefunguje.Ta neopravená vozovka na mostě přes Pšovku v Nůšařské ulici.... to jsou možná záběry na článek. Jak to lidé dovedou využít zase jinak.

    OdpovědětVymazat