sobota 8. února 2014

Seznamte se s celorepublikovou akcí, která nese název Keltský telegraf. ( 22.3.2014)


Západ slunce nad povodněmi zalitém Ouporu.

Někdy na jaře loňského roku, když jsem se setkal s amaterským spisovatelem Petrem Jiráskem, se mi dostaly do rukou různé noviny z okresu Kladno i Praha-západ a v jednom čísle mě zaujala akce s názvem Keltský telegraf. Ona mi totiž připomněla jedno mé hobby z let 1997-2004, kdy jsem jezdil také na kopce, jen s tím rozdílem, že my jsme měli vysílačky.

Princip je ale stejný. I my jsme měli jednu akci, kde se posádky přihlašovaly na kopce a ve stanovenou dobu, se předávala štafeta kolem celé republiky, včetně  Slovenska.

Oč tedy vlastně v tomto Keltském telegrafu jde? Je to jakási oslava příchodu jara, kdy se na různých kopečcích schází přihlášení účastníci, rozdělávají ohně a podobně, jako kdysi Keltové si ve stanovenou dobu po západu slunce ( na internetu) předávají poselství.


Západ slunce nad povodněmi zalitém Ouporu připomíná při troše představivosti Amazonku.

Sám jsem na takové akci  nikdy přítomen nebyl a tak čerpám pouze z internetu, kam musí zájemci o akci stejně zajít. Jde o stránky http://www.keltskytelegraf.cz/.
Tam zjistíte, které kopce a kopečky jsou již někým obsazené, nebo, které jsou ještě volné a podle své vůle, se můžete rozhodnout, zda nějakou kotu přihlášením obsadíte, nebo se k někomu přidáte, či se jen tak přijdete zblízka, nebo i zdaleka podívat. Jak se budou kopce pro rok 2014 plnit, bude se zřejmě i upravovat v trase mapa telegrafu. Osobně si myslím, že v tomto případě jde asi spíše o to, aby se rozdělal oheň, který bude okolními posádkami spatřen a samozřejmě, že i vy se budete snažit identifikovat na obzoru co nejvíce světýlek. Po akci, pak velitelé posádek obyčejně dodávají na web své zážitky, náladu na kopci a vyjádření, které ohně na kopcích kde viděli. Vším je možné se nechat inspirovat na zmíněných stránkách. 



Liběchovský kostelík sv. Ducha a sv. Hrobu.

Do Keltského telegrafu zbývá ještě více, než měsíc ( 22.březen) , ale dávám to sem s předstihem, aby se mohl každý s akcí seznámit a případně se rozhodnout, zda se někam půjde třeba jen podívat, nebo si udělá párty v přírodě. Pozor však na nemoci zrozené z podcenění síly zimy.

Letos půjde již o pátý jubilejní ročník a určitě je lepší doporučit kopce, které nejsou pokryté stromovou zelení, nebo skýtají alespoň částečný otevřený výhled. Takovým kopcem je i kostelík sv. Ducha a sv. Hrobu v Liběchově, který byl již také v minulosti loni obsazen a zajímavá mohou být samozřejmě i místa, jako Nedvězí, jižní úpatí Vrátenské Hory, letiště Nebužely a podobné otevřené lokality. Neosvědčil se v tomto případě Říp, protože má tři téměř stromy skryté vyhlídky se směrovými konkretními výhledy.
A nakonec není snad již co dodat. Ať jste, kde jste, tak vám přeji zajímavou, až třeba keltskou atmosféru, pěkný pohled do ohýnku, či vatry a nějaká ta podobná světla na obzoru :-).


Pohled od kostelíka sv. Ducha a sv. Hrobu k Mělníku.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat